Se extinde iluminatul stradal în Ungheni

Written by admin on 7 februarie 2019. Posted in Fără categorie

În municipiul Ungheni sunt în plină desfășurare lucrările de extindere și modernizare a iluminatului stradal. Pe parcursul acestei săptămâni repsonsabilii Sectorului de Amenajare al Primăriei municipiului Ungheni au muncit pentru a restabili iluminatul public pe străzile Dănuțeni și Nuferilor din cartierul Dănuțeni. „Acum ne concentrăm eforturile pentru asigurarea iluminatului public în cartierele periferice ale orașului.  De ani buni locuitorii străzilor Dănuțeni și Nuferilor nu au avut parte de iluminat public. În urma lucrărilor executate, pe aceste străzi au fost instalate 27 corpuri de iluminat, astfel încât cei care locuiesc aici să se simtă în siguranță pe timp de noapte” a declarat Lilia Bernic, viceprimarul municipiului Ungheni.

Potrivit viceprimarului, Lilia Bernic, lucrările de extindere a iluminatului vor continua pe străzile Tighina și Unghiului din cartierul Ungheni – Vale. Corpurile de iluminat vor fi schimbate și pe străzile Romană și I. Creangă. Oficialul îndeamnă cetățenii să manifeste răbdare, asigurând că toate străzile și stradelele orașului vor fi iluminate.

Paralel, se execută lucrări de iluminare a străzilor Oranjeriei, Alexandru cel Bun și M. Viteazu. Pe toată lungimea acestor străzi au fost instalate lămpi de tip LED, eficiente energetic. Potrivit lui Ghenadie Ciobanu, Specialist drumuri și gospodărie comunală din cadrul primăriei municipiului Ungheni, utilizarea acestor tipuri de becuri permit economisirea până la 50%  din electricitate în comparație cu becurile obișnuite. Becurile de tip LED au o durată de viață de 5 ani și oferă o calitate mai bună a luminii stradale. În scurt timp, lămpile vechi vor fi înlocuite cu LED – uri și pe străzile O. Ungureanu, Z. Arbore, Cozmescu și pe o porțiune a străzii Unghiului.

„Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile unui oraș modern și un element important în asigurarea securității cetățenilor și bunurilor pe timp de noapte. În ultimii 10 ani, o mare parte a surselor financiare din bugetul local au fost direcționate spre menținerea sistemului de iluminat a orașului în stare funcțională, înlocuirea componentelor învechite fizic cu cele moderne și extinderea rețelelor de iluminat urban. La moment, una din prioritățile noastre este modernizarea sistemului de iluminat. Ne propunem înlocuirea sistemului existent, cu unul nou, eficient din punct de vedere energetic. Suntem în căutarea de soluții care ar permite dirijarea și controlul la distanță pentru a optimiza munca lucrătorilor din domeniu. De asemenea, încercăm să identificăm metode inovative prin care cetățenii să poată semnaliza unde nu este lumină, pentru că deocamdată pot face acest lucru contactând responsabilii Sectorului de Amenajare” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Întrebat care lucrări vor fi executate pe termen scurt, primarul municipiului Ungheni Alexandru Ambros,  a spus că urmează să fie iluminate cu corpuri  LED străzile  Cazacu, Crihan, T. Ciobanu, D. A. Teodorovici,  Doncev, Trandafirilor.  Anterior, lucrări de extindere a iluminatului au fost desfășurate în cartierul Ungheni Deal, pe străzile Grigore Adam,  M. Sadoveanu și T. Arghezi.

Lungimea totală a străzilor acoperite cu iluminat public stradal în municipiul Ungheni este de 105 km, sistemul de iluminat al orașului fiind format din aproximativ 2500 corpuri de iluminat montați pe piloni.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni