×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Primăria pune preț, întâi de toate, pe siguranța copiilor. Instituțiile preșcolare vor fi dotate cu interfoane

Toate cele șapte grădinițe din municipiul Ungheni vor fi dotate cu interfoane și tot echipamentul necesar pentru acest sistem. La prima etapă, vor fi instalate sisteme de interfonie în cinci grădinițe: „Andrieș”, „Guguță”, „Licurici”, Steluța” și „Tereza Sobolevschi”. Ulterior, până la finele anului, și celelalte două grădinițe – „Delia” și „Solnâșko” (acestea fiind mai mici) – vor fi dotate cu interfoane.

De ce e nevoie de sistemul de interfonie?

1. Pentru a asigura securitatea copiilor şi a părinţilor, precum şi de a evita situaţii ce ar pune în pericol sănătatea și chiar viaţa copiilor.
2. Sistemul respectiv va permite restricţionarea accesului persoanelor necunoscute în grădiniţe.

Costurile
La prima etapă, vor fi investite 203222,50 lei. Investiția, pentru fiecare dintre cele cinci grădinițe, e de aproximativ 40645 lei. Un contract în acest sens a fost semnat de către Primărie cu SRL „AK SECURITY” din Ungheni pe 14 decembrie 2020.
Au fost achiziționate 5 interfoane, costul fiecăruia fiind de 6125 lei, plus toate accesoriile necesare pentru funcționarea acestora, printre care: adaptoare, difuzoare, acumulatoare, lacăte electomecanice,  transmițătoare. Costul total al echipamentului sistemului de interfonie este de 102610 lei.
Pentru montarea acestora au fost achiziționate elemente de fixare și de conexiuni, cabluri, canale de plastic, în sumă totală de 32232,50 lei.
Montarea, punerea în funcțiune a sistemului de interfonie, programarea, testarea va costa, pentru toate cele cinci grădinițe, 68380 lei.

Pentru comoditate și operativitate
În fiecare grupă va fi instalat câte un difuzor. Difuzoare vor fi instalate și în alte locuri des solicitate (blocul alimentar, paza, directorul). Per total, urmează să fie instalate, în cele cinci grădinițe, 75 de difuzoare.
Astfel, persoana care va veni la grădiniță va avea posibilitatea să apeleze direct angajatul de care are nevoie, fie că e vorba de o educatoare, de asistenta medicală sau director. Spre exemplu, a venit mașina cu produse alimentare – este apelat blocul alimentar. A venit un părinte să-și ia copilul mai devreme – este apelată grupa pe care o frecventează copilul.

Ce zic directoarele grădinițelor
Lucia Gavriliuc, grădinița „Steluța”: „Instalarea interfonului este o necesitate și o normă. În experiența mea, am avut cazuri când au intrat în grădiniță persoane neadecvate (consumatori de droguri, alcoolici), care au speriat și copiii, și educatorii. Pază avem doar pe timp de noapte, ziua trebuie să ne descurcăm cum putem. Astfel, 13 educatori trebuie să asigure securitatea a peste 300 de copii. De aceea decizia primăriei de a instala interfoane este salutabilă. Porțile, pe parcursul zilei, vor fi închise, iar accesul se va realiza doar apelând un angajat prin intermediul interfonului. Așa e în toată lumea, așa trebuie să fie și la noi”.
Svetlana Gaiduc, Grădinița „Tereza Sobolevschi”: „Interfoanele sunt o necesitate a zilei de azi, căci asiguiră securitatea copiilor, ușurează comunicarea între părinte și educator, mai ales în condițiile actuale. De mai bine de jumătate de an, din cauza pandemiei, accesul persoanelor străine în grădiniță este interzis. De aceea, pentru a-și lua copilul de la grădiniță, spre exemplu, sau a discuta cu cineva dintre angajați, persoanele respective utilizau telefoanele mobile, băteau la ușă, băteau în geamuri. Odată cu instalarea interfonului, aceste lucruri, cu siguranță, se vor rezolva”.
Anastasia Holodcova, grădinița „Solnâșko”:„În această perioadă de pandemie, când grădinița activează într-un regim special, e un pic mai complicat. Instalarea unui interfon ar soluționa o parte dintre problemele existente, ar putea fi dusă o evidență mai strictă a persoanelor care intră pe teritoriul grădiniței. Până nu demult, ne trezeam cu inși dubioși, găseam pe teritoriu seringi, ceea ce denota faptul că teritoriul instituției devenise popular printre consumatorii de droguri și, implicit mai puțin sigur pentru copii. Sperăm și așteptăm să fie instalat un sistem de interfonie și la noi”.