Merită să celebrăm Ziua Mondială a Mediului Înconjurător
Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/
„Waste Free Rivers for a Clean Black”
20 mai 2020 mun. Ungheni
Publicăm acest material informativ în dorința de a pune în atenția publicului larg importanța și însemnătatea marcării Zilei Mondiale a Mediului unui eveniment Înconjurător, un eveniment foarte important care, în legătură cu situația epidemică provocată de COVID -19, atât în țara noastră, cât și în foarte multe alte țări de pe globul pământesc, nu va putea fi sărbătorit, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”, cu implicarea directă a cetățenilor din municipiul Ungheni și localitățile limitrofe partenere.
Când marcăm Ziua Mondială a Mediului ?
Ziua Mondială a Mediului a fost instituită la 5 iunie de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stocholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Programul de mediu al ONU încurajează națiunile și popoarele să implementeze dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile consecvent și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare. În fiecare an Ziua Mondială a Mediului este organizată în jurul unei teme din agenda UNEP, care are un caracter deosebit pentru mediu. În acest an Columbia în parteneriat cu Germania vor găzdui Ziua Mondială a Mediului 2020 privind biodiversitatea.
De ce marcăm Ziua Mondială a Mediului ?
Ziua Mondială a Mediului este ziua emblematică a Organizației Națiunilor Unite pentru promovarea conștientizării și acțiunii la nivel mondial pentru mediu. Scopul acestei zile este de a trezi în oameni responsabilitatea că fiecare trebuie să facă ceva pentru ocrotirea naturii şi a mediului înconjurător şi să trăiască în armonie cu acestea. Urmările încălzirii globale, tragediile cauzate de catastrofele naturale pe care le putem simţi zilnic, avertizează populaţia globului că nu numai în această zi trebuie să ocrotim Pământul. Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în mai bine de 100 de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială, constituind un exemplu activ de colaborare între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi societatea civilă. În această perioadă se desfăşoară activităţi care ţin de managementul şi dezvoltarea durabilă a oraşelor, în context
ecologic. Astfel, se reaminteşte anual omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural.
Cum putem sărbători Ziua Mondială a Mediului în fiecare an?
În fiecare ţară, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită diferit. De exemplu, cetăţenii din Ankara sunt invitaţi la un picnic tradiţional în cadrul căruia fiecare trebuie să planteze câte un copac. În Egipt, membrii Institutului de Protecţie a Mediului împreună cu reprezentanţii Bibliotecii Alexandria organizează întâlniri în aer liber, în cadrul cărora discută subiecte legate de protecţia mediului înconjurător. În Polonia se organizează expoziţii de fotografii, în Grecia un Campionat Verde de Tenis, iar în Anglia, toţi angajaţii primesc sfaturi cum să protejeze mediul, economisind energia acasă şi la serviciu.
Ziua Mediului este sărbătorită şi în Republica Moldova, cu diverse manifestații de aniversare, cum ar fi: acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, acțiuni de ecologizare, dezbateri și mese rotunde organizate de instituțiile publice locale, ONG-urile de profil și autoritățile de mediu. Ziua Mondială a Mediului în țara noastră este declarată și Ziua profesională a angajaților în domeniul mediului.
În acest an se va pune accent pe problema biodiversității. În cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP25) desfășurată la Madrid, Spania, s-a subliniat că în prezent circa un milion de specii de plante și animale se confruntă cu dispariția. Anul 2020 este considerat unul critic pentru angajarea națiunilor în acțiuni concrete de păstrare și restabilire a biodiversității.
Biodiversitatea – varietatea vieţii pe Pământ – ne face planeta locuibilă şi frumoasă. Mulţi dintre noi găsim în mediul natural plăcere, inspiraţie sau recreere. De asemenea, din mediu ne luăm hrana, energia, materiile prime, aerul şi apa – elementele care fac posibilă viaţa şi pe care se bazează sistemele noastre economice. În plus, există şi alte funcţii vitale pe care le oferă natura, de la polenizarea plantelor şi filtrarea aerului, a apei şi a solului până la protecţia împotriva inundaţiilor. Din nefericire, se întâmplă prea des să uităm ce ne oferă natura. În societăţile noastre industrializate, în loc să fie apreciată, biodiversitatea este privită adesea ca un lucru gratuit şi etern. Lista presiunilor asupra biodiversităţii este lungă şi include distrugerea şi fragmentarea habitatelor, poluarea aerului, a apei şi a solului, pescuitul excesiv şi exploatarea excesivă a resurselor, a pădurilor şi a solului, introducerea unor specii neindigene şi eliberarea unor cantităţi tot mai mari de gaze cu efect de seră, care produc schimbări climatice.
Noi toţi avem puterea de a contribui la protejarea biodiversităţii, de aceea trebuie să ne implicăm de la mic la mare. Iată câteva sfaturi utile pentru a fi introduse în rutina zilnică:
- Nu aruncăm nimic pe jos
- Reducem consumul de apă potabilă
- Utilizăm produse casnice care nu poluează
- Reducem emisiile de gaze cu efect de seră
- Consumăm alimente și produse locale pentru limitarea răspândirii emisiilor de CO2
- Ne abonăm la un „Coş Bio” și evităm procurarea produselor care au fost tratate cu substanțe chimice
- Reducem consumul de hârtie și carton
- Limităm şi echilibrăm emisiile de Co2 în timpul călătoriilor noastre
- Nu deranjăm animalele când ne plimbăm
- Găzduim fauna locală sub acoperişul nostru
- Devenim ecovoluntari
- Participam la campanile de înverzire a spațiilor publice
- Promovăm acțiunile pentru biodiversitate
- Organizăm marea curățenie în cartierele orașului
- Susţinem asociaţiile pentru protecţia naturii
Fiecare poate să facă mici schimbări fără ca acestea să ne afecteze mult stilul de viaţă, doar astfel vom reuşi să păstrăm cu mult mai bine resursele naturale atât pentru noi, cât și pentru generaţiile viitoare.
Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ AO CRDD
Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com