×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Sub semnul filmului documentar

În perioada 17-19 septembrie, la Ungheni se va desfășura Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX, cu genericul „Punți de MOLDOX”.
Organizat de Asociația Obștească „MOLDOX”, Festivalul este centrat pe subiecte sociale urgente, precum și pe instruirea și susținerea documentariștilor locali pentru a crea schimbări sociale. Timp de trei zile, unghenenii vor avea ocazia să urmărească 9 filme documentare selecționate sau premiate la marile festivaluri ale lumii.
Intrarea la proiecțiile de film este gratuită! Filmele vor fi proiectate la Palatul de Cultură din Ungheni.
Descrierea filmelor ce vor fi prezentate la Festivalul MOLDOX Ungheni
17 SEPTEMBRIE (vineri)
Ora 15:00
Adulții (Olanda, 2016) – 81 min.
Un grup de prieteni cu sindromul Down au frecventat aceeași școală timp de peste 40 de ani și nu doresc să continue să se conformeze obligațiilor școlare. Întotdeauna au crezut că atunci când părinții lor vor muri, ei vor putea face lucrurile pe care nu aveau voie să le facă înainte, cum ar fi să trăiască pe cont propriu, să facă sex, să se căsătorească și să aibă o slujbă adevărată. Dar lucrurile nu se schimbă pentru ei și trebuie să se confrunte cu frustrarea de a trăi ca și cum ar fi încă la vârsta de zece ani.
Ora 19:00
Grădina sovietică (Republica Moldova, 2019, regizor Dragoș Turea) – 76 min. / Q&A
În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoș, un cineast din mica țară ex- sovietică Moldova, descoperă un experiment științific secret. Dragoș dezvăluie planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în Grădina Sovietică prin aplicarea energiei atomice în agricultura locală.
18 SEPTEMBRIE (sâmbătă)
Ora 15:00
1 Promisiunea (Suedia, 2017) – 16 min.
Majsan și Helle au deja peste 80 de ani împliniți când, în cele din urmă, li se permite să se căsătorească în biserică. Ajunse în fața preotului, cele două își promit să se iubească și să se prețuiască reciproc la bine și la greu. Dar, la scurt timp după nuntă, Helle este grav afectată de un accident vascular cerebral. Întrucât Majsan suferă ea însăși de un handicap locomotor, Helle este nevoită să se mute într-un azil de bătrâni. Helle urăște să trăiască acolo, iar Majsan îi duce dorul atât de mult, încât aceasta face tot ce îi stă în putință pentru a fi din nou împreună.
2 Timebox (România, 2017, Nora Agapi) – 69 min./ Q&A
Profesorul Ioan-Matei Agapi, un fotograf și cameraman în vârstă de 80 de ani din Iași, România, deține o colecție unică de filme și fotografii de 16 mm care documentează aproape cincizeci de ani de istorie a orașului. Fiica sa, de asemenea cineastă, a decis să realizeze un film despre arhivele tatălui său. În ambianța neconvențională a vechiului său apartament, el rememorează trecutul până când, într-o zi, Ioan este informat că trebuie să plece sau va fi evacuat din apartamentul în care și-a petrecut ultimii 40 de ani. Anii de muncă ai lui Ioan se transformă brusc într-o povară uriașă, iar filmul se transformă pe neașteptate într-o dramă în care conflictele cu oficialitățile orașului dezvăluie conflicte vechi și ascunse în familie.
Ora 18.3
Dragoste siberiană (2016, Germania) – 79 min.
