×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

 Ziua Internațională a Pământului marcată la Ungheni

Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/

„Waste Free Rivers for a Clean Black”

 

 

 Ziua Internațională a Pământului marcată la Ungheni

 

 

25 aprilie 2020                                                                                                                                                               mun.   Ungheni

În condițiile actuale, create de pandemia COVID-19  în țara noastră și pe întreg globul pământesc,  în acest an Ziua Internațională a Pământului nu a putut fi sărbătorită la scară largă, cu implicarea directă a cetățenilor la nivel local, național și internațional. Chiar și în această situație, Primăria municipiului Ungheni a reușit să  planifice și să desfășoare diverse activități în mediul online menite să atragă atenția publicului larg atât asupra însemnătății acestui eveniment, cât și pentru promovarea unui comportament corect față de mediul înconjurător. Aceste activități au fost desfășurate în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oameni lor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.

Pentru informarea unghenenilor despre importanța sărbătoririi Zilei Internaționale a Pământului, în data de 13 aprilie 2020, pe site-ul Primăriei municipiului Ungheni (www.ungheni.md), a fost publicat un material informativ cu titlul De ce și cum marcăm pe 22 aprilie Ziua Pământului”, care a avut drept  scop sensibilizarea și conștientizarea publicului asupra necesității de a întreprinde măsuri concrete de protecție a mediului înconjurător la nivel de comunitate, acțiuni care vor fi benefice tuturor cetățenilor.

În vederea implicării elevilor la activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului și a consolidării cunoștințelor acestora privind datele generale despre Planeta Pământ, cauzele poluării planetei și metodele de protecție a pământului, a fost elaborat un chestionar care a inclus 24 de întrebări. La chestionar au participat 20 de elevi cu vârsta cuprinsă între 16 – 20 de ani, voluntari din cadrul Grupului de Inițiativă „Pro Ungheni”. În rezultatul evaluării chestionarelor s-a constatat că elevii au cunoștințe generale bune despre Planeta Pământ și înțeleg care este rolul evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Pământului. În același timp, majoritatea răspunsurilor elevilor denotă că ei încă nu conștientizează pe deplin gravitatea problemei poluării Pământului.

În perioada 14 – 22 aprilie 2020 a fost desfășurat un sondaj online care a avut drept scop evaluarea gradului de responsabilitate a cetățenilor față de mediul încojurător. La sondaj au participat 160 de ungheneni, 118 femei și 44 bărbați. Cei mai activi participanți au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 49 de ani (60%). Rezultatele sondajului atestă un grad mediu de responsabilitate a participanților față de mediul înconjurător. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți întreprind acțiuni concrete de economisire a resurselor naturale și energetice: evită constant risipa

 

de apă, energie electrică și termică, scot aparatele electrice din priză atunci când nu le folosesc, opresc apa când spală vasele sau se spală pe dinți, opresc caloriferele sau reduc temperatura când nu sunt acasă. Circa 95 % dintre participanții la sondaj manifestă grijă față de mediu prin faptul că aruncă deșeurile în locurile special amenajate, iar 75 % colectează selectiv deșeurile. Mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj se implică des sau întodeauna în acțiuni cu impact ecologic și nu lasă gunoaie în păduri. În mare parte unghenenii cunosc gravitatea problemei poluării cu plastic și folosesc pungi eco. Totuși, doar circa 30 % dintre respondenți nu cumpără produse de unică folosință, folosesc baterii reîncărcabile și doar 18,2 % dau o întrebuințare nouă obiectelor care aparent sunt deșeuri. Interesant este faptul că 60 % dintre respondenți preferă circuitele pedestre și în același timp, doar 37,7 % sunt gata să renunțe la mașina personală. În concluzie, observăm că unghenenii, participanți la sondaj, conștientizează importanța protecției mediului încojurător și evită poluarea acestuia. Cu toate acestea, se atestă încă necesitatea sporirii măsurilor de educare a culturii și comportamentului ecologic bazat pe reducerea, reciclarea și reutilizarea deșeurilor. Rezultatele sondajului sunt accesibile pentru toți cei interesați aici. (https://docs.google.com/forms/d/1jhKX1IXOv6WESGDzflmt1jp2tjgHhJjBnGRYBS5YoJY/edit#responses )

În șirul activităților desfășurate de Primăria municipiului Ungheni cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului se înscriu publicarea unui filmuleț video despre pașii pe care putem să-i urmăm pentru o Planetă mai curată pe pagina de facebook a Primăriei, precum și a unui afiș publicat pe ecranele LED amplasate în cartierele municipiului Ungheni.

De asemenea, cu prilejul Zilei Internaționale a Pământului, au fost publicate filmulețul video „Lecție despre importanța culturii ecologice” pe paginile de facebook ale Liceelor Teoretice „Ion Creangă” și „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni, un afiș și propunerile voluntarilor pentru o lume înconjurătoare mai curată pe pagina de facebook a Grupului de voluntari „Pro Ungheni”. Tinerii voluntari au îndemnat cetățenii să evite risipa de apă potabilă, să consume rațional produsele alimentare, să economisească energia electrică, să planteze copaci, să reducă, reutilizeze și recilceze deșeurile și să discute cât mai des cu cei apropiați despre situația ecologică actuală.

Eco-responsabilitatea resprezintă angajamentul pe care îl luăm fiecare dintre noi la nivel individual sau de grup pentru limitarea impactului negativ asupra mediului. Așadar, să fim cât mai responsabili! Împreună să economisim resursele naturale și să protejăm mediului înconjurător. Planeta Pământ este a noastră, a tuturor!

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ AO CRDD

Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com