Profesorii din licee și gimnazii au fost instruiți privind problemele deșeurilor fluviale și marine

Written by admin on 4 iulie 2019. Posted in Fără categorie
COMUNICAT DE PRESĂ

29 iunie 2019                                                                                     mun.   Ungheni

În perioada 25-26 iunie curent, în incinta Centrului de Informare pentru Cetățeni al Primăriei municipiului Ungheni s-au desfășurat instruirile profesorilor din gimnazii și licee cu genericul „Problemele provocate de deșeurile fluviale și marine”, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oameni lor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.

La aceste instruiri au luat parte 50 de participatnți: profesori din 5 licee și 1 școală primara din municipiul Ungheni (Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Liceul Teoretic „I. Creangă”, Liceul Teoretic A. Pușkin”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”, Școala primară „Spiridon Vangh  eli”), profesori din 2 licee și 6 gimnazii din 8 localități rurale limitrofe municipiului Ungheni (Liceul Teoretic „A.Mateevici”/com. Pîrlița, Liceul Teoretic Sculeni/com. Sculeni, Gimnaziul „A.Chivriga”/ com. Valea Mare, Gimnaziile din satul Costuleni, comunele Mănoilești, Florițoaia Veche și Zagarancea/ satele Semeni, Zagarancea), reprezentanți ai Direcției Educație Ungheni și Serviciului Promovare și Monitorizare Calitate Mediu al Primăriei municipiului Iași. Activitatea face parte din Programul educațional de mediu pentru școlile din Georgia, Republica Moldova și România și are drept scop sporirea cunoștințelor profesorilor privind problemele deșeurilor fluviale și marine.

Prezent la eveniment, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni a adresat tuturor participanților cuvinte de apreciere și încurajare: „Dumneavoastră, profesorii, sunteți mesagerii promovării unui mediu înconjurător fără poluanți, iata de ce, instruirile sunt foarte importante pentru proiectul nostru. Acestea au ca scop să dezvolte capacități ale actorilor comunitari, în special ale elevilor, care urmează să fie implicați în diverse activități de mediu”.

Referindu-se la importanța subiectelor legate de ape și de poluare, Svetlana Ciobanu, co-coordonator al proiectului, a subliniat că informarea și educarea publicului reprezintă factorul esențial pentru protecția mediului, or conștientizarea consecințelor negative ale poluării pentru mediu, dar mai ales pentru sănătatea oamenilor va contribui la formarea unui comportament ecologic corect.

Instruirile au cuprins partea teoretică și practică. Profesorii au fost familiarizați cu provocările legate de Marea Neagră și râul Prut și factorii care duc la poluarea apelor, împreună au formulat  recomandări pentru diminuarea/soluționarea problemei poluării apelor. Lucrând în echipe, participanții au identificat acțiuni pe care ar putea să le întreprindă fiecare cetățean, de la mic la mare, pentru a face față provocărilor actuale de mediu. Participanții au luat cunoștință de bunele practici de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Iași, care contribuie la diminuarea poluării râului Prut, prezentate de Luminița Nazare, reprezentant al Serviciului Promovare și Monitorizare Calitate Mediu al Primăriei municipiului Iași

Profesorii au calificat instruirile foarte utile și productive, ei urmând să fie cei mai importanți formatori pentru tânăra generație. „Este bine la asemenea instruiri să participe cât mai mulți actori comunitari inclusiv factori de decizie, încât împreună să putem schimba în bine lucrurile privind poluarea mediului la nivel local și național”, a menționat Svetlana Nastas, profesoară de chimie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni.

Programul educațional de mediu desfășurat în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” include și alte instruiri care vor fi organizate și desfășurate cu participarea organizațiilor nonguvernamentale, întreprinderilor municipale, întreprinderilor mici și mijlocii și jurnaliștilor, precum și activități cu privire la procesul de compostare a deșeurilor verzi, tehnicile moderne de managment al deșeurilor, organizarea taberei de vară pentru tineri, elaborarea de manuale pentru elevi, jocuri electronice interactive pentru copii, etc.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ CRDD Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni