De ce și cum marcăm Ziua Pământului
De ce și cum marcăm Ziua Pământului
18.04.2022 mun. Ungheni
Publicăm acest material informativ în dorința de a sensibiliza opinia publică și a pune în atenția cetățenilor din municipiul Ungheni și localitățile limitrofe partenere în cadrul Proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zone rurale verzi,” importanța și însemnătatea marcării unui eveniment internațional de mediu – Ziua Pământului sau Ziua Internaţională a Planetei Pământ.
La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Planetei Pământ (sau Ziua Pământului), instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluţia 63/278, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă condiţiile pentru întreţinerea vieţii. Ziua Pământului oferă oportunitatea de a reaminti oamenilor din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei şi viaţa pe care o susţine Pământul.
Când marcăm Ziua Pământului?
La 22 Aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Pământului. Istoria acestei zile datează din 1970, când milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva impactului negativ al dezvoltării industriale. La momentul respectiv, apăreau primele dovezi despre impactul negativ al poluării asupra sănătăţii umane. Întemeietorul mişcării a fost senatorul american Gaylord Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică „pentru a zgudui aranjamentele politice şi pentru a forţa introducerea acestei probleme în agenda naţională „. În acele timpuri, industria elibera multe gaze, fum si alte substanţe toxice în atmosfera, fără a se teme de consecinţele legii sau de presă. Poluarea aerului era în mare parte acceptată ca şi cum ar fi reprezentat aroma prosperităţii. Ziua Pământului a schimbat însa toate aceste obişnuinţe.
De ce marcăm Ziua Pământului?
Ziua Pământului este marcată pentru a atrage atenția oamenilor asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării și educarea cu privire la acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă pentru un viitor mai curat şi mai verde. Se recunoştea astfel rolul important pe care îl avea deja această zi în popularizarea problemelor de mediu, în educarea oamenilor. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.
Ziua Pământului este acum cea mai mare „sărbătoare” nereligioasă din lume, una la care participă peste un miliard de oameni, în fiecare an. Este o zi care îndeamnă oamenii la acţiune şi îi provoacă să îşi schimbe comportamentul, dar să schimbe şi legile, în favoarea naturii şi a mediului înconjurător.
Ziua Pământului este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a construi o societate stabilă. La acţiuni participă ţări, grupuri sociale, guverne locale, business, şcoli, universităţi şi grupuri bazate pe încredere şi speranţă. Această zi a devenit un eveniment anual în
foarte multe comunităţi din întreaga lume, oferind imensa oportunitate de a uni oamenii pentru realizarea unor acţiuni benefice în folosul tuturor.
Cum putem sărbători Ziua Pământului în fiecare an?
De Ziua Pământului ar trebui să învăţăm să fim mai responsabili faţă de planeta pe care locuim, să încercăm să facem câteva gesturi minore, care, în timp, pot genera schimbări semnificative.
Iată unele sfaturi și exemple:
- Renunţarea la maşina personală. Dacă încercăm mijloacele de transport în comun sau bicicleta, s-ar putea să câştigăm timp şi, cu siguranţă, vom polua mai puţin.
- Recipientele de metal, sticlă, plastic și DEEE pot fi duse în pubelele special amenajate prin oraş.
- Respect pentru natură, conştientizarea că nu este proprietatea noastră privată. Dacă ai ieşit la grătar sau cu cortul, ai grijă să respecţi mediul înconjurător şi să îl afectezi cât mai puţin. Dacă nu este coş de gunoi în pădure, putem lua gunoaiele cu noi, nu le lăsăm acolo.
- Plantează un copac de Ziua Pământului. Există mai multe variante, ne putem implica într-o campanie de plantare de copaci, ca voluntari, sau putem planta ceva în faţa blocului ori în balcon, dacă nu avem o grădină.
- Pentru cei mai extrovertiţi, mai verbali, există posibilitatea de a se implica în dezbaterile publice din oraşul în care trăiesc.
- Stoparea risipei de mâncare. Unele familii aruncă o parte semnificativă din mâncarea cumpărată, iar altele familii nu au ce pune pe masă. Cumpăraţi mai puţin, doar atât cât aveţi nevoie!
- Economisirea energiei electrice. Aparatele pot fi oprite, atunci când nu le folosim. Becurile pot fi stinse când dormim sau când nu suntem acasă.
- Economisirea apei. Duşurile pot fi mai scurte, iar apa poate fi oprită când spălăm vasele sau ne spălăm pe dinţi.
- Economisirea energiei termice – se poate face prin izolarea casei, oprirea caloriferelor sau reducerea temperaturii, mai ales când nu suntem acasă.
- Folosește o sacoșă reutilizabilă, din materiale textile naturale, în locul sacoșelor de plastic.
- Cumpără produse fabricate în Moldova, încurajezi economia națională și reduci emisiile de carbon generate cu transportul produselor.
- Repară, reutilizează, dă o nouă întrebuințare obiectelor care aparent sunt deșeuri. Cele care nu mai pot fi reutilizate ar trebui reciclate. Poți recicla o multitudine de materiale.
- Reciclează hârtia. O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi.
- Nu cumpăra produse ambalate în mod excesiv. Multe bunuri existente în magazine au cantități de plastic și hârtie în jurul lor care nu sunt necesare.
- Evită să cumperi produse de unică folosință. Farfuriile din carton sau plastic, paharele de unică folosință sunt o risipă a resurselor planetei. Dacă este necesar să cumperi aceste produse, alege-le pe cele din carton mai degraba decât pe cele din plastic
- Folosește baterii reîncărcabile. Bateriile de unică folosință conțin chimicale toxice iar producerea lor necesită aproximativ de 50 de ori mai multă energie decât produc acele baterii.
- Scrie și printează pe ambele fețe ale foii de hârtie.
- Nu lăsa apa să curgă în timp ce te speli. Dacă oprești apa când te speli pe dinți, poți economisi astfel până la 5 litri de apă pe minut.
- Spală legumele într-un castron cu apă, nu lăsând apa să curgă la robinet. Folosește apoi apa pentru a uda plantele din casă.
- Fă duș în loc de baie în cadă; printr-un duș de 5 minute utilizezi aproximativ o treime din apă folosită pentru o baie obișnuită.
- Du mașina la spălătorii ecologice. Dacă alegi să o speli singur(ă), folosește o găleată și un burete și clătește cu moderație.
- Alege aparate electrice și electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, cumpară-le numai pe cele din clasa A.
- Folosește chibrituri în loc de brichete. Atât plasticul din care sunt confecționate brichetele, cât și butanul cu care se încarcă sunt derivate din petrol, în timp ce cutiile chibritelor sunt făcute din hârtie reciclată.
- Încarcă mașina de spălat la maxim. O spălare la o jumătate de încărcătură folosește mai mult de jumătate din apa și energia necesară pentru o spălare la capacitatea maximă.
- Citește ziarele și revistele preferate online. Schimbă abonamentul clasic cu unul pe internet.
- Nu arunca direct lucrurile de care nu mai ai nevoie, poate sunt folositoare cuiva – un vecin, o organizație… Dați-le mai departe pentru a fi refolosite!
- Implică-te ca voluntar în proiecte pentru comunitatea locală.
- Folosește bicicleta și transportul în comun în locul mașinii.
Ziua Pământului este sărbătorită şi în Republica Moldova. Vă sugerăm pe 22 aprilie 2022, să alegem bicicleta în locul maşinii atunci când mergem la farmacie sau să facem cumpărături alimentare absolut necesare; dacă încă nu am făcut, am putea să începem să selectăm deşeurile casnice, astfel încât când ducem gunoiul să punem hârtia, plasticul şi sticla în containerele special amenajate din oraşul Ungheni. Planeta Pământ este casa noastră a tuturor, noi toți și fiecare în parte suntem responsabili pentru întreținerea și curățenia ei.
Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect
Telefon de contact: 0236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com