×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Deșeurile de echipamente electrice și electronice

Deșeurile de echipamente electrice și electronice. Ce facem cu ele?
Peste 20 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), adunate de la locuitorii și întreprinderile din Ungheni, au fost transmise, în aceste zile, unei întreprinderi specializate de prelucrare din Chișinău.
Depozitele au fost eliberate, astfel că întreprinderea AVE Ungheni reia – gratis! – preluarea unor astfel de echipamente vechi de la populație.

Ce este un DEEE?
Probabil, v-ați dat seama deja că DEEE vine de la Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice. Altfel spus, orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, funcționează pe baterii, devine DEEE în momentul în care se defectează și nu mai poate fi reparat și nu mai este folositor pentru proprietarul său.
Exemple de obiecte care pot ajunge DEEE-uri: frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde, uscător de păr, aparat de aer condiionat, telefon mobil, lampă de noptieră, bormașină etc.
Trebuie de știut că DEEE-urile au în componența lor substanțe toxice și, în cazul în care sunt aruncate la groapa de gunoi, acestea pot ajunge în sol, în pânza freatică, astfel cauzând probleme florei și faunei, dar și sănătății oamenilor. De exemplu: freonul din instalațiile frigorifice și de aer condiționat este un gaz cu efect de seră, care degradează stratul de ozon. Substanțele ignifuge bromurate cu care se izolează anumite componente de calculator provoacă tulburări de memorie și disfuncții la nivelul tiroidei la oameni. Mercurul din becuri și alte instalații (mai ales cele mai vechi) cauzează probleme cu sistemul nervos și rinichii.
Cel mai corect e să predați deșeurile de echipamente electrice și electronice întreprinderilor specializate.

Aveți un frigider ca nu mai poate fi reparat, sau o mașină de spălat, sau orice alt aparat ce a funcționat cu ajutorul curentului electric?
Apelați la numărul de telefon 0236 23325 (dispeceratul ÎM AVE Ungheni) și toate DEEE-urile vă vor fi luate direct de acasă, fără a vi se cere plată.