Proiectul „Școala mea” şi importanța continuării reformei în educație (foto)

Written by admin on 29 septembrie 2015. Posted in Proiecte, Știri

12072801_915774678544804_5467526887320231052_nLa data de 25 septembrie curent, liceele din oraşul şi raionul Ungheni, beneficiare ale proiectului „Şcoala mea”, împreună cu partenerul regional Asociaţia Obştească „Centrul regional de dezvoltare durabilă” a participat la Conferința partenerilor, beneficiarilor și donatorilor Școala Mea.

Conferința partenerilor, beneficiarilor și donatorilor Școala Mea a adunat împreună directori ai școlilor beneficiare, partenerii regionali, dar și reprezentanți ai autorităților publice și regionale, care au discutat împreună despre importanța implicării comunității în viața școlii și rolul acestei implicări în continuarea reformei în educație.

Prima parte a conferinței a avut în prim plan vorbitori care au abordat mai multe subiecte din domeniul educației. Evenimentul a fost deschis de Scott Abrams, reprezentantul Băncii Mondiale, care a accentuat importanța inițiativelor de implicare a cetățenilor în viața școlii: „Promovăm aceste instrumentele de responsabilizare socială pentru că ele duc la creșterea încrederii cetățenilor într-un serviciu public, în cazul nostru  – educația. De asemenea, acestei exerciții oferă posibilitatea publicului să monitorizeze și să influențeze aceste servicii, pentru a primi rezultatul pe care îl doresc”, a conchis Scott Abrams.

Valentina Chicu, șeful Direcției Învățământ Preuniversitar de la Ministerul Educației a accentuat importanța implicării părinților și comunității în viața școlii și rolul acestui proces în reforma educațională: Implicarea părinților și comunități în viața scolii este cea mai mare oportunitate pe care trebuie să o valorificăm pentru a continua cu succes reforma în educație”, a declarat Valentina Chicu la începutul conferinței.

În același context, Adrian Lupușor, directorul executiv al Expert-Grup, a declarat: Această reformă nu este doar una a educației, ci o reformă a întregii țări, pentru că anume sistemul educațional poate oferi forța de muncă calificată care să asigure funcționarea optimă a economiei naționale”.

Veaceslav Negruta, directorul de program al Expert-Grup, a prezentat un raport care a evaluat disponibilitatea datelor deschise în educație. Raportul conclude că în pofida potențialului pe care îl oferă acest domeniu, există restanțe în ceea ce privește calitatea și acuratețea datelor în educație, dar și volumul mic de digitizare a acestora.

Încheierea primei părți a găsit-o în prim-plan pe expertul în educație Eugenia Veveriță, care a relatat despre administrarea eficientă a bugetului școlii și despre beneficiile noii formule de finanțare în educație, declarând că „doar școlile cu autonomie financiară pot asigura în mod optim necesitățile instituției”.

În a doua parte a conferinței, reprezentanții școlilor beneficiare ale inițiativei „Școala Mea” au avut parte de două ateliere în care și-au împărtășit experiențele de lucru și au propus soluții de îmbunătățire a instrumentelor de implicare a elevilor, părinților și comunității în viața școlii. Atelierele au fost moderate de Victoria Vlad, coordonatorul proiectului și de reprezentanții partenerilor regionali.

Primul atelier a abordat completarea chestionarelor (fișelor de raportare) de evaluare a satisfacției față de serviciile educaționale și modul în care conținutul și modul de diseminare a acestora poate fi îmbunătățit. Reprezentanții școlilor au remarcat că acest chestionar i-a ajutat să înțeleagă mai bine doleanțele elevilor și a părinților.

Al doilea atelier s-a axat pe planificarea și organizarea audierilor publice și a încercat să pună în discuție beneficiile aduse de acest exercițiu de participare civică, dar și bunele practici în organizarea acestora. În cadrul acestui atelier, participanții au declarat că audierile publice promovează transparența, îmbunătățesc imaginea publică a școlii, dar și oferă mai multe  oportunități de colaborare cu instituții internaționale și donatori externi.

Mai multe poze de la eveniment

Descarcă prezentările

Tags:

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni