O grădiniță de copii și în Cartierul Ungheni Vale

Written by admin on 23 aprilie 2019. Posted in Fără categorie

Locuitorii Cartierului Ungheni Vale din municipiul Ungheni nu vor mai parcurge distanțe mari pentru a duce copii la cea mai apropiată grădiniță. În scurt timp, Primăria municipiului Ungheni va demara implementarea proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârsta preșcolară din cartierul Ungheni Vale”. Proiectul prevede deschiderea unei grădinițe de copii în incinta clădirii unde activează Centrul de Tineret Ungheni. Costul primei etape de reabilitare a clădirii destinate grădiniței de copii este de 3,7 mln lei, dintre care 1,098 mii lei sunt oferiți de Fondul de Solidaritate al Poloniei. „În baza recomandării Comitetului de evaluare și selecție al Fondului Granturilor Mici 2019 – ediția Revitalizare urbană, reprezentanța Fondului de Solidaritate al Poloniei în Republica Moldova a selectat pentru finanțare proiectul care prevede crearea unei grădinițe de copii în zona de revitalizare din Cartierul Ungheni Vale”, a specificat viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, responsabil de revitalizarea urbană.

În rezultatul analizei indicilor pentru selectarea celor mai degradate zone din municipiul Ungheni, s-a constatat că,  în Cartierul Ungheni Vale sunt peste 150 de copii. O parte dintre aceștia frecventează instituțiile preșcolare din Cartierele Centru și Dănuțeni. Alții, din cauza insuficienții locurilor în grădinițele de copii existente nu au acces la educație timpurie. „La moment, se înregistrează o supraaglomerare a grădinițelor din municipiul Ungheni. Spre exemplu, la o grădiniță de 300 de locuri sunt înregistrați 400 – 420 copii. Această situație are un impact negativ asupra procesului educațional și a asigurării condițiilor bune, confortabile pentru copii în grădinițe”, a explicat Eduard Balan.

În cadrul proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârsta preșcolară din cartierul Ungheni Vale” vor fi executate lucrări de renovare a spațiilor din clădirea fostei grădinițe de copii nr.12. Acestea vor cuprinde: reparația rețelelor inginerești interioare (sistem de încălzire, asigurarea cu apă caldă, apă rece și canalizare, corpuri de iluminat) și lucrări de finisare interioară (geamuri, reparația pardoselii, a tavanurilor). În total vor fi renovați 1700 m.p., fapt ce va da posibilitatea deschiderii a 5 grupe de copii (în jur de 150 copii) cu vârsta preșcolară 2 – 7 ani. 

În procesul identificării problemelor existente în Cartierul Ungheni Vale, dar și în etapele următoare de implementare a proiectului un rol important îl vor avea locuitorii din această zonă. Proiectul prevede desfășurarea unei campanii de informare și sensibilizare a locuitorilor Cartierului Ungheni Vale privind importanța implicării acestora în procesul de revitalizare urbană. Ei vor participa la diverse acțiuni de salubrizare și amenajare pentru crearea condițiilor mai bune de trai în acest cartier.

Menționăm că, în perioada 2016 – 2018, Primăria municipiul Ungheni a implementat trei proiecte de revitalizare urbană finanțate de Fondul de Solidaritate al Poloniei. Este vorba despre proiectul „Bucuria copiilor din Cartierul Dănuțeni”, „Renovarea și modernizarea centrului cultural multifuncțional din municipiul Ungheni” și „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din municipiul Ungheni”.  Rezultatele implementării proiectelor au fost prezentate în cadrul unei vizite de studiu în Ungheni care a avut loc pe data de 12 aprilie, curent. Oaspeții, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Dezvoltării Economice al Republicii Polonia, ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a Republicii Moldova, ai Ambasadei Republice Polone în Moldova,  reprezentanți ai autorităților publice locale din Republica Moldova și din Polonia și ai Fondului de Solidaritate al Polonie au fost impresionați de rezultatele frumoase ale proiectelor implementate la Ungheni. „Le aducem mulțumiri partenerilor din Polonia care ne mobilizează pentru astfel de proiecte. Vom munci în continuare, pentru ca împreună cu finanțatorii externi, dar și cu susținerea unghenenilor să creăm condiții mai bune de trai în orașul nostru” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect, Vă rugăm să contactați: Eduard BALAN, Responsabil de revitalizare urbană, Primăria mun. Ungheni

Telefon de contact. 236 22106.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni