×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

UNGHENI – oraș al schimbărilor

 

UNGHENI – oraș al schimbărilor
Raportul primarului privind activitatea pentru anul 2020

Primarul Alexandru Ambros:
„Ne dorim ca Ungheniul să devină și mai frumos, și mai atractiv atât pentru cetățenii simpli, cât și pentru investitori”

Anul 2020 a fost un an cu foarte multe provocări, un an foarte intens, cu foarte multe lucrări începute și finalizate, dar și cu foarte multe lucrări care abia au început și vor fi duse la capăt în anul 2021.Vreau să menționez că, la începutul lui 2020, ne-am propus să ne axăm pe zonele periferice ale municipiului Ungheni și acum pot să zic că ne-a reușit.

Să le luăm pe rând.

Dănuțeni:
– A fost început un proiect ambițios, care prevede lucrări de construcție a 19,66 kilometri de rețele de distribuție de apă și 8,09 kilometri de rețele de canalizare în sectoarele noi ale Dănuțeniului. Apropo, circa 90% din toate lucrările de construcție a rețelelor de apeduct și canalizare din municipiul Ungheni au fost realizate, în 2020, în cartierul Dănuțeni. Investițiile sunt de 55 milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană, prin GIZ. Este un proiect foarte complex și complicat, căci e foarte greu să evacuezi din acea regiune apele uzate; de aceea vor fi construite și trei stații de pompare.
– Tot în acest sector, în partea dinspre Prut, au fost reabilitate șapte străzi, pe care nu s-au făcut niciodată astfel de lucrări. Străzile au fost nivelate, unele chiar construite de la zero. Per total, a fost nivelată și acoperită cu înveliș de piatră mărunțită pentru drumuri o suprafață de peste 11 mii de metri pătrați, investițiile fiind de circa 1,8 milioane de lei.
– A fost realizat, la Dănuțeni, și un proiect privind reabilitarea iluminatului public pe 11 străzi, unde au fost instalate 275 de corpuri de iluminat noi, de tip LED, valoarea totală fiind de 300 mii de lei.
– Totodată, au fost reabilitate două terenuri de sport.

Ungheni Deal:

– A fost schimbat, pe strada Viilor, apeductul, au fost efectuate lucrări de canalizare și, ulterior, de reabilitare a celui mai dificil segment de drum de aici, situat pe o pantă abruptă. Nimeni nu credea în Ungheni Deal că va ajunge vreodată să vadă această stradă – Viilor – asfaltată. A fost asfaltată o suprafață totală de circa 3200 metri pătrați, suma lucrărilor fiind de 1 milion 450 mii de lei.
-De asemenea, în acest sector a fost reabilitat terenul de sport.

Ungheni Vale:

– A fost implementat proiectul ”Eficientizarea infrastructurii publice în cartierul Ungheni Vale din municipiul Ungheni – rețele de canalizare pe strada Unghiului”, finanțat de Solidarity Fund PL prin Programul Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia. Per total, au fost construiți 516 metri de canalizare pe strada Unghiului. Au fost investiți aproximativ 1 milion 300 mii de lei.
– Tot cu suportul Solidarity Fund PL (Fondul de Solidaritate a Poloniei), am reușit redeschiderea grădiniței „Delia”, după o reparație capitală și după o pauză în activitatea ei de mai bine de 15 ani. Investițiile au fost de peste 4 milioane de lei.
– A fost reabilitat și terenul de sport din sectorul respectiv.

Centru:

– Grație Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, pe strada Națională au fost construite peste 1600 metri de rețea de apă. Valoarea proiectului respectiv a fost de aproximativ 5 milioane de lei. Astfel a fost schimbat apeductul magistral, cu un diametru foarte mare, de 400 mm, care unește practic toate sectoarele orașului plus Zona Economică Liberă. Vechiul apeduct avea aproape 50 de ani și deja nu mai rezista. În permanență aveau loc spargeri și scurgeri de apă. Deci, acest proiect a fost foarte necesar și binevenit.
– Tot datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a început implementarea proiectului „Îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii publice de canalizare în sectorul Centru al municipiului Ungheni”, care prevede construcția de la zero a 2379 metri de rețea de evacuare a apelor uzate pe opt străzi. Investiția e de aproximativ 5 milioane de lei.

Apropo, suntem foarte mândri că am fost selectați, alături de Cahul, de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, căci e o dovadă că suntem de încredere, că avem oameni activi și profesioniști la Ungheni, că ne-am remarcat prin numărul mare de proiecte cu finanțare extrabugetară și, în mod special, europeană, implementate anterior.

Berești-Vasilica:
– A început construcția rețelei de canalizare pe trei străzi de aici, cu suportul Uniunii Europene.
– Totodată, a fost reabilitat un teren de sport în preajma Centrului Multifuncțional „Regina Maria”, ceea ce a făcut posibilă aici fondarea unei echipe de fotbal.

Tineretului:

– Cu suportul Federației Moldovenești de Fotbal, a fost construit și inaugurat un teren de sport cu înveliș sintetic la Liceul „Aleksandr Pușkin”.
– Am continuat reparația curților blocurilor de locuit din acest cartier. În 2020, au fost reparate alte 9 curți cu suprafața totală de aproximativ 7000 metri pătrați, investițiile totale fiind de peste 4 milioane de lei.

Parcul Central „Micul Cluj”

Printr-o decizie a Consiliului Municipal, în 2020 acest parc, cu o suprafață de aproximativ 10 hectare, a obținut statutul de întreprindere municipală. Tot în 2020, i s-a conferit numele „Micul Cluj”. Inițial, avea acest nume doar Orășelul copiilor de aici, după care denumirea s-a extins și asupra parcului. Avem acolo și o alee Cluj-Napoca, în semn de recunoștință pentru suportul finanicar, acordat, în ultimii ani, de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu care suntem înfrățiți de patru ani.
În 2020, aici a fost construită o pistă de bicicliști cu lungimea de 850 metri, costurile totale fiind de peste 430 mii de lei. Totodată, au fost finalizate două terenuri de sport: unul multifuncțional și altul – de tenis de câmp. E în desfășurare construcția skateparkului, realizată în cadrul etapei a V-a Proiectului „Reabilitarea Parcului Central din municipiul Ungheni”, cu suportul Primăriei Cluj-Napoca.

A fost o muncă enormă, iar investițiile capitale, în pofida pandemiei care s-a abătut asupra noastră, în pofida inundațiilor cu care ne-am confruntat, au depășit suma de 80 de milioane de lei.

Lucrările au fost și continuă să fie atât de mari, încât nu putem să ne permitem să le oprim pe timp de iarnă, cum o făceam în anii anteriori. Volumul, repet, e atât de mare, încât, dacă ne oprim, riscăm să pierdem finanțările.

Proiecte pentru anul 2021
Anii următori vor fi foarte intenși, cu o muncă enormă și foarte diversificată. Programul „EU4 Moldova: regiuni-cheie” este prevăzut pentru patru ani (până în 2024), perioadă în care vor fi implementate noi proiecte importante pentru Ungheni.

– În 2021, se va lucra la ghișeul unic al primăriei, astfel ca omul, atunci când are o necesitate, să poată veni la acest ghișeu, unde specialiștii să-l îndrume ce să facă. În acest mod, va fi eliminată birocrația și oamenii nu vor mai fi nevoiți să meargă din ușă în ușă pentru a-și soluționa problemele.
– Grație Programului „EU4 Moldova: regiuni-cheie”, vom începe reconstrucția Pieței Independenței și a străzii Națională. Lucrările vor fi, cu siguranță, foarte mari și vor schimba semnificativ aspectul centrului municipiului.
– Se prevăd lucrări de peste 3 milioane de lei la grădinița „Tereza Sobolevschi” din sectorul Dănuțeni (schimbarea acoperișului, lucrări de interior) – grație aceluiași program „EU4 Moldova: regiuni-cheie”.
– În Ungheni Vale urmează să construim, pe strada Unghiului, trotuare pe ambele părți și să restabilim partea carosabilă a drumului.
– În Ungheni Deal ne propunem să extindem rețeaua de canalizare și să continuăm reabilitarea drumului, pentru a face un ciclu închis, astfel ca transportul urban de pe ruta nr. 4 nu doar să urce pe asfalt, ci și să coboare pe asfalt.
– Vom începe lucrul asupra proiectului tehnic privind construcția rețelelor de canalizare în tot sectorul Berești. E o lucrare foarte complexă și de durată.
– Tot pentru anul 2021 preconizăm un proiect amplu de modernizare a iluminatului stradal în tot orașul. În acest scop, Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) ne va acorda un împrumut de 6352220 lei pe un termen de cinci ani, cu rata dobânzii de 3%. Contractul de împrumut a fost deja semnat.
– De asemenea, urmează să fie realizat un proiect foarte mare, cu suportul USAID, în cadrul Programului  „Comunitatea mea”, grație căruia vom construi 146 de stații auto, dintre care 106 – în municipiul Ungheni, iar alte 40 – în 8 localități limitrofe. Vrem să facem ordine în rutele locale și interurbane, ca toate microbuzele să se oprească în stații special amenajate, și nu acolo unde ridică omul mâna.
– Totodată, vor fi continuate și finalizate lucrările începute în anul 2020. Vor exista și proiecte mai mici, despre care vom vorbi pe parcursului anului 2021.

Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi foarte și foarte mult de lucru. Ne dorim ca Ungheniul să devină și mai frumos, și mai atractiv atât pentru cetățenii simpli, cât și pentru investitori.