×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

În vizită la Cluj-Napoca pentru un schimb de bune practici

O delegație formată din reprezentanţi ai Primăriei municipiului Ungheni și ai echipei de implementare a proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, a efectuat o vizită de studiu în orașul înfrățit Cluj-Napoca, unde a avut întrevederi și discuții constructive cu reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, ai firmei care gestionează transportul de biciclete.

Notă:
La momentul de față, municipiul Cluj-Napoca are peste 50 de kilometri de piste de bicicliști, urmând să fie construite în anii următori alți circa 100 de kilometri. Peste 1500 de clujeni folosesc cele 540 de biciclete puse la dispoziție de municipalitate. În anul 2022, au fost emise 1562 de carduri, care oferă posibilitatea de a ridica bicicletele din stațiile construite special. Totodată, au fost înregistrate 67817 ridicări de biciclete, ceea ce înseamnă că anume de atâtea ori au fost folosite de către cetățeni, anul trecut, bicicletele existente. Este o experiență unică, iar Cluj-Napoca este recunoscut ca model de bună practică în acest domeniu.

Delegația din Ungheni a fost salutată și de către primarul Emil Boc, care a menționat parteneriatul de suflet ce s-a format între cele două municipii. „Ne confruntăm cu probleme similare, căutăm împreună răspunsuri și soluții eficiente și, de fiecare dată când ne întâlnim, ne simțim ca între prieteni, ca între frați”, a subliniat dânsul.

Reamintim că, începând cu anul 2022, la Ungheni se implementează proiectul „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului”, care presupune construcția a peste 20 de kilomentri de piste de bicicliști, ce vor uni cartierele periferice Dănuțeni și Berești. Totodată, vor fi achiziționate 30 de biciclete, vor fi instalate peste 100 de indicatoare rutiere, vor fi construite 15 parcări pentru biciclete, inclusiv 5 acoperite. Proiectul urmează să fie finalizat la începutul anului 2024.

Urmare a vizitei delegației din Ungheni la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a postat pe pagina sa de facebook următorul mesaj:

Cluj-Napoca – model de bune practici în dezvoltarea proiectelor europene și în domeniul transportului prietenos cu mediul. Vizita delegației din orașul înfrățit Ungheni, Republica Moldova la Primăria Cluj-Napoca

Municipiul nostru are un parteneriat de suflet cu orașul Ungheni din Republica Moldova. Ne confruntăm cu probleme similare, căutăm împreună răspunsuri și soluții eficiente și, de fiecare dată când ne întâlnim, ne simțim ca între prieteni, ca între frați.

Astăzi, în Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, am primit vizita delegației formată din reprezentanţi ai municipalității, experți și echipa de implementare a proiectului „Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Am prezentat viziunea de dezvoltare a municipiului nostru, cu accent pe modernizarea flotei de transport public, politicile publice în materie de mobilitate urbană și eficiență energetică, sprijinul pentru clădirile verzi și infrastructura pentru biciclete și vehicule electrice, exemple de proiecte precum amenajarea coridorului de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someș – o parte dintre acțiunile concrete ale comunității noastre pentru a realiza tranziție verde. De asemenea, a avut loc un schimb de idei între echipele celor două municipalități cu privire la implementarea proiectelor europene și alte domenii unde Cluj-Napoca este recunoscut ca model de bune practici.

Municipiul nostru este înfrăţit cu oraşul Ungheni din anul 2016. În contextul colaborării noastre, Cluj-Napoca a contribuit la reabilitarea Parcului Central din Ungheni, prin finanțarea unor subproiecte – echivalentul a 100.000 de euro pentru fiecare etapă a proiectului. Au fost astfel sprijinite financiar subproiectele „Orășelul copiilor”, „Teatru de vară și împrejurimi”,

„Construcția unui complex sportiv în Parcul Central din Ungheni”, „Construcția unui Skatepark în Parcul Central din Municipiul Ungheni”. În semn de mulțumire și ca simbol al relației de înfrățire dintre cele două orașe, Parcul Central din Ungheni a fost denumit „Micul Cluj”.

Cofinanțarea proiectului „Eficientizarea energetică a grădiniței «Steluța» din municipiul Ungheni” este un alt exemplu concret prin care continuăm colaborarea între municipiul nostru și Primăria Ungheni. Vom continua să ne sprijinim reciproc și să oferim sprijin celor într-o situație mai dificilă decât noi.

Fotografii: Primăria Cluj-Napoca