×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Educația pentru un mediu curat a fost promovată la întâlnirile cu elevii în școli

În perioada 30 aprilie – 25 mai 2021, programul de educație informală pentru mediu a fost pus în aplicare prin organizarea întâlnirilor cu elevii în cadrul proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”/APRA, implementat de orașul Tskaltubo (Georgia) în parteneriat cu REC Caucasus Armenia (Armenia), Primăria Municipiului Ungheni (Moldova), Asociația Tehnopol Galați (România) și Uniunea Oamenilor de Știință Imereti „Spectri” (Georgia), în cadrul operațional comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Scopul programului de educație informală în școli pentru mediu a vizat creșterea gradului de conștientizare a elevilor privind protecția mediului. Pentru implemenarea acestui program, în atenția elevilor au fost aduse diverse informații și exemple despre abordările moderne de gestionare a deșeurilor – principiul 3R, problemele legate de protecția râurilor și a mărilor, compostarea deșeurilor organice.  În 10 școli selectate din raionul Ungheni, dintre care 6 școli din localitățile rurale învecinate                 (satele Mănoilești, Pârlița, Zagarancea, Semeni, Costuleni,Valea Marea) și 4 școli din municipiul Ungheni (Școala Primară „S.Vangheli”, LT „ Gh. Asachi, „M. Eminescu”, „I. Creangă”), au avut loc 32 de întâlniri la care au participat 728 de elevi din clasele IV-X, alături de învățătorii și  profesorii lor.

În cadrul întâlnirilor care s-au desfășurat în contextul semnării Memorandumului Multilateral de Cooperare cu instituțiile preuniversitare și societatea civilă din municipiul Ungheni, în cadrul proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”, elevii claselor primare, gimnaziale și liceale din cele 10 școli au reușit să cunoască, să înțeleagă mai bine și să asocieze problemele și modalitățile de protecție a râurilor și mării Negre. Aceștia au  demonstrat că știu să descrie ierarhia gestionării deșeurilor și pot să explice ce înseamnă principiul 3R al gestionării deșeurilor.  În același timp, participanții la aceste întâlniri și-au dezvoltat și consolidat aptitudinile prin oferirea de exemple și argumente adecvate cu privire la problemele poluării fluviale și marine, la importanța compostării pentru gestionarea deșeurilor organice și utilizarea compostului pentru fertilizarea solului din ghiveci. De asemenea, elevii au demonstrat atât impactul gestionării necorespunzătoare a deșeurilor asupra stării râurilor și mărilor, cât și conștientizarea cauzelor poluării mediului înconjurător și capacitatea de identificare a  soluțiilor pentru o planetă mai curată.  Este foarte important de subliniat ca întâlnirile în școli au contribuit la promovarea valorilor care denotă simțul de responsabilitate și de gestionare a propriului comportament al elevilor în vederea prevenirii poluării mediului, pe de o parte, precum și disponibilitatea lor de a proteja resursele de apă și de a partaja informațiile obținute cu privire la gestionarea deșeurilor cu colegii săi și alte persoane interesate, pe de altă parte.Întâlnirile cu elevii în școli s-au desfășurat cu respectarea cerințelor de siguranță în condițiile pandemiei de COVID 19.

O galerie foto despre întâlnirile cu elevii în școli vedeți aici.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com