Schimb de bune practice privind atenuarea consecințelor schimbărilor climatice (foto)

Written by admin on 20 septembrie 2017. Posted in Știri

20 septembrie 2017, Municipiul Ungheni 

COMUNICAT DE PRESĂ

Schimb de bune practice privind atenuarea consecințelor schimbărilor climatice

În perioada 11-15 septembrie 2017 echipa de implementare și experții proiectului „Impreună pentru adaptarea la schimbările climatice” au efectuat o vizită de studio și schimb de bune practice în Districtul Joniškis din Republica Lituania pentru cunoașterea modelelor europene de atenuare a schimbărilor climatice.

Proiectul „Împreună pentru adaptarea la schimbările climatice ” finanțat de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova este implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Municipalitatea Districtului Joniškis din Republica Lituania și are ca scop creșterea capacității administrative și nivelului de educație a populației privind atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

Vizita de studiu a debutat cu o întâlnire de bun venit și discuții cu oficialii Districtului Jonișkis, primarul Gediminas CEPULIS și viceprimarul Vaida ALECNAVICIENE, unde a fost împărtășită experiența locală privind implementarea proiectelor de regenerare urbană cu finanțare de la Uniunea Europeană pentru eficiența energetică a blocurilor de locuit  și instituțiilor bugetare. Responsabilii din Departamentul de Infrastructură, Daiva ZIKIENE și Boleslovas SVABAS, au făcut ample prezentări și au răspuns la întrebările unghenenilor legate de impactul proiectelor realizate și participarea cetățenilor în procesul de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

În anii 2007 – 2013 Municipalitatea Joniskis a realizat un amplu proiect, cu finanțarea Uniunii Europene, de reabilitare și modernizare a blocurilor de locuit cu cinci etaje alimentate centralizat cu agent termic, în care locuiește peste 56% din populația orașului. Uniunea Europeană a oferit un grant de circa 2 667 000 Euro egal cu 85% din valoarea proiectului, iar  contribuția locală a fost de 470 000 Euro egală cu 15%. Astfel, 28 blocuri de locuit au fost anvelopate pentru a economisi energia termică și în consecință costurile s-au redus cu 40%.

După schimbarea geamurilor și ușilor de la intrare, anveloparea și vopsirea pereților exteriori, blocurile de locuit din orașul Jonișkis construite în anii 1970 – 1980 și-au schimbat  în totalitate aspectul și calitatea de viețuire: au devenit foarte frumoase, iar cetățenii cheltuiesc mult mai puțini bani pentru căldură în sezonul rece al anului. Cadrul legal din Republica Lituania oferă autorităților publice locale pârghii prin care cetățenii sunt obligați să contribuie financiar la anveloparea blocurilor în care locuiesc. Deși procesul de convingere și implicare financiară a cetățenilor la realizarea acestui proiect a fost anevoios, rezultatul a fost un mare succes. Or, doar cetățenii care contribuie la anveloparea blocurilor au dreptul să obțină compensația pentru căldură. Este o practică bună care va putea fi replicată și la noi când vom avea accesul la fondurile europene destinate acestui scop.

În Municipalitatea Joniskis prestarea serviciilor comunale, de aprovizionare cu apă și canalizare și protecția mediului se realizează conform cerințelor și standardelor europene. Serviciile sunt dotate cu toată tehnica necesară și specialiștii au pregătirea corespunzătoare. Monitorizarea calității acestor servicii înregistrează doar indicatori de calitate. În acest sens, Parcul Regional Zagare este un model de valorificare și păstrare a spațiilor verzi.

Despre managementul performant al deșeurilor am aflat vizitând Centrul regional de colectare și prelucrare a deșeurilor nepericuloase din Regiunea Siauliai, este unul din cele 10 centre regionale din Republica Lituania înființate în conformitate cu standardele de mediu, prin proiecte  cu finanțare de la Uniunea Europeană. Deșeurile se colectează selectiv în orașe și sate, apoi  sunt transportate la Centrul regional, unde se depozitează și prelucrează în condiții speciale și în siguranță.

Școala Agricolă din Joniškis care recent a împlinit 30 de ani este o instituție educațională unde sunt create condiții optime pentru elevii doritori să obțină studii medii complete precum și diverse specialități. Directorul Liudas JONAITIS a descris cu lux de amănunte situația aceste iminunate instituții educaționale, a povestit despre istoria și modernizarea școlii în ultimii 10 ani și a vorbit despre planurile de viitor, însoțind oaspeții în clasele dotate cu cele mai moderne echipamente și utilaje. Este un exemplu de școală modernă, curată și îngrijită, are un cămin luminos și liniștit, unde elevii se simt ca acasă. Ceea ce impresionează foarte tare este modul în care se  gospodărește aici: apa, energia electrică ș itermică se cheltuie cu multă socoteală, curtea pavată cu terenul aferent are multe flori și sculpturi din lemn și piatră, arbori decorativi și iarbă verde.

Această vizită de studiu a mai fost și un bun prilej pentru a cunoaște renumitele destinații turistice din Jonișkis, Sinagoga Albă și Sinagoga Roșie, Muzeul basketbolului, Centrul de Informare Turistică, Casa de Cultură și Teatrul de Vară precum și pentru a concepe Memorandumul privind măsurile și soluțiile comune pentru adaptarea cetățenilor orașelor înfrățite Ungheni și Jonișkis la efectele schimbărilor climatice, care va fi semnat și pus în practică până la încheierea proiectului.

Vedeți mai jos o galerie foto de la vizita de studiu și schimbul de bune practici realizat în cadrul proiectului „Impreună pentru adaptarea la schimbările climatice”. 

Svetlana CIOBANU, Manager proiect & Victoria DARIE, Expert comunicare

Telefoane de contact: 236 2 36 68;236 2 53 09

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni