Orașul Ungheni s-a înfrățit cu municipiul Cluj-Napoca (foto)

Written by admin on 24 noiembrie 2016. Posted in Știri

6Inițiativa de oficializare a relațiilor de colaborare și înfrățire între orașul Ungheni și municipiul Cluj-Napoca vine din anul 2015, când o delegație din Cluj-Napoca a vizitat orașul Ungheni, rămânând profund impresionată de deschiderea autorităților publice locale din Ungheni pentru colaborare și de frumusețea aleii de castani. Au urmat mai multe vizite reciproce și schimburi de experiență între delegațiile din cele două orașe, ca în final pe data de 16.11.2016 să aibă loc semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între Municipiul Cluj-Napoca, Județul Cluj din România și orașul Ungheni, raionul Ungheni din Republica Moldova.

„Semnarea Înțelegerii de cooperare între Municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni este un prilej deosebit de a ne bucura de o bună colaborare între orașele noastre, bazată pe transfer valoros de experiență între oameni”, a menționat la începutul evenimentului Dumitru Bobină, șef Serviciu Relații cu Consiliul Local și Administrație Locală, Primăria Cluj-Napoca, care a vizitat orașul Ungheni în august 2016. Inițiativa de semnare a Înțelegerii de cooperare între Municipiul Cluj-Napoca și orașul Ungheni a fost susținută și de Consiliile locale din ambele orașe, care au adoptat hotărâri/decizii în acest sens.

”E un moment de istorie, de suflet și de viitor pentru România și Republica Moldova, pentru orașele noastre, Cluj-Napoca și Ungheni. Trăim vremuri în care oamenii vor duce istoria în direcții corecte. Sper să concretizăm cât mai multe proiecte comune între orașele noastre, iar relațiile noastre de colaborare să continue pe un nivel ascendent. Ne dorim să trecem dincolo de semnarea documentului și să realizăm multe proiecte în comun”, a subliniat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

La rândul său, Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni a apreciat evoluția municipiului Cluj-Napoca din ultimii ani. ”Sunt mândru că acest eveniment de semnare a înțelegerii de cooperare între Ungheni și Cluj-Napoca pe care mi l-am dorit demult se întâmplă astăzi. Orașul Ungheni este al 3-lea oraș ca marime din Republica Moldova, este un oraș distinct, cu tradiții. Am reușit să facem multe proiecte frumoase împreuna cu echipa de acolo și aceste proiecte sunt deja replicate la nivel național. Mă bucur că începând de astăzi vom scrie o pagină noua în relațiile dintre Cluj-Napoca și Ungheni, dintre Republica Moldova și România”, a precizat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

Din delegația de la Ungheni a făcut parte și Petru Lițiu, consul, clujean, care activează la Biroul Consular Ungheni de mai mulți ani și care cu bucurie a revenit acasa, fiind martorul unui eveniment de importanță deosebită. ”Ungheniul este un oraș mic cu inimă mare. Orașul este foarte activ și în plină dezvoltare, bucurîndu-se de o administrație foarte competentă și eficientă, activînd în baza principiilor guvernării moderne. Sunt sigur că amblele orașe vor avea de câștigat prin transferul de bune practici și promovarea tradițiilor culturale”, a accentuat Petru Lițiu, Consul, Biroul Consular Ungheni.

Într-o atmosferă cordială au vorbit reprezentanții Grupului de Inițiativă Basareabeană, tinerii studenți din Basarabia, care au rolul de ambasadori ai Republicii Moldova la Cluj și furnizori de schimb de bune practici. În prezent, la Cluj-Napoca învață aproximativ 1500 de studenți moldoveni.

De asemenea, primarul Emil Boc a afirmat faptul ca ”obiectivul nostru este ca în perioada imediat următoare, având în vedere faptul că deja există cadrul juridic care să permită colaborarea instituțională, să dezvoltăm câteva proiecte bilaterale, proiecte comune, pe care municipalitatea clujeană să le implementeze în Ungheni, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea modernizarii Parcului Central din orasul Ungheni, printr-o susținere financiară și de infrastructură sau prin contribuța Primăriei Cluj-Napoca, ca o primă formă de colaborare directă între cele doua municipalități. De asemenea, vom extinde colaborarea la nivel cultural între cele doua municipalități și nu în ultimul rând orașul nostru va avea în continuare poarta deschisă pentru tinerii moldoveni care doresc să studieze în Romania și în Cluj-Napoca”.

Acest model de colaborare care trece peste faza ideilor și adoptă o abordare pragmatică va putea servi drept exemplu de bună practică pentru alte autorități publice locale, dar și o provocare atât pentru localitățile din Republica Moldova, cât și din România.

Municipiul Cluj-Napoca, cu o populație de peste 400.000 locuitori, este al 16-a oraș înfrățit cu orașul Ungheni.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni