Despre tăierea și defrișarea arborilor în municipiul Ungheni
La numeroasele sesizări venite din partea unghenenilor privind tăierea, curățarea, igienizarea sau transplatarea unor arbori în municipiul Ungheni, facem următoarele precizări:
– Agenția de Mediu i-a eliberat Primăriei municipiului Ungheni, pe 21 aprilie 2022, Autorizația pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier, prin care se permite igienizarea a 114 arbori, curățirea a 1034 de arbori, transplantarea a 7 arbori și defrișarea a 127 cu volumul masei lemnoase de 241,48 m c. Autorizația este eliberată urmare a unor expertize ale specialiștilor și actelor fitosanitare emise anterior.
– În multe cazuri, vegetația forestieră, dezvoltată foarte puternic în municipiul Ungheni, creează mari probleme la circulația autospecialelor, dar și la implementarea proiectului ce vizează modernizarea în totalitate a sistemului electric public, ceea ce a făcut ca Primăria municipiului Ungheni să se adreseze după autorizație la Agenția de mediu, pentru a se permite acele curățiri. Totodată, dezvoltarea excesivă a rădăcinilor provoacă avarii ale sistemelor inginerești subterane.
– Urmare a furtunii recente, la Ungheni au fost doborâți de vânt câțiva copaci, care păreau sănătoși, au fost rupte numeroase crengi. Pentru a evita cazuri tragice, autoritățile au decis să se mai facă o verificare a tuturor arborilor din oraș, ca să se stabilească dacă e nevoie și de alte defrișări sau curățiri.
– În cazuri excepționale, când se defrișează sau se curăță unul sau mai mulți arbori, care prezintă pericol, dar pentru care nu există autorizație, Primăria municipiului Ungheni se conduce de prevederile p. 30 din Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor în fondul forestier şi vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 27 din 19 ianuarie 2004, în care se menționează: „Tăierea arborilor în cazurile de lichidare a avariilor, de reparaţie urgentă a reţelelor inginereşti, precum şi în alte cazuri care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului, se realizează imediat, fără coordonare cu agenţiile ecologice, dar, după finalizarea lichidării situaţiilor de avarie, agenţii economici sunt obligaţi să înştiinţeze agenţiile sau inspecţiile ecologice despre lucrările efectuate şi să compenseze prejudiciul cauzat de avarie”.