×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Cine este primul deținător al titlului „Cetățean de onoare al municipiului Ungheni”?

Primul titlu de „Cetățean de onoare al municipiului Ungheni” a fost acordat cu 22 de ani în urmă, în 2000, iar deținătorul lui este generalul Walter Glansdorp, pe atunci delegat senior regional din partea Societății de Cruce Roșie a Țărilor de Jos (Olanda) pentru Republica Moldova, Rusia și Belarus.

Consiliul Municipal a decis să-i acorde onorificul titlu pentru „meritele sale întru ajutorarea celor săraci, invalizi, bătrâni”.

În acea perioadă, grație eforturilor lui Walter Glansdorp, la Ungheni a fost deschis un centru medico-social, iar sute de persoane defavorizate au beneficiat luni în șir de prânzuri gratuite, de colete alimentare, produse igienice, articole de îmbrăcăminte etc.

Walter Glansdorp s-a născut la 26 martie 1940 în Rotterdam, provincia Olanda de Sud, Țările de Jos, fiind militar de profesie. După trecerea în rezervă, general-locotenentul Glansdorp s-a înrolat în Crucea Roșie, iar prima sa misiune a fost la frontiera dintre Rwanda și Zair (în prezent, Republica Democrată Congo), unde a participat la organizarea unei tabere pentru cei peste 250 mii de refugiați, urmare a războiului din Rwanda. A fost în misiuni umanitare în Yemen, Tanzania, Uganda, Cecenia, Sudan, Bosnia.

În Republica Moldova a venit pentru prima oară în 1998. Era o perioadă foarte complicată, iar populația de aici se confrunta cu numeroase probleme sociale. Ajutorul intermediat de Walter Glansdorp a fost, în acei ani, mai mult decât binevenit.

După ce i s-a înmânat titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Ungheni”, dânsul a declarat pentru ziarul local „Unghiul” că e straniu să primească acest titlu el, care a fost militar și, până la colapsul sistemului socialist, îi era interzis să intre în țările socialiste, inclusiv în fosta URSS, din care făcea parte și R. Moldova. „Apreciez această distincție, dar vreau să subliniez că ceea ce facem e activitatea noastră de zi cu zi. Asta-i, de fapt, menirea noastră: de a-i ajuta pe cei sărmani”, a mai declarat dânsul atunci.

La momentul de față, municipiul Ungheni are 27 de cetățeni de onoare.

Fotografii: Crucea Roșie Ungheni