După ce a trăit timp de 20 de ani în Berlin, Olga Delane se întoarce la familia ei din Siberia. Membrii familiei ei și comunitatea satului comentează pe marginea stilului ei de viață modern – cel al unei femei necăsătorite care trăiește la oraș – împărtășindu-i în același timp din experiențele propriilor căsătorii nu prea fericite. Relațiile lor se desfășoară într-un mod tradițional și practic: bărbatul este capul familiei, în timp ce femeia are grijă de treburile casnice – de fapt, femeia are grijă de toate. Cum rămâne cu dragostea? „Dragostea, căsătoria, acestea sunt doar un obicei”, spune o femeie în vârstă. „Dacă soțul te lovește, ia o tigaie și lovește-l și tu înapoi”, recomandă aceasta. „Dacă cedezi o dată, el te va bate întotdeauna”. În cele din urmă, toți cei intervievați sunt de acord că familia și copiii sunt lucrurile cele mai importante în viață. Uneori amuzant, dar și emoționant, Siberian Love, prin scenele sale elegant filmate, redă realitatea vieții dure de la fermă, unde nu prea mai este loc de romantism. Însă atunci când toți unchii și mătușile cu căsătorii nefericite dansează vesel împreună la o sărbătoare din sat, Olga este lăsată singură pe margine.
Ora 20:30
1 In the frame – 17 min.
(2018, România, Germania, Franța, R.Moldova)
Majoritatea celor care o cunosc pe Oxana, o femeie trans din Chişinău, o cunosc drept bărbat. De frică să fie respinsă total de societate, ea este forţată să ducă o viaţă dublă. Când prietenul ei travestit o invită să fie DJ la o petrecere queer, Oxana decide să participe la eveniment pentru prima dată în viaţă.
2 Raving Iran (Împotriva curentului) – 84 min.
(2016, Elveția)
Anoosh and Arash sunt doi DJ din Iran. Îşi spun „Lamă şi Barbă“ şi împreună se află în centrul scenei underground techno din Teheran. Într-o ţară condusă de un sistem care interzice aproape orice formă de expresie muzicală – în special dacă e asociată cu Occidentul și prin urmare „satanică“ – cei doi fac eforturi să găsească o imprimantă unde să-și poată tipări coperta CD-ului neaprobat oficial şi să convingă o angajată a Ministerului Culturii şi Identităţii Islamice că nu e nici o problemă că solista are piercing-uri. În încercarea de a evita raidurile şi aresturile poliţiei
moralităţii, cei doi organizează petreceri techno rave în deşert. Deși se bucură de un mare succes, acestea au loc în condiţii extrem de periculoase. Când primesc o invitaţie la cel mai mare festival techno din lume, Anoosh şi Arash au în sfârşit ocazia să ia o decizie majoră cu privire la destinul lor de muzicieni.
19 SEPTEMBRIE (duminică)
Ora 15:00
Mrs. F (Doamna F) – 76 min.
(2020, Olanda, Nigeria)
În satul de pescari Makoko, cea mai mare mahală pe apă în Nigeria, Doamna F vrea să reunească femeile pentru a juca piesa care se numeşte „Ascultă cuvântul” – un proiect de abilitare a femeilor împotriva inegalităţii de gen, bazat pe istorii adevărate. Scopul acestui proiect este să scoată femeile din poziţia lor de persoane asuprite, să le încurajeze şi să le convingă să vorbească public despre problemele cu care se confruntă. Dar înainte să înceapă, ea trebuie să treacă peste paznicii neînduplecați ai patriarhiei și religiei.
Ora 19:00
La Chana – 82 min.
(2016, Spania, Islanda, SUA)
În perioada anilor 60-70, Antonia Santiago Amador, alias „La Chana”, a fost o foarte populară dansatoare de flamenco – până când a dispărut brusc din atenția publicului, chiar când se afla în vârful carierei sale. În timp ce vârstnica dansatoare dezvăluie motivul pentru care cariera sa a avut un final atât de abrupt, se pregătește să dea un spectacol împreună cu prietenii și familia. La Chana este un portret intim, o odă pentru artista romă aflată la o vârstă înaintată, pentru care fustele învolburate ar putea fi un lucru din trecut, dar a cărei pasiune arde la fel de puternic ca
niciodată.
PANELURI DE DISCUȚII
(Scuarul Palatului de Cultură, ora 17:00, moderator – Vasile ERNU
17 septembrie
Ungheni – un oraș ce reînvie
18 septembrie
Apa noastră cea de toate zilele – problemele apei în orașul Ungheni
19 septembrie
Despre violența sexuală. Situația (in)justiția femeilor din Moldova.