×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

La 1 septembrie, urmează să fie redeschise grădinițele

Întrebări frecvente. Răspunde viceprimarul Dionisie Ternovschi

Ce înseamnă redeschiderea grădinițelor pentru autorități?
Înseamnă adaptarea la condiții noi, ce reies din Hotărârea nr. 21 din 24 iulie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care a elaborat și instrucțiuni pentru reluarea  educației timpurii în contextul pandemiei de Covid-19. Fiecare grădiniță va trebui să completeze un Raport de autoevaluare privind pregătirea pentru redeschiderea instituției. Dacă nu va fi îndeplinit și nu vor exista condițiile cerute, nu vom putea redeschide instituția respectivă.

Ce prevede acest raport?
Sunt o serie de indicatori, după care poate fi stabilit cât de pregătită este o instituție sau alta pentru controlul infecției Covid-19. E vorba și de dotarea cu sistem de apeduct și canalizare, cu  băi, cu paturi pentru fiecare copil… Le avem. Acum trebuie să ne îndreptăm eforturile pentru a asigura grădinițele cu termometre non-contact pentru fiecare grupă. Asta presupune achiziționarea a cel puțin 70 de termometre. Unul costă circa 1000 de lei. E nevoie și de lămpi bactericide – aproximativ 200, căci trebuie să existe în fiecare grupă, pentru fiecare încăpere. O lampă costă 300-400 de lei. Mai e nevoie de covorașe dezinfectante la fiecare intrare în grădiniță și în grupe – per total, peste 90 de covorașe. Costul unuia este de circa 300 de lei. Cu ecranele de protecție, măștile, mănușile, dezinfectanții e mai simplu un pic.

Care e situația în ceea ce privește personalul în grădinițe?
Există și aici probleme. Conform instrucțiunilor elaborate, la o grupă de copii e nevoie de 2 educatori și 1 asistent de educator. Noi avem în prezent, în cel mai bun caz, 3 educatori la 2 grupe. Deci, va trebui reorganizată activitatea în acest sens. E bine că nu avem probleme cu asistenții medicali din grădinițe. Sunt peste tot.

Câți copii trebuie să fie în grupe?
Câte 7-8 copii în grupele mici, cu vârsta copiilor de 2-4 ani și câte 10-12 în grupele de copii cu vârsta 4-6 ani.

Grupele, se știe, sunt cu mult mai mari. Cum se va stabili care copii să fie primiți la grădiniță și care – nu?
Conform instrucțiunilor, prioritate o au părinții angajați în câmpul muncii. Potrivit analizei pe care am făcut-o, cam jumătate din părințiii copiilor ce frecventează grădinițele nu sunt angajați. Excepție vor fi copiii din grupele pregătitoare – vor fi admiși toți, indiferent dacă părinții lucrează sau nu.

Câți copii vor fi în grupele pregătitoare?
Aceste grupe vor fi împărțite în două, din contul copiilor de 2-3 ani, care, la moment, nu vor fi primiți la grădiniță. Mizăm mult pe înțelegerea părinților. Dacă, totuși, vor fi dintre cei care vor insista foarte mult să-și ducă la grădiniță copilul de doi ani, există o soluție – la grădinița ”Delia” din Ungheni Vale, unde sunt multe locuri disponibile.

Pentru a crea toate condițiile impuse, e nevoie de mulți bani. De unde îi veți lua?
Vom încerca să identificăm sursele financiare. Potrivit unei dispoziții a primarului, în luna august angajații instituțiilor preșcolare vor avea un regim special de muncă și vor primi 75% din salariul de bază. Economiile vor fi folosite pentru achiziționarea unei părți din cele necesare. Furnizorii vor trebui să ne aștepte cu plățile…
În plus, grădinițele vor fi deschise treptat, de la câteva grupe, ca să avem timp pentru dotări.  Probabil, fiecare grădiniță va porni, inițial cu circa 60 de copii din grupele pregătitoare. Doar ”Solnîșko” va avea o grupă de 20 de copii – grădinița e mică.

Vor trebui respectate și anumite reguli?
Da. Conform indicațiilor, copiii pot fi duși și aduși de la grădiniță doar de persoane cu vârsta între 18 și 63 de ani, recomandabil de una și aceeași persoană. Cea mai mare problemă, însă, e alta: regulamentul presupune că în instituțiile preșcolare copiii nu pot sta mai mult de 5-7 ore pe zi. Vă imaginați? Copiii vin la ora 7 dimineața și maximum la ora 14.00 trebuie să fie luați acasă.
Avem mult de lucru și în ceea ce privește accesul copiilor în grădiniță. În fiecare dimineață, părinții trebuie să facă declarații în scris, pe propria răspundere, că copilul e sănătos, trebuie verificată temperatura fiecărui copil în parte. Dezinfectarea se va face de 2 ori pe zi: înainte de a veni copilul la grădiniță și după ce va pleca. De aceea toți angajații rămân cu două ore mai mult la serviciu. Trebuie să fie dezinfectate toate jucăriile, toată vesela – nu spălată, ci dezinfectată. Avem nevoie de recipiente speciale, pentru fiecare grupă, și pentru jucării, și pentru veselă. Responsabil pentru tot ce se întâmplă în grădiniță este directorul. Dacă se depistează un caz de infecție Covid-19, toată grădinița va fi în autoizolare.

Probabil, și părinții vor trebui să se implice mult mai mult.
Cu siguranță. Părinții trebuie să înțeleagă că e vorba de sănătatea copiilor lor, iar cheltuielile ce urmează vor fi cu mult mai mari decât atunci când se lucra în regim normal. Fiecare copil trebuie să aibă o trusă medicală, care să conțină un termometru medicinal, dezinfectant, apă, șervețele. Această trusă va fi asigurată de părinți.  Știu că vor fi multe întrebări, dar trebuie să ne conformăm și trebuie să le rezolvăm una câte una.

În prezent, în cele 6 grădinițe din Ungheni – fără ”Delia” – sunt înscriși circa 1700 de copii.