×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Un pas important spre realizarea unui proiect vital pentru Ungheni

Pe 12 ianuarie, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, alături de primarii Grigore Robu (Nisporeni) și Ion Olari (Călărași), a semnat Contractul de suport al proiectului privind gestionarea deșeurilor solide, care presupune crearea primei Zone de Management al Deșeurilor din Republica Moldova, pentru raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.
Referindu-se la acest eveniment, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a menționat:
„Apreciez cooperarea dintre primari. Operatorul va deservi consumatorii casnici, agenții economici și instituțiile publice din raioanele Călărași, Nisporeni și Ungheni. Sper că acest exemplu va inspira și alte APL-uri să găsească soluții durabile comune pentru gestionarea deșeurilor din comunități și să încurajeze inițiativa privată în acest domeniu. Colaborarea dintre autoritățile locale este esențială, dacă vrem să scăpăm Moldova de gunoi”.

Cu unele precizări privind proiectul respectiv vine și primarul Alexandru Ambros în interviul ce urmează.

Domnule primar, cât de important este acest proiect pentru Ungheni?
Este foarte important. Va fi un proiect realizat în premieră în Republica Moldova, iar noi vom fi pionierii. Să știți că există proiecte mai puțin vizibile, dar care sunt extrem de importante pentru ridicarea calității vieții oamenilor. Un astfel de proiect este și cel despre care vorbim. Gunoi producem cu toții, îl acumulăm în pubele, în containere și mai departe nu prea se cunoaște de către populație ce se întâmplă: unde ajung deșeurile, cum ajung, ce se face cu ele. E un proces foarte complex, care presupune multă muncă și antrenarea unui număr mare de oameni. Pentru ca să nu aibă de suferit mediul, pentru ca deșeurile să nu afecteze sănătatea oamenilor – vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă nimeni nu ar evacua gunoiul? – e nevoie de tehnologii moderne, de o infrastructură bine pusă la punct, unde să se facă sortări, reciclări ale deșeurilor, exact cum se face în prezent în țările din Uniunea Europeană. O astfel de zonă de management al deșeurilor va fi construită și la noi.

Ce va presupune această zonă de management?
Construcția la Ungheni a unui depozit regional de deșeuri în conformitate cu standardele Uniunii Europene și a două stații de transfer la Călărași și Nisporeni, ceea ce va contibui semnificativ la închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, a celor neautorizate, va reduce aruncarea ilegală a deșeurilor, va crește cantitatea de reciclare a deșeurilor și, în consecință, se vor reduce emisiile de dioxid de carbon și metan, asociate cu eliminarea deșeurilor. Astfel, se va contribui la eforturile Republicii Moldova de decarbonizare, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Vreau să menționez că acest proiect va servi, așa cum se menționează și în comunicatul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în toată țara.

Se știe că, în timp, vor fi construite în Republica Moldova opt zone de management al deșeurilor. Cum de s-a întâmplat că anume Zona Ungheniului a fost selectată pentru proiectul pilot?
Pe noi nu a trebuit să ne convingă nimeni de necesitatea unei astfel de zone de management al deșeurilor. Am reușit să găsim limbaj comun cu toate părțile interesate, să acționăm în comun și să demonstrăm că avem nevoe de un asemenea proiect cât mai devreme posibil.

Ce înseamnă cât mai devreme posibil? Peste câți ani vom avea pusă la punct această zonă de management al deșeurilor solide?
Conform contractului, termenul de implementare a proiectului este de patru ani. În 2023, se va lucra asupra elaborării proiectelor tehnice necesare, ca în 2024 să înceapă construcția propriu-zisă. Proiectul va permite extinderea, regionalizarea și crearea unui sistem consolidat de gestionare a deșeurilor solide, acesta fiind implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvolate (BERD) și al Băncii de Investiții Europene. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană este cel mai mare donator, va oferi un grant de investiții. Proiectul va beneficia și de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.