Noile stații de așteptare din Ungheni, un model pentru oameni de a respecta regulile de circulație cu transportul public
În raionul Ungheni, mii de oameni circulă zilnic cu transportul urban și interurban pentru a ajunge la locul de muncă, iar sute de copii învață în instituțiile de învățământ din oraș și fac zilnic naveta. 146 de stații moderne de așteptare sunt în proces de instalare și amenajare în nouă localități ale raionului, pentru a le oferi oamenilor oportunitatea de a călători în condiții mai bune. Acestea urmează a fi dotate cu sisteme inteligente de informare privind timpul de așteptare, graficul de circulație, harta rutelor și o aplicație care monitorizează transportul public.
În așteptarea stațiilor pentru transport public
Viorica Zazuc-Pascaru este educatoare la grădinița de copii „Andrieș” din municipiul Ungheni, iar pentru a ajunge la muncă, zilnic, utilizează transportul public. Din cauza lipsei stațiilor de transport amenajate în locuri speciale, așteptarea pe carosabil era întotdeauna plină de pericole, preferând să meargă pe jos până la o stație mai îndepărtată.
Viorica Zazuc-Pascaru, educatoare din Ungheni: „În fiecare zi, în drum spre locul de muncă, am grijă să respect regulile de circulație în calitate de pieton, cât și de călător. În orașul Ungheni erau foarte puține stații de așteptare a transportului public în stare bună, oamenii fiind nevoiți să aștepte pe carosabil. Este foarte periculos, iar în cazul condițiilor meteo nefavorabile, și mai grav. Îmi era frică să aștept pe carosabil, acest lucru îl spuneam tuturor oamenilor pe care îi vedeam la marginea drumului – așteptarea transportului public trebuie să fie doar în locuri special amenjate.”
Respectarea regulilor de călătorie cu transportul public este unul dintre subiectele pe care îl explică copiilor și la grădiniță. Iar în cazul plimbărilor cu cei mici, Viorica are grijă să le arate locurile special amenajate unde trebuie să aștepte transportul.
Viorica Zazuc-Pascaru: „Noi învățăm și educăm generațiile care urmează, iar pentru ca ei să respecte regulile, trebuie să le oferim condiții și modele demne de urmat. Acești copii învață despre cât de important este să aștepte transportul la stație, dar stațiile nu există. Ce fel de exemple de bune practici atunci putem să le oferim? Mă bucură enorm de mult de faptul că acest proiect este implementat în raionul Ungheni, iar cetățenii vor beneficia de condiții mai bune și mai sigure de deplasare.”
Pentru ca timpii de așteptare să fie mai scurți, Viorica își dorește mult ca stațiile să fie dotate cu panouri electronice de afișaj, grafic de circulație și alte sisteme inteligente care să faciliteze deplasarea călătorilor.
Viorica Zazuc-Pascaru:„Cât de simplu e să călătorești și să-ți planifici timpul atunci când știi exact ora când vine transportul public, cât durează călătoria și care este traseul în care urci. Mi-aș dori să existe această transparență de călătorie, pentru a avea mai multă grijă de noi, pentru a ne planifica activitățile și pentru a beneficia de mai multă siguranță.”
Inițiativa de instalare și modernizare a celor 146 de stații face parte din proiectul „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni”, implementat de Programul Comunitatea Mea – un proiect al USAID Moldova în domeniul guvernării locale. Proiectul este realizat în parteneriat cu primăria municipiului Ungheni și 8 localități învecinate, cu suportul financiar al USAID și al Consiliului Raional Ungheni.
În total, sunt în proces de modernizare cinci tipuri de stații în municipiul Ungheni, satele Unțești, Cetireni, Costuleni și comunele Florițoaia Veche, Mănoilești, Pîrlița, Valea Mare și Zagarancea. Din numărul total, 106 de stații vor fi amenajate în municipiul Ungheni, 40 – în cele 8 localități administrativ-teritoriale din raion și cel puțin 20 de unități de transport vor fi dotate cu sistem GPS.
Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni: „Ne-am propus să inițiem un proiect de cooperare intercomunitar, cu scopul de a crea infrastructura necesară anume pentru stațiile de așteptare a transportului public. Amenjarea stațiilor de așteptare dotate cu anumite elemente de informare va conduce la creșterea calității condițiilor de transport în comun, creșterea nivelului de informare a publicului călător și creșterea siguranței călătorilor. Această inițiativă este tocmai potrivită, datorită faptului că a conectat aceste localități, iar oamenii se vor putea deplasa mai ușor, mai organizat și mai sigur.”
Stațiile vor avea afișat un grafic de circulație a rutelor urbane și interurbane, semnalizare corespunzătoare, iar la zece dintre ele vor fi instalate panouri electronice de afișaj. Pentru a putea fi monitorizate, rutele urbane și interurbane vor fi dotate cu sisteme de navigație. De asemenea, prin intermediul unei aplicații mobile, cetățenii vor avea oportunitatea de a monitoriza transportul public.
Proiectul „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni” a fost inițiat în anul 2019, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, cu suportul Guvernului Statelor Unite, iar lucrările de dare în exploatare urmează a fi finalizate în toamna anului 2022.
Comunitatea Mea este programul principal al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID în Moldova în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale din Moldova în realizarea unei guvernări mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. Implementat de IREX, programul colaborează cu 90 de primării, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru a putea îmbunătăți serviciile publice, implica activ cetățenii în guvernarea locală și dezvolta comunitățile rurale.