Seria evenimentelor „Ungheni – 555 de ani” au dat toamnei mai multă culoare

Written by admin on 24 noiembrie 2017. Posted in Noutăți

Toamna aceasta  la Ungheni s-a dovedit a fi foarte  bogată în evenimente inedite desfășurate în cadrul inițiativei „Ungheni – 555 de ani”, lansată de Primăria Municipiului Ungheni și Instituția Publică „Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională”.

Startul evenimentelor dedicate anului jubiliar a fost dat la 1 septembrie 2017 când în toate instituțiile de învățământ din municipiul Ungheni a sunat clopoțelul anunțând începutul anului școlar 2017-2018. Prezenți la primul sunet, reprezentanții Primăriei municipiului Ungheni au transmis mesaje de felicitare elevilor, profesorilor și părinților, oferindu-le în dar instituțiilor de învățământ câte un medalion jubiliar „Ungheni – 555 de ani”. În același context, la ceremonia festivă desfășurată pe Piața Independenței din municipiul Ungheni, în prezența reprezentanților administrației publice locale și raionale, poliției de frontieră, rudelor, prietenilor și cadrelor didactice,  62 de elevi înmatriculați în primul an de studiu la Colegiul Național al Poliției de Frontieră  au depus Jurământ de credință Patriei.

În luna septembrie în municipiul Ungheni s-au desfășurat mai multe activități cu scop caritabil. Astfel, pe data de 17 septembrie 2017, grupul de voluntari recent constituit, „The City’s Hope” a organizat un eveniment de colectare de fonduri. Banii colectați au fost donați Centrului de zi pentru copii și tineri „Casa pentru toți” din municipiul Ungheni. În același context s-a desfășurat și concertul de caritate „Din suflet pentru copii cu autism” organizat de Centrul de zi pentru copii și tineri „Casa pentru toți” din Ungheni în parteneriat cu Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Moldova. Pentru această cauză nobilă, pe scena Palatului de Cultură din Ungheni au evoluat artiști cu renume din Republica Moldova. Punctul culminant al concertului de caritate au fost numerele artistice prezentate de Matei și Mădălina, copii care suferă de autism. În urma vânzării biletelor și a donaților făcute la concertul de caritate a fost colectată suma de 47700 lei.

Un eveniment care are o conotație istorică și  este de o importanță deosebită pentru localitatea noastră a avut loc la 21 septembrie 2017. În incinta Primăriei municipiului Ungheni  s-a desfășurat ceremonia de inaugurare a plăcii comemorative a primarului-martir – Alexandru Malanciuc. La eveniment au participat reprezentanții administrației publice locale, cetățeni ai municipiului Ungheni, oameni de cultură, elevi și profesori, dar și rudele fostului primar de Ungheni, Alexandru Malanciuc.

Prilej de bucurie și liniște sufletească a adus unghenenilor sărbătoarea religioasă Nașterea Maicii Domnului. În această zi a fost sărbătorit hramul cartierului Vasilica. Și dacă de dimineață locuitorii acestui cartier au mers la biserică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, spre seară au avut parte de un program artistic pregătit de Palatul de Cultură din Ungheni. De la mic și mare, oamenii  și-au dat întâlnire în preajma Clubului din localitate pentru a petrece frumos timpul împreună.

Evenimente de anvergură, cu subiecte abordate de importanță națională, regională și globală, s-au desfășurat în cadrul proiectului „Împreună pentru adaptarea la schimbările climatice”, finanțat de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova și implementat de Primăria municipiului Ungheni. Pe parcursul unui șir de activități cetățenii au avut posibilitatea să se informeze despre fenomenul încălzirii climatice cu efecte asupra comunităților locale. În cadrul cafenelei publice „Soluții pentru schimbările climatice – oportunități pentru comunitățile locale” reprezentanți ai autorităților publice locale, liceelor, instituțiilor publice și companiilor private, societății civile și mass media locală, cetățeni și membri activi ai municipiului Ungheni au luat cunoștință de măsurile ce trebuie luate pentru atenuare consecințelor schimbărilor climatice. În același context s-a desfășurat Conferința Regională „Contextul local, regional, național și global privind efectele negative ale schimbărilor climatice”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice și companiilor private, societății civile și mass media, autorităților publice locale din municipiul și raionul Ungheni, districtul Joniskis/Lituania și municipiul Iași/România. Printre participanți se numără Rimantas LATAKAS, Ambasadorul Republicii Lituania în Republica Moldova, Ludmila GUZUN, Președinta raionului Ungheni, Vaida ALEKNAVICIENE, Viceprimarul Districtului Jonișkis/Lituania, Luminița NAZARE, Consilier Serviciu Promovare și Monitorizare Calitate Mediu din Primăria municipiului Iași. Interes sporit pentru problema schimbărilor climatice au manifestat elevii instituțiilor de învățământ din Ungheni participând activ la concursul de desen „ Copiii  și tinerii – ambasadori împotriva schimbărilor climatice” și concursul ideilor de proiecte demonstrative „Măsuri și soluții energetice prietenoase climei”. Tot cu prilejul acestui eveniment care a coincis cu  Ziua Internațională pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, grădinițele de copii din municipiul Ungheni au prezentat o paradă spectaculoasă a costumelor ECO, iar peste 100 liceeni au participat  la flashmob-ul „STOP schimbărilor climatice cu efecte negative!” care a avut drept scop sensibilizarea și atenționarea cetățenilor asupra riscurilor de  dezastre și luării măsurilor urgente în vederea diminuării acestora.

Într-o atmosferă caldă și primitoare a fost celebrată Ziua Persoanelor în Etate în cadrul mai multor instituții publice din oraș. Cântece, poezii, urări de sănătate și flori au primit bunicuțele copiilor de la grădinița creșă „Andrieș” din municipiul Ungheni. În preajma Zilei bunicuțelor acestea au pășit pragul  acestei instituții preșcolare și au rămas  plăcut surprinse de surprizele nepoțeilor. Copiii le-au dedicat versuri, melodii, le-au spus încă o dată cât de mult le iubesc și le-au oferiți mici cadouri meșterite de ei. Activități dedicate acestei sărbători au fost realizate  și la  Centrul raional de creaţie a copiilor din Ungheni.

Un alt eveniment înscris în calendarul jubiliar „Ungheni – 555 de ani”  a avut drept obiectiv educarea calităților moral-spirituale a copiilor de vârstă preșcolară. Astfel, în ajunul Sfintei Sărbători Acoperământul Maicii Domnului, micuții de la grădinița „Steluța”, împreună cu educatoarele și câteva mămici, au mers la biserica care poartă hramul acestei sărbători. Copiii au adus flori pentru  înfrumusețarea sfântului lăcaș ziua de sărbătoare și alături de cei maturi au participat la curățenia în curtea bisericii.

În șirul evenimentelor consacrate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani” s-a înscris și Festivalul Internațional de Șah „Toamna de Aur 2017”. Competițiile sportive au adunat profesioniști și amatori ai acestui sport din Republica Moldova, România și Belarus și au avut drept scop promovarea șahului în rândul cetățenilor, sporirea calificării sportive, dar și promovarea imaginii municipiului Ungheni în țară și peste hotare. Dedicată aniversării localității noastre a fost  competiția la turism nautic cu participarea colectivelor de la Stația Tinerilor Turiști din Ungheni. Ca rezultat, echipa de tineret – Gheorghe Grigore, Valeria Postolachi, Alina Suciu și Gheorghe Serbaniuc – au luat premiul mare la turism nautic „Caiac-2”. De asemenea, pentru discipolii de la Școala Sportivă orășenească toamna aceasta s-a dovedit a fi una bogată în premii. Copiii au reușit să participe la Campionatul European Duo, care s-a desfășurat în Polonia. Cei 10 copii ( 9 băieți și 1 fată) care au reprezentat Republica Moldova și municipiul Ungheni, s-au întors de la acest campionat  cu 6 medalii dintre care două de aur, iar celelalte de argint și din bronz. Pe lângă medalii elevii au câștigat 6 cupe, clasați pe echipe au reușit să ajungând pe locurile II-III.

Festivalul recoltei, vinului şi promovării tradiţiilor naţionale, devenit deja o frumoasă tradiţie şi organizat de Consiliul raional Unghenii, s-a desfăşurat în Piaţa Independenței din municipiul Ungheni şi a inclus expoziţii-târg de produse agroalimentare, evoluări artistice, degustări ale produselor vitivinicole, bucate tradiţionale şi un program cultural artistic cu interpreţi autohtoni. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, regionale şi locale, parteneri din județele Arad și Gorj din România, dar și oaspeți din Olanda, Norvegia, Italia, Bosnia și Herțegovina. Unghenenii, gazdele şi oaspeţii au încins o Horă Mare după care au savurat bunătăţi de sezon pe ritmuri folclorice. Sărbătoarea toamnei, recoltei şi bunei dispoziţii a culminat cu un program artistic în cadrul căruia au evoluat: orchestra de muzică populară „Drăgaica”,  Formaţia Folclorică „Datina”, Ansamblul de dans popular „Struguraş”, Victoria Lungu, Ion Suruceanu și Igor Rusu. De zilele recoltei și a vinului, producătorul autohton de covoare „Covoare Ungheni” S.A. a impresionat publicul prin prezentarea covorului cu  statuia domnitorului Ștefan cel Mare pe care era  inscripționat „Ungheni – 555”.

Evenimente cu tematică autumnală s-au desfășurat aproape în toate instituțiile școlare și preșcolare din Ungheni. Pe data de 11 octombrie 2017 curtea Gădiniței de copii  „Steluța” din municipiul Ungheni a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de copilași însoțiți de educatori și părinți care au participat la activitatea  „Toamna în orașul meu Ungheni”. „Steluțele” harnice au adunat și expus spre admirația vizitatorilor toate roadele toamnei. Copiii au cântat, recitat versuri și au participat la diverse concursuri interactive. Gădinița de copii  „Licurici” a organizat o minunată expoziție de toamnă. Elevii  Școlii Primare ,,Sp. Vangheli” din municipiul Ungheni au dedicat anului jubiliar activitatea  ,,Orașul meu în valsul frunzelor de toamnă”. Activitatea cultural-artistică „Plouă cu frunze” pentru copiii din instituțiile preșcolare din oraș și consursuri cu aceeași tematică au fost desfășurate la Casa Limbii Române din Ungheni: concursul de poezie „E toamnă în orașul meu”, concursul de eseuri „Orașul viselor mele” la care  au participat 18 elevi din  LT „Al. Pușkin”, LT „Gh. Asachi”,  LT „V. Alecsandri”(au fost menționate eseurile Danielei Mihăilă și Valeriei Marcu).

Unghenenilor le pasă de mediul înconjurător și participă tot mai activ în cadrul acțiunilor de salubrizare și amenajare a parcurilor, zonelor de odihnă și agrement. Astfel, peste 50 de elevi din clasele a XII- a de la Liceul Teoretic ”Gh.Asachi” s-au înarmat cu mănuși și saci și au mers pe malul lacului „Delia” pentru a aduna de acolo gunoiul aruncat la întâmplare. La activitatea de amenajare a orășelului păsărilor în parcul central din Ungheni desfășuratăî pe 5 octombrie 2017, copiii și tinerii au construit și au instalat 18 căsuțe pentru păsărele. Potrivit vicepreședintelui JCI Ungheni, Andrei Gîrbu, acesta a fost nu doar un gest frumos pentru natură, dar și un moment de implicare și educație a copiilor în spiritul respectului față de mediul înconjurător.

Un loc aparte în șirul evenimentelor dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani” îl au activitățile desfășurate de Biblioteca publică filiala nr.1 Dănuțeni. Pe parcursul unei săptămâni, cei pentru care biblioteca a devenit a doua casă, au fost organizate un șir de evenimente menite să atragă tot mai mulți vizitatori, să valorifice dragostea pentru carte și să promoveze locurile de baștină. La bibliotecă au fost amenajate o expoziție de carte și o expoziție a obiectelor din ceramică. Spre admirația celor interesați a fost expusă o colecție de monede și timbre vechi de peste 50 de ani. O altă zi din cadrul acestei săptămâni a fost dedicată promovării cărții „Copiii Moldovei mele” în care au fost adunate versurile pe muzica compozitoarei Tereza Sobolevschi – Corj originare din Ungheni. Filmulețul  „Cartierul Dănuțeni  – 406 ani de la fondare” creat a promovat cele mai importante locuri și destinații turistice din acest cartier periferic al municipiului Ungheni.

La expoziția proiectelor inovative desfășurată în incinta Liceului Teoretic „A. Pușkin” din municipiul Ungheni, au fost expuse lucrările  elevilor care văd municipiul Ungheni în cel de-al treilea mileniu  un oraș cu o infrastructură dezvoltată, școli și grădinițe moderne, parcuri din cele mai neobișnuite, grădină zoologică și chiar cu un aeroport.  Creativitatea, ingeniozitatea și originalitatea proiectelor elevilor îndrumați de dascălii lor au fost înalt apreciate de reprezentanții primăriei municipiului Ungheni care , în semn de apreciere, le-au înmânat câte un medalion jubiliar „Ungheni – 555 ani”.

Primăria Municipiului Ungheni  mulțumește  tuturor  organizatorilor  pentru inspirație, multă dedicație și deosebită responsabilitate manifestate pe durata pregătirii și desfășurării evenimentelor, încât orașul nostru drag Ungheni a devenit  mult mai bine cunoscut de locuitorii și vizitatorii săi.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni