Revitalizarea urbană – soluții pentru dezvoltarea municipiului Ungheni

Written by admin on 19 iulie 2017. Posted in Știri

Pe data de 05 iulie 2017 a avut loc o vizită de documentare a delegației experților din Polonia în municipiul Ungheni pentru identificarea capacităților actorilor locali (agenți economici, administrația publică locală, societatea civilă) în elaborarea și implementarea politicilor locale de revitalizare urbană.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale (Solidarity Fund PL), administrația publică locală, reprezentanți ai societății civile și agenți economici din municipiul Ungheni.

În cadrul vizitei experții din Polonia au prezentat exemple de bune practici în implementarea politicilor de revitalizare urbană din orașul polonez Starachowice. Prin identificarea și soluționarea unor problemelor concrete din oraș se urmărește creșterea calității vieții cetățenilor. Un accent deosebit s-a pus pe importanța participării active a societății civile, a organizațiilor non – guvernamentale și a agenților economici în dezvoltarea urbană. În acest sens, experții polonezi au purtat discuții cu agenții economici prezenți la eveniment, fiind interesați  de nivelul de implicare a acestora în identificarea și soluționarea problemelor municipiului Ungheni.

„Astăzi punem începutul unui proiect pilot la nivel național prin care vom urmări pregătirea programelor și proiectelor de revitalizare urbană, trasarea directivelor și conceperea mecanismelor de finanțare. Ne dorim dezvoltarea parteneriatelor cu municipiul Ungheni și implementarea aici a proiectelor care să asigure creșterea potențialului localității dumneavoastră” a declarat Thomas Horbowski, directorul Solidarity Fund PL în Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, Svetlana Ciobanu, directorul IP Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională a accentuat importanța pe care o are implementarea proiectelor pilot pentru localitate, rezultatul acestora fiind vizibile atât pentru cetățeni, cât și pentru donatori.

„Municipiul Ungheni are o vastă experiență în implementarea proiectelor de dezvoltare locală cu caracter participativ, iar Polonia este un exemplu foarte bun pentru noi. Subiectul revitalizării urbane este unul actual pentru Republica Moldova. Elaborarea și implementarea politicilor de creștere economică sunt esențiale pentru revitalizarea urbană. În acest sens municipiul Ungheni ar putea fi un model pilot și pentru alte localități din țară. Ne punem mari speranțe în acest proiect și suntem gata să punem umărul” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni mulțumind partenerilor din Polonia pentru implicare activă și suport în realizarea proiectelor pentru municipiul Ungheni și în special directorului Solidarity Fund PL, Thomas  Horbowski, pe care l-a numit „ambasadorul Poloniei în Ungheni”.

Municipiul Ungheni colaborează de mai mult timp cu partenerii din Polonia, în special cu Solidarity Fund PL. În anul 2016, grație susținerii financiare a acestei organizații, Primăria municipiului Ungheni a implementat proiectul „Cheltuim eficient bugetul local” în cadrul căruia a fost amenajat un teren de agrement în cartierul Dănuțeni. De asemenea, la sfârșitul lunii mai, anul curent a fost semnat acordul de finanțare cu Solidarity Fund PL pentru implementarea proiectului de reabilitare și modernizare a clubului de la Berești și crearea unui Centru Cultural Multifuncțional.

Vizita de studiu a misiunii experților din Polonia a avut loc în cadrul proiectului „Sprijinirea administrației publice în Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltare urbană integrată și durabilă pentru anii 2017 – 2019”  care a fost lansat oficial pe data de 6 iulie 2017. Scopul proiectului este de a oferi instituțiilor competente din Republica Moldova asistență în dezvoltarea mecanismelor de revitalizare a orașelor în baza experienței Poloniei.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni