La Ungheni va fi edificat un Centru de Informare Turistică
Grație suportului acordat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică”, implementată de PNUD, municipiul Ungheni va avea, în aproximativ trei ani, un Centru de Informare Turistică. „Nu va fi doar un simplu centru de informare, ci și un centru expozițional, unde vizitatorii vor putea lua cunoștință de obiectivele și traseele turistice din regiune, de tot ceea ce se produce în regiunea Ungheni”, a precizat primarul Alexandru Ambros.
Proiectul, întitulat „Acțiuni sustenabile pentru creștere economică prin intermediul turismului” are ca obiectiv general dezvoltarea economică sustenabilă și crearea unei imagini pozitive a regiunii Ungheni ca destinație turistică. Bugetul total e de 762.251 de euro, iar grantul oferit de Uniunea Europeană Primăriei municipiului Ungheni e de 544.395 de euro.
Centrul de Informare Turistică va fi construit în Scuarul „Grigore Vieru”. Sunt realizate deja proiectul tehnic și devizul de cheltuieli. În anul curent, va începe și construcția propriu-zisă a edificului, care urmează să fie finalizată în anul 2024. Odată ce acest Centru va începe să funcționeze, se așteaptă o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor oferite potențialilor turiști.
Proiectul prevede și achiziționarea unui sistem integrat pentru organizarea evenimentelor. Este vorba de o scenă profesionistă mobilă, cu suprafața de circa 80 de metri pătrați, care va avea și un ecran led, va fi ușor montabilă și demontabilă. Astfel, evenimentele ce vor fi organizate la Ungheni în aer liber vor crește în calitate și se vor apropia încă mai mult de standardele internaționale.
Urmează să fie creat și un cluster local al promotorilor turistici, care să adere ulterior la un cluster transfrontalier, astfel poziționând regiunea Ungheni în șirul destinațiilor turistice transfrontaliere.
În următorii ani, grație acestui proiect, va fi creat și un Centru virtual de informare turistică, pentru a-i ajuta pe potențialii turiști să identifice noi destinații și să acceseze pachete turistice. Vor fi instalate și indicatoare de informare turistică, cu coduri QR, pentru o mai bună informare a celor interesați de obiectivele turistice și culturale. Totodată, va fi realizat un studiu de piață privind ofertele și destinațiile turistice, care să ajute la identificarea de noi oportunități de afaceri în domeniile turistic și cultural. Vor fi desfășurate ateliere de valorificare a meșteșugurilor locale, vor fi organizate vizite turistice pentru jurnaliștii naționali și operatorii de turism din orașele înfrățite cu municipiul Ungheni, tabere de vară cu genericul „Ungheniul turistic”, la care vor fi invitați să participe reprezentanți din cele 19 orașe înfrățite cu Ungheniul, pentru a spori imaginea municipiului Ungheni la nivel international.
Contractul de grant a fost semnat pe 22 decembrie 2021. La festivitatea de semnare, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a declarat: „Crearea unui Centru de Informare Turistică este o idee mai veche a noastră, care acum se materializează. Acest proiect este mai mult decât binevenit, pentru că unul dintre cele patru lanțuri valorice ale Ungheniului, identificate în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, parte a căruia este și municipiul Ungheni, alături de Cahul, se referă anume la turism. Vizitând acest centru, oamenii vor putea să-și facă o imagine mai clară atât despre municipiul Ungheni, cât și despre regiune; vor cunoaște ce se produce la Ungheni și care sunt produsele cu marca „Fabricat în Ungheni”, ceea ce va duce, cu siguranță, nu doar la promovarea Ungheniului, ci și la o creștere economică în regiune. Vreau să mulțumesc și pe această cale Uniuniii Europene, contribuabililor din statele membre ale Uniunii Europene, pentru suportul acordat în realizarea numeroaselor proiecte, de care beneficiază unghenenii, dar și pentru suportul acordat pentru realizarea proiectului „Acțiuni sustenabile pentru creștere economică prin intermediul turismului”, un proiect foarte util pentru Ungheni”.
De notat că, grație inițiativei „Primarii pentru creștere economică”, finanțată de UE și implementată de PNUD, la momentul de față beneficiază de granturi pentru dezvoltarea economică, socială și culturală, alături de Ungheni, alte șase localități: Cahul, Călărași, Cărpineni, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Șoldănești.