Primăria municipiului Ungheni lansează campania „Deșeuri electrice colectate – vieți omenești protejate !”

Written by admin on 14 mai 2018. Posted in Fără categorie

Recent Primăria municipiului Ungheni a lansat campania  „Deșeuri electrice colectate – vieți omenești protejate”. Campania se va desfășura în perioada 20 aprilie – 20 mai 2018 și are drept scop informarea și sensibilizarea cetățenilor municipiului Ungheni despre importanța colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Mai multe detalii cu privire la desfășurarea acestei campanii ne-a oferit într-un interviu primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

Ce presupune campania „Deșeuri electrice colectate – vieți omenești protejate” ?

Campania „Deșeuri electrice colectate – vieți omenești protejate” este o activitate amplă de informare a cetățenilor municipiului Ungheni despre importanța colectării selective a deșeurilor electrice. În cadrul acestei campanii cetățenii, persoane fizice și juridice vor fi informați cu privire la modalitatea de colectare a deșeurilor electrice.

Care sunt deșeurile electrice și de ce nu e bine să le păstrăm în casă?

Sunt considerate deșeuri acele echipamente electrice sunt echipamentele electrice sau electronice care nu mai pot fi utilizate. Acestea sunt de câteva tipuri: echipamente electrice de dimensiuni mari (frigidere, mașini de spălat, monitoare, televizoare, etc.), echipamente electrice de dimensiuni mici (becuri, acumulatoare, baterii uzate, telefoane, fierbătoare electrice, etc.), unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive, etc.

Foarte puțini cunosc, dar aceste deșeuri au în compoziție substanțe deosebit de periculoase precum mercur, plumb, crom, brom, substanțe halogene. Aruncate la întâmplare, acestea ajung în apă, sol, aer având consecințe grave asupra sănătății oamenilor.

Ce acțiuni vor fi desfășurate în cadrul acestei campanii?

Primele acțiuni au avut loc săptămîna trecută. A fost organizată o întîlnire cu reprezentanții grădiniților, liceelor și colegiilor din municipiul Ungheni. Am discutat despre organizarea evenimentului de lansare a campaniei în cadrul fiecărei instituții de învățământ. Împreună cu reprezentanții primăriei, un grup de tineri voluntari vor merge la aceste evenimente și vor dicuta cu elevii despre importanța colectării selective a deșeurilor electrice. Tinerii vor explica într-un limbaj accesibil semenilor săi care sunt deșeurile electrice, de ce nu e bine să păstrăm aceste deșeuri în locuințele noastre, ce pericol prezintă deșeurile electrice pentru mediu și sănătatea oamenilor, dar și cum putem foarte ușor să ne debarasăm de aceste deșeuri. Apropo, primele evenimente de informare a copiilor și părinților au avut deja loc în câteva grădinițe din oraș.

Ce impact va avea desfășurarea campaniei de informare în cadrul instituțiilor de învățămînt.

Informarea și educarea tinerei generații constiutie un pilon indispensabil în asigurarea comportamentului civic responsabil. Este important elevii din școli, licee, colegii și copii din grădinițe să înțeleagă mesajul acestei campanii și să-l transmită prietenilor, părinților, bunicilor. De asemenea, copii vor fi încadrați și într-un exercițiu practic. Este vorba despre un concurs de colectare a deșeurilor electrice la care sunt încurajați să participe copii din cadrul instituțiilor de învățământ din Ungheni. Instituțiile care vor colecta cea mai mare cantitate de deșeuri electrice și electronice vor fi premiate. Regulamentul concursului va fi publicat pe pagina web a primăriei municipiului Ungheni.

Vor fi implicați și alți actori comunitari în cadrul acestei campanii?

Scrisori și note informative cu privire la campania de colectare a deșeurilor electrice vor fi distribuite și altor instituții publice, agenților economici, marilor companii din municipiul Ungheni. În unele puncte cheie din oraș (instituții publice, magazine mari, oficiul poștal, etc.) vor fi instalate urne promoționale de colectare a bateriilor de dimensiuni mici, a telefoanelor mobile, dar și a becurilor uzate. Materiale informative (semne de carte, calendare, informații pe partea verso a facturii de la Î.M „AVE- Ungheni” etc) vor fi distribuite în număr mare cetățenilor.

Ce trebuie să cunoască unghenenii despre colectarea deșeurilor electrice în municipiul Ungheni?

Procesul de colectare și transportare a deșeurilor electrice va fi asigurat de întreprinderea municipală specializată „AVE-Ungheni”. Întreprinderea municipală va prelua apelurile de la cetățeni la numerele de telefon 060 08 78 48 și 0 236 2 33 25. Graficul de colectare a acestor tipuri de deșeuri va fi adus la cunoștința cetățenilor.

Deasemenea, cetățenii pot să aducă personal deșeurile electrice la punctul de colectare care se află pe strada Oranjeriei f/n (vizavi de cooperativa de garaje de lângă piața centrală). Punctul de colectare este echipat cu containere pentru stocarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mici (becuri, acumulatoare, baterii uzate, telefoane, fierbătoare electrice, etc.) și containere pentru depozitarea deșeurilor de mari dimensiuni (monitoare, televizoare, frigidere, mașini de spălat, etc.).

Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?

Acestea vor fi livrate către reciclatorii specializați din străinătate, deoarece în țara noastră nu sunt companii, uzine de reciclare a deșeurilor electrice. De fapt, la etapa actuală colectarea și depozitarea deșeurilor electrice și electronice reprezintă o provocare pentru majoritatea localităților din Republica Moldova. În anul 2017 municipiul Ungheni a făcut primii pași în colectarea acestor tipuri de deșeuri fiind prima localitate din Republica Moldova care a implementat un proiect pilot ce vizează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Este o experiență unică care ne va permite accesarea de noi fonduri și implementarea proiectelor ce vizează protecția mediului înconjurător

Este important, însă, ca și cetățenii să conștientizeze această problemă și să susțină eforturile administrației publice în colectarea selectivă a deșeurilor electrice.

Pentru mai multe informații depre campanie ne puteți contacta la numărul de telefon:+373 236 2 74 39 sau la e-mail: primaria.ungheni@gmail.com.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni