Cultura din municipiul Ungheni. Cu siguranță, avem cu cine și cu ce ne mândri
Interviu cu viceprimarul Dionisie TERNOVSCHI, responsabil de domeniul social, cultural și sportiv
Suntem la jumătatea lunii martie, care a decurs la Ungheni sub semnul culturii.
De fapt, anul cultural 2023 a început în forță la Ungherni din ianuarie. Se știe că, la inițiativa Primăriei, prin decizia Consiliului Municipal, acest an, 2023, a fost declarat „Anul patrimoniului cultural în Ungheni”.
Vă propun atunci să vorbim despre evenimentele culturale din primul trimestru al anului curent, inclusiv în contextul Anului patrimoniului cultural.
Cu drag. În ianuarie, a fost organizată, în premieră, Gala culturii. Primăria a oferit diplome și trofee speciale oamenilor de cultură din Ungheni. Ne-am dorit astfel să scoatem în evidență succesele lor, care nu ar fi fost posibile, dacă ei nu s-ar fi implicat la maximum, nu ar fi muncit cu dăruire de sine. Cu siguranță, avem cu cine și cu ce ne mândri în acest domeniu important. Avem, în 2023, și două aniversări frumoase ale unor instituții de cultură: 60 de ani de la fondarea Școlii de Muzică și 55 de ani de la fondarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, pe care le vom marca mai târziu.
În ianuarie, însă, am avut un spectacol de zile mari, prezentat de „Lupii” lui Alex Calancea. Sala mare a Palatului de Cultură a fost arhiplină, fiind prezenți peste 1000 de oameni. A urmat apoi un spectacol frumos, prezentat de ansamblul „Duz Ava” din Autonomia Găgăuză. Spectatorii au rămas cu adevărat impresionați de prestația artiștilor, de cântecele și dansurile interpretate.
A urmat luna februarie.
Și în februarie am avut parte de evenimente culturale foarte frumoase. Voi menționa spectacolul de romanțe și cântece de neuitat, care a devenit tradițional, fiind inițiat acum patru ani de către Silvia Zagoreanu, o artistă completă, cunoscută și apreciată pentru romanțele sale.
Am sărbătorit apoi cu toții Dragobetele, fiind organizate, cu acest prilej, spectacole și ateliere de creație la Palatul de Cultură și la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”. Școala de Muzică a prezentat un spectacol dedicat maestrului Eugen Doga. A urmat apoi un spectacol, prezentat de Teatrul „Made” – „Cei doi”. Ne bucurăm că au venit la spectacol foarte mulți tineri.
Se pare că teatrul, spectacolele de teatru sunt tot mai îndrăgite la Ungheni.
Așa este. De aceea Primăria depune, la momentul de față, eforturi, pentru a crea un teatru adevărat, cu o trupă de artiști, care să pună în scenă spectacole. Colaborăm cu Edgar Bunea, specialist în domeniu, care s-a implicat mult în ultimii ani pentru a reînvia teatrul la Ungheni.
Ca de obicei, luna martie a început cu tradiționalul festival „Mărțișor”.
În cele zece zile de festival, am avut un program ambițios, cu evenimente culturale, organizate în fiecare zi. Pe 1 martie, a avut loc deschiderea oficială a festivalului, cu un program de două ore și jumătate, prezentat de artiștii locali. A urmat un concert de muzică clasică, protagoniști fiind doi maeștri ai pianului din Republica Moldova: Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici. În a treia zi de festival, pe scena Palatului de Cultură au urcat vedetele noastre mici – „Do-re-micii”, însoțite de interpreta Tatiana Heghea.
Nu pot să nu menționez evoluția Ansamblului de jazz al Forțelor Aeriene din SUA, care a arătat spectatorilor ungheneni ce înseamnă muzică de calitate, dar și echipament muzical de calitate. Au rămas cu toții, și spectatori, și angajați ai Palatului de Cultură, mai mult decât impresionați de prestația acestor artiști. Finalul a fost „cireașa de pe tort”, fiind interpretat, de către un artist american, în limba română, celebrul cântec „Ioane, Ioane”.
Am avut apoi circ – pentru cei mici. Pe 8 martie, în fața a peste 900 de spectatori, au evoluat Adriana Ochișanu, Corina Țepeș și Cristi Burlacu, acompaniați de Festiv Band, în cadrul unui turneu național cu genericul „Azi e ziua mamei mele”.
Ultimul spectacol din cadrul Festivalului „Mărțișor” a avut loc pe 10 martie, cu interpreți îndrăgiți din capitală și cu melodii celebre.
Vreau să menționez că, în această perioadă, în paralel cu evenimentele culturale, s-au desfășurat și competiții sportive. Pe 4 martie, a avut loc turneul internațional la lupte libere „Victor Graur”. A fost un eveniment frumos, cu multe emoții. Tinerii luptători au făcut un adevărat spectacol. Au fost organizate și competiții la șah, la jocul de dame, la volei.
Deci, cultura și sportul au făcut o simbioză frumoasă. Ne-am străduit să avem un program variat, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele.
Nu credeți că o concentrație atât de mare de spectacole, organizate în municipiul Ungheni, produce o suprasaturație pentru potențialii spectatori?
Ar putea surveni o suprasaturație atunci când toate spectacolele ar fi adresate acelorași grupuri țintă. Dar, în momentul în care avem într-o zi teatru, în altă zi – jazz sau muzică clasică, în a treia – circ și așa mai departe, nu cred că e vorba de suprasaturație. Am participat la toate evenimentele culturale din ianuarie-martie și am observat că, de fiecare dată, aveam în sală spectatori noi. Cu toții au avut posibilitatea să-și aleagă ceea ce și-au dorit. Spre exemplu, la teatru am văzut mai mulți tineri, la spectacolul de muzică și dansuri populare – mai multe persoane adulte, de vârstă medie și de vârstă mai înaintată.
Ce am mai putea organiza pentru spectatorul unghenean?
Cred că ar putea avea priză la public proiecția de filme. A fost organizată o zi de cinema și au fost prezenți mulți tineri și adolescenți, ceea ce ne-a făcut să înțelegem că ar fi loc pentru o eventuală investiție, cu capital privat, într-o sală de cinema.
Se știe că atât la Ungheni, cât și în alte părți, la unele spectacole vine mai puțin public decât s-ar fi dorit. Cum să atragem lumea în sălile de spectacol? Or, cultura e cea care are un rol esențial în educarea cetățenilor, indiferent de vârsta lor.
Noi, ca autoritate publică locală, ar trebui să identificăm și alte modalități de promovare a evenimentelor culturale ce urmează a fi organizate. Deja avem o platformă importantă – pagina de facebook a Primăriei municipiului Ungheni, unde numărul de urmăritori a crescut de peste trei ori în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că informația ajunge la mult mai multe persoane, iar impactul este destul de mare. Totuși, se pare că nu e suficient. Căutăm noi căi de promovare. Lucrăm cu grupurile de părinți din școli și grădinițe, cu instituțiile publice. Bineînțeles că ne-am dori ca la toate concertele sala să fie plină. Atunci când spectacolele au loc în sala mică a Palatului de Cultură, cu 150-200 de locuri, sigur că sala este plină. În momentul în care anumite spectacole sunt organizate în sala mare, cu o capacitate de aproape 900 de locuri, este complicat să aduni de fiecare dată o sală plină. Și totuși, oamenii ar trebui să profite din plin de evenimentele pe care le organizăm, să vină cât de des pot la spectacole, pentru că acestea se organizează pentru ei. Primăria face eforturi substanțiale ca majoritatea acestora să fie cu titlu gratuit. De aceea ar trebui să găsim timp pentru ele.
Ce evenimente culturale de anvergură se preconizează pentru anul curent la Ungheni?
Anul 2023 a fost declarat Anul patrimoniului cultural la Ungheni. Totodată, municipiul Ungheni a fost declarat Capitala Tineretului, ceea ce ne onorează și ne face să gândim și să organizăm ample programe culturale, sportive, educative, de instruire etc. Astfel, planificăm cel puțin trei evenimente ce vor avea conexiune cu cultura, care, sperăm, vor crea punți între generații, căci vom îmbina arta tradițională cu cea modernă. Vor fi invitate persoane din orașele noastre înfrățite, care să evolueze pe scenă, să ne vizteze orașul – în așa mod vom crea și punți între orașele noastre. Dorim să organizăm în acest an și turneul la hipism pentru Cupa „Iacob Ciachir”. Va fi un eveniment național, la care ne așteptăm să participe câteva mii de oameni. Ne propunem ca această competiție să devină o carte de vizită a municipiului Ungheni. Totodată, ne planificăm să invităm artiști valoroși, de talie națională, apreciați și la nivel internațional, care nu au fost niciodată la Ungheni. Ne ambiționăm să-i aducem atât în cadrul Capitalei Tineretului, cât și al Zilelor orașului. Deci, anul acesta vom avea multe evenimente frumoase.
Tot în 2023, vom da în exploatare pistele de bicicliști, unicale în Republica Moldova. În acest context, vrem să promovăm și stilul de viață sănătos, să utilizăm transportul alternativ, prietenos cu mediul. Unghenenilor nu le rămâne decât să ne urmărească și să participe atât la luarea deciziilor, cât și ca spectatori la evenimentele culturale și sportive pe care le vom organiza.