COMUNICAT DE PRESA // Anul jubiliar „Ungheni – 555 de ani” este marcat de la mic la mare (foto)

Written by admin on 4 mai 2017. Posted in Știri

4 Mai 2017

COMUNICAT DE PRESA

Activitățile Proiectului „Ungheni – 555 de ani”, lansat la inițiativa  Primăriei Municipiului Ungheni în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională,  se realizează programatic prin desfășurarea unei  game largi de evenimente  ecologice, cultural-artistice, literar-muzicale, informative și  de recreere,  evidențiind o mulțime de copii și tineri talentați, oameni harnici care își dedică timpul și energia pentru ca orașul nostru drag  să devină  tot mai frumos  și prietenos pentru vizitatori și locuitorii șăi.

Printre cele mai vizibile evenimente ecologice din cadrul Proiectului „Ungheni – 555 de ani” desfășurate în luna aprilie  se numără activitățile de sădire a puieților în zona de risc pentru alunecărille de teren din preajma râului Prut. Aici  angajații ÎM „ComGaz Plus” și ai Sectorului Poliției de Frontieră „Ungheni” au sădit peste 555 de arbori de salcâmi și ulmi primiți cu titlu gratuit  de la ÎS „Silva-Centru”.  Elevii Școlii Profesionale, alături de reprezentanții Colegiului Național al Poliției de Frontieră Ungheni, militarii Divizionului de Artilierie „Prut” și angajații Primăriei Ungheni, au sădit în Scuarul din Cartierul Dănuțeni  circa 100 de puieți de tei, arțari, pruni decorativi și frasini.

Un exemplu foarte frumos ne-au dat membrii Grupului de Inițiativă Locală „Tinerețe” din Cartierul Tineretului și  angajații  SRL „Baștina-Prut”  din Cartierul Centru  despre cum putem să gospodărim spațiul public în plină primăvara sădind flori și arbuști. Cu mult drag au făcut curățenie și au amenajat  teritoriul instituțiilor angajații și beneficiarii Centrului „Casa pentru Toți”,  Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Bătrânilor și elevii Centrului Raional de Creație a Copiilor: au curățat pomii și  trandafirii din curte, au sădit diverse flori pe gazoane și arbori decorativi.  Deosebit de activi au fost locuitorii străzilor Unghiului și Grădinilor din Cartierul Ungheni Vale mobilizați de Grupul de Inițiativă Locală „Pyretus”: au făcut curățenie pe străzi și au dat bordurile cu var. În număr destul de mare, elevii Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin”, Colegiului de Medicină Ungheni  și voluntarii de la Centrul Regional de Resurse pentru Tineret  au participat la salubrizarea Parcului din preajma Palatului de Cultură. Circa 800 de elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” au participat la  salubrizarea spațiilor verzi adiacente  instituției în care învață.

Printre activitățile dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani” din  luna aprilie 2017 se înscriu diverse evenimente de informare și sensibilizare a cetățenilor. În acest context,  într-un mod inedit, preșcolarii de la Grădinița de copii „Guguță” au marcat Ziua Mondială a Sănătății, prin distribuirea de pliante trecătorilor cu mesajul de a-și păstra sănătatea care e cel mai de preț dar, iar elevii Școlii Primare „Spiridon Vangheli” prin organizarea unui FlashMob în Piața Independenței , unde au infomat cetățenii despre importanța amenajării unui parc modern în orașul Ungheni  și i-au chemat să păstreze mediul ambiant cât mai curat. Mesajele Întreprinderii Municipale  „AVE Ungheni” imprimate pe bonurile de plată  cu îndemnul cetățenilor să colecteze corect deșeurile și să spună „Nu gunoaielor din curțile de locuit!”  cu siguranță  vor avea un efect pozitiv în cel mai scurt timp. În premieră în orașul Ungheni,  Grupul  de Voluntari  „ ProUngheni”  au desfășurat „ Ziua Faptelor bune”, ajutând  zeci  de oameni  sau bucurând copiii care se recreeau  în Scuarul „Grigore Vieru”  cu  câte o sesiune de facepainting.

Festivalul Cântecului Pascal organizat de  către  Direcția Educație Ungheni  în Sala de Festivități a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și Târgul Pascal de la Ggrădinița  de copii „Andrieș” au impresionat toți spectatorii și vizitatorii, împreună cu expozițiile pascale deosebit de creative ale Grupului de Inițiativă Locală „Berești” și Casei Limbii Române au demonstrat  că tradițiile sărbătorilor de Sfintele Paști sunt păstrate de ungheneni  cu multă pioșenie și dragoste.

Tematica pascală a fost întregită de expoziția  cu genericul  „Ungheni – 555 de ani” vernisată în Holul Primăriei  Municipiului Ungheni unde publicul a avut posibilitatea să admire  pozele de la Colegiul Agroindustrial, desenele și compozițiile pascale ale  beneficiarilor Centrului „Casa pentru Toți”, Cercului „Fantezie” de la Palatul de Cultură Ungheni, preșcolarilor și  educatorilor de la Grădinițele de copii „Tereza Sobolevschi” și „Licurici”, Grupului de Voluntari „ProUngheni” . La aceeași tematică s-au aliniat activitățile de caritate Caravana Pascală  organizată de elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” pentru copiii social-vulnerabili și profesorii pensionari , unde  340 elevi  au contribuit prin  colectarea de produse alimentare, precum și concertul de caritate dat de  Studioul  Muzical „Do-Re-Micii ” pentru copiii Școlii Primare „Spiridon Vangheli”.

„Pe aripile strunelor” a fost numit  concursul  muzical, desfășurat  la  Școala de Muzică  la care au participat    douăzeci  și șapte de elevi  care și-au demonstrat măiestria,  interpretând  diverse melodii  la vioară. Scriitorii Mircea Ciobanu și Mihai Papuc  au fost protagoniștii  unei întâlniri de neuitat intitulată  „Tratat(i) cu literatură” organizată de Biblioteca Raională „Dimitrie Cantemir” .

Despre evenimentele dedicate anului   jubiliar „Ungheni – 555 de ani”, desfășurate în perioada ianuarie-aprilie 2017, din suflet și cu multă recunoștință  a vorbit primarul Municipiuliui Ungheni   Alexandru AMBROS  în cadrul Adunării  Generale a Asociației „Unghenenii de Pretutindeni”,  unde au  fost promovate bunele practici de implicare a locuitorilor orașului la soluționarea problemelor  locale.

Conform calendarului evenimentelor „Ungheni – 555 de ani”, activitățile desfășurate  în luna lui Prier șiau atins  obiectivul  de informare  și sensibilizare a publicului larg asupra  necesității  și importanței  cunoașterii  valorilor Municipiului Ungheni,  în care locuim sau ne aflăm  în vizită.

Primăria Municipiului Ungheni  mulțumește  tuturor  organizatorilor  pentru dedicație și responsabilitate manifestate  la pregătirea și  desfășurarea  evenimentelor dedicate anului jubiliar „Ungheni – 555 de ani”, încât  orașul nostru drag să fie tot mai bine cunoscut de locuitorii și vizitatorii săi.

Trackback from your site.