Novoselytsya / Noua Suliță, Ucraina

DSC_0792
 

  • Suprafața: 6,47 km ²Stema novoselytsya

  • Populația: 7 892

  • Valuta națională: grivna

 

Orașul Noua Suliță, întâlnit și sub formele Sulița-Târg și Sulița (în ucraineană Новоселиця, în rusă Новоселица) este un oraș în regiunea Cernăuți (Ucraina), centru administrativ al raionului omonim.

Orașul Noua Suliță este situat la o distanță de 28 km sud-est de orașul Cernăuți și la 39 km sud de orașul Hotin, la o altitudine de 139 metri, în partea de sud a raionului Noua Suliță, în apropierea frontierei cu România, pe malul stâng al râului Prut.

Prima mențiune documentară a orașului datează din anul 1456, perioadă în care făcea parte din Ținutul Hotinului al regiunii istorice Basarabia, Principatul Moldovei și se numea Nouăsulița de sus. În anul 1805 a fost construită aici o biserică de lemn. Orașul Noua Suliță are o istorie multiseculară bogată și dispune de un patrimoniu cultural bogat.

Orașul Noua Suliță este un oraș al cîntăreților talentați, al muzicienilor și sportivilor celebri: Sofia Rotaru, Stepana Sabadaș, Nicolai Mozgovoi, Lilia Sandulesa, Mihail Marandiuc, Natalia Lupu, Roman Pascari și mulți alții.

Istoricul relațiilor de colaborare

  • 12.2014 – Semnarea Acordul ui de înfrățire între Ungheni și Novoselytsya
  • 2013 – 2014 – Implementarea Proiectului ”Elaborarea și Managementul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană” (POC RO-UA-MD 2007-2013) – vizite de studiu în Novoselytsya și Ungheni

Articole despre Noua Suliță:

Comments Closed

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni