Va povesti germanilor numai de bine despre ungheneni

Written by admin on 16 decembrie 2011. Posted in Știri

Timp de trei săptămîni, la Ungheni s-a aflat germanul Willi Schmidt, expert în cadrul Agenţiei de Experţi Seniori (SES) din Berlin. Potrivit dînsului, a venit la Ungheni din proprie iniţiativă, căci a aflat despre oraş datorită proiectelor-pilot derulate aici. Dînsul a recunoscut că, iniţial, i-a fost un pic frică, mai ales că nu a găsit prea multă informaţie despre Republica Moldova. Înainte de a veni aici, Willi Schmidt , aşa cum îi stă bine unui adevărat expert, s-a documentat cu privire la ţara noastră.

După trei săptămîni de şedere la Ungheni, dînsul a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă: „Am rămas surprins plăcut de ceea ce am văzut aici”. A privit oraşul cu ochii unui cetăţean străin. A observat cele mai mari probleme sînt în domeniul infrastructurii: drumuri şi clădiri degradate. Nu a putut însă să nu observe şi o calitate, devenită legendară, a moldovenilor – ospitalitatea.

Willi Schmidt a luat cunoştinţă de proiectele care au fost implementate la Ungheni în ultimii ani, de planurile trecute în „Agenda locală”.  Problema pe care a sesizat-o expertul este lipsa resurselor financiare. Idei şi proiecte sînt multe, trebuie găsită şi acoperirea lor financiară.

De aceea Willi Schmidt a venit cu propunerea către primarul de Ungheni să elaboreze proiecte în  diverse domeniu şi să aplice la Programele anunţate de Uniunea Europeană. Expertul german şi-a exprimat convingerea că Ungheniul are şanse să obţină finanţări şi mai mari, cu atît mai mult că este unul dintre oraşele foarte active, cu multe proiecte-pilot. Dînsul a remarcat că succesul ar putea fi şi mai mare, dacă s-ar merge în comun cu alte localităţi, cu alte regiuni.

Willi Schmidt a făcut şi o propunere foarte concretă – privind conservarea energiei în instituţiile de învăţămînt. Anume acest domeniu l-a studiat în cadrul vizitei sale la Ungheni. „Fiecare cetăţean trebuie să fie responsabil de conservarea energiei. Nimeni nu are dreptul s-o irosească în van”, a accentuat dînsul.

Spre final, expertul a menţionat că va ţine legătura cu Ungheniul, pentru că s-a simţit bine aici, a văzut lucruri frumoase, a întîlnit oameni interesanţi. „Voi povesti numai de bine în Germania despre ungheneni”, a încheiat dînsul.

Primarul Alexandru Ambros i-a mulţumit expertului pentru vizita sa, pentru soluţiile pe care le-a propus la problemele existente, în prezent, la Ungheni. „Sînt sigur că relaţiile noastre vor continua, la fel cum sînt sigur că vor apărea şi rezultatele bune în urma acestei vizite. Or, orice lucru mare începe de la o simplă discuţie”, a remarcat dînsul, accentuînd: „Cînd vom realiza un proiect, vom spune că începutul a fost pus atunci cînd a venit expertul Willi Schmidt  la Ungheni”.

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni