Ziua de 9 mai sărbătorită la Ungheni

Written by admin on 10 mai 2019. Posted in Fără categorie

Puține zile din calendar au darul de a vorbi deopotrivă despre trecut, prezent și viitor. Puține zile sunt încărcate în egală măsură de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar și de speranță. 9 mai este o asemenea zi, când europenii de pretutindeni îşi rememorează istoria. În Est se aniversează Ziua Victoriei, iar în Vest – Ziua Europei. În această zi, zeci de ungheneni s-au adunat la „Memorialul eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial” pentru a aduge un omagiu celor care au luptat pentru pace și un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Tot la data de 9 mai, curent, în municipiul Ungheni au fost desfășurate un șir de activități dedicate Zilei Eurpei.

La evenimentul de comemorare a victimilor celui de-al doilea război mondial au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și raionale, a forțelor de ordine, a intituțiilor publice din municipiul Ungheni, Ludmila Guzun, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Petru Lițiu, Șeful Biroului Consular al României în Republica Moldova.

În discursul său, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni a subliniat semnificația și importanța acestei zile pentru poporul nostru: „Astăzi marcăm un eveniment istoric semnificativ și ne aplecăm în faţa tuturor celor care şi-au dat viaţa în cea de-a doua conflagraţie mondială pentru libertatea naţiunilor Europei și în fața veteranilor care sunt în viață. Numeroasele vieți omenești căzute pe câmpul de luptă nu ne pot lăsa indiferenţi și ne fac să conştientizăm atât consecinţele devastatoare ale războilului mondial, cât şi necesitatea conjugării eforturilor pentru evitarea unor asemenea conflicte pe viitor. Uniunea Europeană şi ideea de Europă unită sunt o consecinţă directă a celui de-al doilea Război Mondial. Europa cetățenilor este un spațiu al libertății și democrației, al dialogului și diversității, al prosperității și șanselor egale. Perioada pe care o traversăm noi nu este una deloc simplă. Numeroase provocări ne încearcă angajamentul, determinarea și capacitatea de acțiune comună. Trebuie să fim conștienți de ele, dar nu să ne sperie. În fața provocărilor trebuie să fim solidari, să fim uniți. În fața dificultăților, să răspundem prin soluții bune și eficiente.”

Alexandru Ambros a felicitat veteranii, participanți la cel de-al doilea război mondial rămaşi în viaţă care locuiesc în municipiul și raionul Ungheni. O dată cu trecerea anilor numărul lor devine tot mai mic. La moment, în municipiul Ungheni mai sunt în viață doar 4 veterani: Andrei Cucu, Gheorghe Lazăr, Pantelei Cojocari și Gavril Hristoforov.

Și în acest an, Andrei Cucu, unghenenanul care a fost înrolat în rândurile armatei sovietice, a povestit celor prezenți la eveniment momente din perioada războiului. Veteranul și-a felicitat concetățenii și le-a urat un viitor pașnic.

Participanții la eveniment au trectut rând pe rînd pentru a strânge mâna veteranilor și a le mulțumi. După depunerea florilor recunoștinții la complexul memorial, cetățenii au avut posibilitatea să admire marșul forțelor de ordine din municipiul Ungheni.

Cu prilejul Zilei de 9 mai, ziua în care au fost puse bazele Uniunii Europene, Primăria municipiului Ungheni și Consiliul raional Ungheni în parteneriat cu voluntarii ProUngheni și Fondul pentru tineri Ungheni au organizat și desfășurat un șir de activități. Voluntarii și bicicliștii din cadrul școlilor sportive au desfășurat un flashmob pe biciclete. În a doua parte a zilei, în scuarul Primăriei municipiului Ungheni, a fost organizat Orășelul European. Toți doritorii au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine valorile, cultura și unele aspecte individuale ale statelor europene. Sute de copii s-au bucurat de face-painting, baloane, dulciuri și concursuri cu întrebări despre Uniunea Europeană, dar și despre Republica Moldova. De Ziua Europei a fost inaugurat „Scuarul Europei” – proiect inițiat și realizat de către Consiliul raional Ungheni în parteneriat cu Consiliile Județene Arad și Neamț.

Șirul evenimentelor festive a culminat cu un concert extraordinar al orchestrei „Bravissimo”, care a marcat 10 ani de activitate.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni