×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Novoselytsya / Noua Suliță, Ucraina

  • Suprafața: 6,47 km ²
  • Populația: 7 892
  • Valuta națională: grivna

Orașul Noua Suliță, întâlnit și sub formele Sulița-Târg și Sulița (în ucraineană Новоселиця, în rusă Новоселица) este un oraș în regiunea Cernăuți (Ucraina), centru administrativ al raionului omonim.

Orașul Noua Suliță este situat la o distanță de 28 km sud-est de orașul Cernăuți și la 39 km sud de orașul Hotin, la o altitudine de 139 metri, în partea de sud a raionului Noua Suliță, în apropierea frontierei cu România, pe malul stâng al râului Prut.

Prima mențiune documentară a orașului datează din anul 1456, perioadă în care făcea parte din Ținutul Hotinului al regiunii istorice Basarabia, Principatul Moldovei și se numea Nouăsulița de sus. În anul 1805 a fost construită aici o biserică de lemn. Orașul Noua Suliță are o istorie multiseculară bogată și dispune de un patrimoniu cultural bogat.

Orașul Noua Suliță este un oraș al cîntăreților talentați, al muzicienilor și sportivilor celebri: Sofia Rotaru, Stepana Sabadaș, Nicolai Mozgovoi, Lilia Sandulesa, Mihail Marandiuc, Natalia Lupu, Roman Pascari și mulți alții.

Istoricul relațiilor de colaborare

  • 12.2014 – Semnarea Acordul ui de înfrățire între Ungheni și Novoselytsya
  • 2013 – 2014 – Implementarea Proiectului ”Elaborarea și Managementul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană” (POC RO-UA-MD 2007-2013) – vizite de studiu în Novoselytsya și Ungheni

Articole despre Noua Suliță: