Tineri informați și instruiți pentru promovarea unui mod sănătos de viață

Written by admin on 27 martie 2018. Posted in Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă, Noutăți

COMUNICAT DE PRESĂ
Ungheni, 27 martie 2018

Șirul activităților desfășurate în cadrul proiectului „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă” continuă. Astfel, în a doua decadă a lunii martie anul curent a fost organizat un seminar de instruire a voluntarilor care a avut drept scop formarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților privind promovarea modului sănătos de viață printre elevi. La seminarul de instruire au participat 20 de elevi voluntari de la liceele „Ion Creangă”, „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Alexandr Pușkin” și „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni.

Prezent la deschiderea seminarului, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni a îndemnat elevii să încurajeze semenii și nu numai de a duce un stil de viață sănătos, accentuând rolul pe care îl vor avea tinerii voluntari în campania de informare și promovare „Sportul pentru toți”, lansată în cadrul proiectului „Mod de viață sănătos prin intermediul unei infrastructuri transfrontaliere îmbunătățite” și implementată în instituțiile preuniversitare din Ungheni.

Seminarul a fost structurat pe patru module tematice în cadrul cărora tinerii au avut parte atât de cunoștințe teoretice, cât și de exerciții practice. „Elevii au învățat ce înseamnă un mod sănătos de viață, care este rolul activităților fizice și alimentației corecte pentru asigurarea unui mod sănătos de viață. Deasemenea, tinerii voluntari au fost familiarizați cu conceptul „Sportul pentru toți” și au fost îndemnați să evite factorii de risc pentru un mod sănătos de viață: fumatul, alcoolul, drogurile, utilizarea excesivă a calculatorului și televizorului. Cel mai important este că tinerii voluntari și-au asumat rolul de mesageri în instituțiile unde învață pentru a promova elementele esențiale a unui regim sănătos de viață care ne garantează o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, a accentuat Liliana Tincu, trainer în cadrul instruirii.

În cadrul exercițiilor practice elevii au avut posibilitatea să lucreze în echipe și individual și să aplice cunoștințele acumulate. Tinerii au încercat să identifice care sunt avantajele și dezavantajele unui mod sănătos de viață, dar și care sunt factorii ce asigură un mod sănătos de viață.

„Într-o lume în care toate procesele sunt extrem de tehnologizate, iar noi petrecem tot mai mult timp în fața calculatorului sau a televizorului și facem tot mai puțină mișcare riscăm să ne alegem cu o generație bolnavă și expusă diferitor boli. Iată de ce ne-am propus să organizăm un seminar care să vizeze în prim plan copiii noștri. Este important ca tinerii să conștientizeze care este rolul activității fizice, a mișcării și odihnii active, a alimentației corecte. Totodată, tinerii participanți în cadrul seminarului de instruire vor desfășura, la rândul lor, o campanie de promovare a modului sănătos de viață în liceele unde își fac studiile” a explicat Svetlana Ciobanu, coordonator comunicare, director executiv al Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă.

Amintim că pe 20 decembrie 2017, a fost lansat proiectul „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă” în cadrul Programului de Cooperare Teritorială a Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina, implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu  Primăria orașului Novoselytsya, Ucraina, asociația obștească  „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă”/Ungheni și Clubul Sportiv „Kolos”/ Novoselytsya. Printre rezultatele așteptate ale proiectului se numără: instruirea echipelor sportive în conformitate cu standardele naționale/europene; asigurarea unui stil de viață sănătos al populației prin practicarea activă a sportului;  creșterea numărului de tineri sportivi bine pregătiți care să participe la turneele regionale/transfrontaliere/internaționale; îmbunătățirea stilului de viață al cetățenilor și  atractivității orașelor prin intermediul infrastructurii sportive bine amenajate și dotate; amenajarea a 2 mini-stadioane și extinderea stadionului central în dimensiuni.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment, Vă rugăm să contactați:

Svetlana CIOBANU, Coordonator comunicare, Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni

Tel. de contact: 236 25309; 236 23668

Vedeți mai jos o galerie foto de la seminarul de instruire a voluntarilor:

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni