×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Serviciul de apă și canalizare – la ordinea zilei „Cu tarifele vechi la apă și canalizare riscam să nu mai putem activa”

Serviciul de apă și canalizare – la ordinea zilei

„Cu tarifele vechi la apă și canalizare riscam să nu mai putem activa”

Interviu cu Cristofor CODREANU, director marketing și vânzări la ÎM „Apă Canal” din Ungheni

Începând cu 15 mai, consumatorii casnici din Ungheni vor plăti cu 2,96 lei/m c. mai mult pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă și cu 1,98 lei/m c. mai mult pentru  canalizare. Decizia a fost luată de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) pe 7 aprilie 2023, fiind publicată în Monitorul Oficial pe 12 aprilie.
Astfel, pentru un metru cub de apă unghenenii vor plăti 16,36 lei, iar pentru canalizare – 9,05 lei. Per total, cei ce beneficiază de ambele servicii (apă și canalizare) vor plăti 25,41 lei  pentru fiecare metru cub.

Din interviul ce urmează aflați prin ce se explică majorarea tarifului, de ce la Chișinău costul serviciului de apă și canalizare e mai mic decât la Ungheni etc.

Domnule Codreanu, avem noi tarife, mai mari, la apă și canalizare. De ce a fost nevoie de această majorare de preț?
Trebuie de menționat că tarifele la apă și canalizare pentru Ungheni nu au fost revăzute de cinci ani, deși în această perioadă s-au majorat substanțial prețurile la energia electrică, la diverse materiale tehnologice, substanțe reactive etc. Se știe că pentru a presta servicii de apă și canalizare e nevoie de energie electrică. Fără energia electrică, ÎM „Apă Canal” din Ungheni nu ar putea funcționa. Dat fiind faptul că municipiul Ungheni are un relief specific (sectorul Dănuțeni, spre exemplu, este situat la un nivel mult mai înalt decât sectorul Tineretului sau Ungheni Vale), pentru ca apa să ajungă la toți consumatorii e nevoie de pomparea ei la substațiile de recoltare a apei, astfel ca să fie menținută aceeași presiune peste tot. În cartierul Tineretului, spre exemplu, avem patru stații de pompare. Fără ele, apa nu ar ajunge la etajele superioare ale blocurilor locative. Iar pentru a pompa apa, e nevoie de foarte multă energie electrică. În plus, s-au scumpit materialele tehnologice, de care e nevoie la renovarea și înlocuirea rețelelor de apă, la reparația acestora, la întreținerea stațiilor de pompare și a stației de epurare a apelor uzate etc. S-au scumpit și materialele folosite la prelucrarea apei. Costul la sulfatul de aluminiu, de exemplu, s-a mărit cu peste 50%.
Urmare a majorărilor despre care v-am vorbit, cu tarifele vechi la apă și canalizare riscam să nu mai putem activa.
Apropo, conform calculelor efectuate, majorarea pentru serviciul public de apă și canalizare trebuia să fie mai mare, dar ANRE a găsit soluții pentru a stabili cele mai mici posibile tarife la ora actuală.

Au fost majorate tarifele doar pentru consumatorii casnici, nu și pentru cei non-casnici, adică agenți economici și instituții publice. Prin ce se explică acest fapt?
Potrivit metodologiei existente, elaborată de ANRE, tariful pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare se aplică unic tuturor consumatorilor, adică nu trebuie să existe prețuri diferențiate. Cu ani în urmă, când aceste tarife erau aprobate de consiliul local, s-a decis diferențierea lor, adică pentru consumatorii casnici erau cu 35% mai mici decât pentru ceilalți consumatori. Acum, pentru ca tariful să fie același pentru toți consumatorii, ANRE majorează treptat prețul doar pentru consumatorii casnici. În câțiva ani, tariful va fi unic pentru toți consumatorii, așa cum prevede actuala metodologie de calcul.

De ce la Chișinău, care e situat la o distanță considerabilă de Nistru, de unde se ia apa, tarifele pentru apă și canalizare sunt mult mai mici decât la Ungheni, care e situat chiar pe malul Prutului?
Distanța nu are nici o importanță în calcularea tarifelor. Contează metoda prin care apa ajunge la consumator. La Ungheni, așa cum am spus deja, pentru ca apa să ajungă la consumator, e nevoie de a o pompa. Iar pomparea presupune cheltuieli foarte și foarte mari la energia electrică. La Chișinău, o parte din apă ajunge la consumatori prin metoda gravitațională, fără să fie nevoie de pompare. Deci, se cheltuiește cu mult mai puțină energie electrică. La fel și  canalizarea. La Chișinău, toate zonele sunt amplasate pe locuri mai ridicate decât stația de epurare, astfel că apele uzate ajung acolo prin metoda gravitațională. La Ungheni suntem nevoiți să pompăm apele uzate la o distanță de circa 13 kilometri spre stația de epurare situată în Valea Mare. Consumul de energie electrică în acest caz este enorm. De aici și tarifele mai mari la Ungheni.

Despre extinderea serviciului de apă și canalizare
La momentul de față, municipiul Ungheni este acoperit cu rețele de apă în proporție de 96%.
Numărul consumatorilor cu care ÎM „Apă Canal” are semnate contracte de prestare a serviciului de apă și canalizare e de circa 15 mii. Spre comparație, numărul consumatorilor din Chișinău e de peste 500 mii, inclusiv întreprinderi foarte mari. Cu cât numărul consumatorilor e mai mare, cu atât situația financiară a întreprinderii e mai bună, ceea ce influențează și asupra tarifului.
De aceea, printr-o decizie a Consiliului Municipal Ungheni, s-a hotărât ca serviciul de apă și canalizare din Ungheni să fie regionalizat. Primul pas spre regionalizare este deja făcut. Rețelele de apă au fost extinse și în localitățile adiacente: Zagarancea și Semeni.

Despre rețelele de canalizare
Municipiul Ungheni este acoperit cu rețele de canalizare în proporție de 56%. În ultimii ani, au fost construite, din bani europeni, peste 12 km de noi rețele. În anul 2022, a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte, fiind construite peste 8 km de rețele de canalizare într-un sector foarte compact din Dănuțeni. Au fost investite peste 55 de milioane de lei.
Deși anterior, în cadrul întâlnirilor cu cetățenii de aici, se cerea insistent construirea unui sistem centralizat de canalizare, acum lumea nu se grăbește să se racordeze la acesta. În prezent, la un an de la darea în exploatare a rețelelor de canalizare respective, cei ce s-au racordat constituie circa 25% din numărul total al potențialilor consumatori. Și asta, în condițiile în care Primăria a venit cu contribuția sa, pentru a-i scuti pe oameni să contribuie ei, așa cum se practică în majoritatea localităților unde se construiesc rețele de apă și canalizare. Acest proiect prevedea ca fiecare consumator să vină cu o contribuție de 3000 de lei pentru conectarea la rețeaua de canalizare și 2000 de lei – la apeduct. Banii, însă, nu au fost plătiți de oameni, ci de primărie.
Aceeași situație se atestă și în celelalte sectoare, unde au fost construite, în ultimii ani, rețele noi de canalizare.

Despre stația de epurare
Stația de epurare a apelor uzate a fost construită cu circa 60 de ani în urmă, la o distanță de 13 km de municipiul Ungheni, în Valea Mare. E deja depășită de timp și nu corespunde noilor standarde și cerințe. E nevoie de o altă stație. În acest sens, au fost elaborate studii de prefezabilitate, de fezabilitate. Primăria are în permanență în vizor subiectul respectiv. A pus această problemă inclusiv la Guvern, încearcă să identifice surse de finanțare. Trebuie de știut că sunt necesare surse enorme. ÎM „Apă Canal” face tot posibilul să mențină în funcție toate utilajele acestei stații, să nu admită ridicări de presiune în rețea, ceea ce ar afecta pereții țevilor uzate la maximum.

Despre investițiile din ultimii ani
Grație Programului EU4 Moldova: Regiuni-cheie, în ultimii 2-3 ani s-a reușit realizarea mai multor proiecte, care să amelioreze situația în ceea ce privește asigurarea cu apă și canalizare la Ungheni. A fost construit un nou apeduct magistral pe strada Națională, cel vechi fiind foarte uzat, astfel că aproape zilnic erau înregistrate deranjamente. A fost construită și artera principală care asigură furnizarea apei spre cartierele Dănuțeni, Ungheni Deal, Ungheni Vale. Acum nu mai există cereri din partea consumatorilor privind presiunea mică a apei în acele zone. În plus, s-au micșorat considerabil pierderile de apă.
Datorită aceluiași Program, au fost construite noi rețele de canalizare pe 8 străzi din centru și Berești-Vasilica. A fost construit și un nou rezervor de apă, cu capacitatea de 1000 de metri cubi, ceea ce permite o securitate maximă în ceea ce privește asigurarea cu apă potabilă a populației din Ungheni.
A fost implementat și un proiect pilot privind instalarea a 1000 de apometre cu citire la distanță în sectorul Dănuțeni, acesta fiind, la momentul de față, în perioada de testare.

În concluzie: serviciul de apă și canalizare se află mereu în vizorul Primăriei, fiind extins și îmbunătățit în permanență.