×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Festivalul folcloric transfrontalier „Ungheni – 560 de ani”

14.07.2022                                                                                         municipiul  Ungheni

 Locuitorii și vizitatorii orașului Ungheni au avut parte de un spectacol minunat dedicat celei de-a 560-a aniversări a localității. În perioada 10-11 iulie 2022, tinerele talente din orașul și raionul Ungheni, orașul Dorohoi și județul Botoșani, România au participat la Festivalul folcloric transfrontalier „Ungheni – 560 de ani” , desfășurat în cadrul proiectului „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră”/Cod EMS-ENI: 2SOFT/2.1/57, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, implementat de Asociația Obștească „Mugurelul” din  municipiul Dorohoi în parteneriat cu Asociația Obștească „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă” din municipiul Ungheni. Festivalul a avut ca scop să aducă în atenția publicului frumusețea și originalitatea tradițiilor din orașele înfrățite Ungheni și Dorohoi, constituind un al doilea schimb cultural de dezvoltare și promovare a folclorului local, a artei tradiţionale meşteşugărești și artei plastice moderne, după primul schimb realizat în 2017.

Festivalul Folcloric Transfrontalier „Ungheni – 560 de ani” a cuprins participanți de la următoarele secţiuni :  interpretare vocală (solişti vocali), interpretare instrumentală (solişti instrumentişti), ansambluri folclorice de cântece şi dansuri, orchestre de muzică și dans, colective de dans folcloric.

În acest context, pe scena teatrului de vară din parcul „Micul Cluj” din Ungheni au evoluat tinerele talente care au fost selectate în proiect, membri ai ansamblurilor instrumentale, vocale și de dans, colective artistice ale rețelei extinse a proiectului din ambele orașe: 20 copii și tineri din Ungheni, soliști instrumentiști și vocalișți din ansamblurile „Prutenii” de la Școala de Muzică din Ungheni, „Floare de Dor” de la Centrul Raional de Creație al Copiilor  și „Măriuțele” de la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, ansamblul de dans Drăgaica de la Casa Raională de Cultură Pîrlița și 50 copii și tineri din Dorohoi, soliști instrumentiști și vocaliști din cadrul Orchestrei de muzică populară „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, formația de dansuri populare „Stejărelul”, Sc. Gimn. „M. Kogalniceanu” și ansamblul de dansuri “Margineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”. Totodată, la eveniment au mai participat și alți artiști locali: soliști vocali și instrumentiști din Orchestra „Drăgaica” de la Casa Raională de Cultură Pîrlița, ansamblul de dans „Struguraș” de la Palatul de Cultură Ungheni și Grupul de dans al copiior „Cimbrișorii” de la Centrul Raional de Creație al Copiilor.

Unghenenii și vizitatorii orașului au fost deosebit de impresionați de talentul participanților la festivalul și la finalul evenimentului s-au prins într-o horă mare de sărbătoare, acompaniată de Orchestra de muzică populară „Mugurelul” din Dorohoi condusă cu multă măiestrie de profesorul Marcel Dupu.

Cu prilejul acestui festival, participanții și spectatorii au avut posibilitatea să admire expoziția de fotografii și picturi ale elevilor Școlii de Artă Plastică „Raisa Cojocaru” din Ungheni și o expoziție a articolelor de artizanat cu specific autohton prezentantă de meșteri populari locali de la Centrul Raional de Creație al Copiilor, Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” și meșteșugari  individuali.

În cadrul evenimentului au fost semnate acorduri de colaborare între Clubul Copiilor Dorohoi și Școala de Muzică din Ungheni, Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” și Centrul Raional de Creație al Copiilor, care vizează un parteneriat continuu şi eficient pe termen lung, având ca scop consolidarea capacităţilor instituțiilor cultural-educative din orașele înfrățite Ungheni și Dorohoi, promovarea și implementarea politicilor culturale precum şi implicarea consumatorilor de cultură în dezvoltarea durabilă a localităților.

O galerie foto de la festival vedeți aici.