5 mesaje cheie pentru siguranța alimentației
1.Păstrați curățenia
– Spălați-vă pe mâini înainte de a manevra alimentele, dar și în timpul preparării lor.
– Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.
– Spălați și dezinfectați suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată.
– Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
De ce?
O multitudine de microorganisme sunt larg raspândite în sol și apă, sunt purtate de animale, insecte sau chiar de oameni. Ele ajung pe mâini, pe cârpe, pe ustensile, de unde se pot ușor transfera pe alimente. Deși majoritatea microorganismelor nu afectează sănătatea oamenilor, unele sunt foarte periculoase și pot provoca boli grave.
2. Separați alimentele gătite de cele crude
– Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
– Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru alimentele crude.
– Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
De ce?
Alimentele crude, în special carnea, ouăle și fructele de mare, precum și lichidele acestora, pot conține microorganisme periculoase care pot fi transferate și în alte alimente în timpul pregătirii și depozitării acestora.
3. Gătiți cât mai bine alimentele
– Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
– Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70°C.
– Când fierbeți carnea, asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz.
– Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.
De ce?
Studiile au demonstrat că, atunci când alimentele sunt gătite la o temperatură de peste 70°C, majoritatea microorganismelor periculoase sunt ucise și alimentele pot fi consumate în siguranță. Alimentele care necesită o atenție deosebită sunt carnea tocată, bucățile mari de carne (macră) și păsările întregi.
4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure
– Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore.
– Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).
– Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60°C înainte de a fi servite.
– Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
– Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
De ce?
Microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt depozitate la temperatura camerei. Menținând temperatura sub 5°C sau peste 60°C, înmulțirea microorganismelor este încetinită sau chiar oprită. Unele microorganisme periculoase se dezvoltă și sub 5°C.
5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure
– Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă.
– Alegeți alimente proaspete și sănătoase.
– Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.
– Spalați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude.
– Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.
De ce?
Materia primă folosită la gătit și chiar apa (inclusiv gheața), pot fi contaminate cu microorganisme și substanțe chimice periculoase. În alimentele stricate sau mucegăite se pot forma chimicale toxice. Riscul poate fi redus printr-o selecție atentă a materiilor prime și prin măsuri simple cum ar fi spălarea sau curățarea alimentelor.
CUNOAȘTERE = PREVENIRE