Dumneavoastră întrebați – Primăria răspunde
Despre reparația unor străzi și proiecte pentru Berești
Strada Zamfir Arbore va fi reparată vreodată?
Strada respectivă, pe segmentul dintre străzile Ștefan cel Mare și Burebista, va intrta în reparații în luna iulie a anului curent. Este o stradă foarte importantă din acea zonă, pe aici trece traseul unei rute a transportului urban de călători. Va fi prima stradă din acest sector, care va fi asfaltată, cu trotuar pe o parte. Totodată, trebuie de spus că e o stradă cam dificil de reparat, căci e situată în partea de jos a sectorului Dănuțeni și avem o porțiune, la intersecția cu strada Grigore Adam, unde trebuie să executăm și lucrări de construcție a canalelor de evacuare a apelor pluviale. Proiectul tehnic a fost deja realizat, este identificat și câștigătorul concursului de selectare a antreprenorului care va executa lurările de reparație, ce vor începe în scurt timp. În toamnă, strada respectivă va arăta complet altfel.
Când se va repara strada Feroviară? E o porțiune de 250 de metri, care nu a fost reparată niciodată.
Probabil, este vorba de segmentul de la intersecția cu strada Decebal spre cooperativa de garaje. Inițial, urma să o repare cei care efectuează activitate în piață, căci majoritatea comercianților de aici folosesc anume această porțiune de stradă pentru a-și aduce mărfurile. S-a discutat cu ei, dar… Reparația segmentului respectiv este inclusă în planul primăriei și va fi reparat, dar nu cu asfalt, ci cu zgură de asfalt. Pentru aceasta, însă, este nevoie să pornim lucrările de asfaltare pe alte porțiuni, ca să obținem materialul necesar, zgura, și să începem lucările de reparație și pe strada în cauză, pe segmentul din preajma pieței „Setraco”.
Mai veniți cu proiecte de canalizare și drumuri și prin cartierul Berești.
Anul trecut, în cartierul Berești a fost făcută o investiție foarte mare, de peste cinci milioane de lei: a fost reparat capital un sector care a inclus străzile: Scuterniceni, Bălțerni, Mihai Viteazul și Constantin Stamati. În ceea ce privește canalizarea, tot anul trecut, în sectorul Berești a fost construită o rețea pe străzile Florilor, Titu Maiorescu și George Meniuc. Numărul celor care s-au conectat, însă, este foarte mic. Din păcate, imperfecțiunea legislației nu ne permite să obligăm cetățenii să se conecteze la rețelele de canalizare existente. Oamenii nu vor să se conecteze, pentru că nu vor să plătească în plus câte 7 lei pentru fiecare metru cub de apă consumat, așa cum prevăd calculele aprobate de ANRE. Astfel, la momentul de față, investițiile făcute în rețelele de canalizare nu se justifică. Da, oamenii și-ar dori canalizare, dar să nu plătească pentru acest serviciu, ceea ce este imposibil și nu e corect. Deci, este o problemă foarte și foarte mare. Repet: la momentul actual, oamenii, în mare parte, nu doresc să se conecteze la rețelele de canalizare, deși, până a le avea, cer să fie construite. Acest lucru, din păcate, a fost demonstrat în toate sectoarele unde s-au investit sume enorme, fiind construite rețele de canalizare.
La momentul de față, pentru sectorul Berești-Vasilica este gândit un concept de stație de epurare a apelor uzate, de unde acestea vor fi pompate către Ungheni Vale, spre stația de bază de epurare. Se lucrează deja la studiul de fezabilitate.