COMUNICAT DE PRESĂ | Bunele practici de bugetare participativă din Municipiul Cluj-Napoca în orașul Ungheni

Written by admin on 20 iunie 2016. Posted in Știri

counicat2În perioada 13-15 iunie 2016, echipa de management și experții Proiectului „Cheltuim  eficient  bugetul  local”, implementat de Primăria orașului Ungheni, s-a aflat   într-o vizită de studiu în Municipiul Cluj-Napoca, un oraș  din  Romănia cu o înaltă cultură participativă, unde au făcut schimb și transfer de experiență în materie de elaborare  și implementare participativă a strategiilor  de dezvoltare durabilă și planurilor de acțiune  pentru anii 2014-2020 ale  Municipiului Cluj-Napoca  și orașului Ungheni și au învățat cum cetățenii pot să fie mobilizați și implicați mai eficient în procesul de proiecție și execuție a bugetului local.

În cadrul acestei vizite de studiu, deosebit de interesant și util s-a dovedit a fi  modelul  de bugetare  participativă, experimentat cu trei ani în urmă de Primăria Municipiului Cluj-Napocaîn cel mai mare Cartier  Mănăștur care numără peste  100 000  locuitori. Reprezentanții tuturor actorilor comunitari din acest cartier,ghidați de grupurile de inițiativălocală, au participat activ la identificarea și prioritizarea problemelor cu care  se confruntau. Drept urmare, ei au ajuns la consens că pentru toți cetățenii din cartierul lor era imperios  necesară soluționarea problemei care viza reabilitarea Cinematografului „Dacia”, despre ce au informat autoritățile publice locale. Propunerea cetățenilor de reabilitare a spațiilor vechiului cinematograf a fost adusă pe agenda Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, inclusă în bugetul local pentru anul următor și materializată cu succes în cadrul unui proiect pilot. Acum  localul cinematografului reabilitat este nu doar în serviciul locuitorilor din acest cartier, ci al tuturor clujenilor.

Participarea la conferința de presă cu prilejul deschiderii Ediției 2016 a Proiectului „Com`ON Cluj-Napoca”, discuțiile purtate la sediile Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Fundației Comunitare Cluj despre cele mai eficiente mecanisme și  tehnici de participare cetățenească și voluntariat la nivel local, documentarea asupra unor proiecte prioritare implementate în diverse cartiere ale orașului,prin care au fost reabilitate mai multe străzi,centrul pentru seniori, spitalul municipal, etc., au constituit elementele cheie ale acestui program de studiu, în care echipa de management și experții Proiectului „Cheltuim  eficient  bugetul  local” au luat  cunoștință atât de bunele practici de informare, consultare și participare publică, cât și de cum pot fi evitate diverse bariere  în procesul bugetar participativ la nivel local.

Noul model de bugetare participativă exersat cu succes de Primăria Municipiului Cluj-Napoca va fi replicat  în orașul Ungheni în cadrul Proiectului „ Cheltuim  eficient  bugetul  local”, care  are ca scop promovarea dezvoltării socio-economice a orașului Ungheni prin sporirea calității participării civice în planificarea bugetară și luarea deciziilor la nivel de comunitate. Obiectivele specifice ale proiectului vizează aplicarea unui nou model  de bugetare participativă în orașul  Ungheni prin dezvoltarea, consolidarea și promovarea parteneriatului autorități publice locale – cetăţeni. Beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului sunt Primăria orașului Ungheni, 7 Grupuri de Inițiativă Locală create în cartiere pentru  îmbunatatirea procesului de participare civică și de luare a deciziilor, locuitorii orașului Ungheni.

Pentru mai multe informații, telefon de contact:  236 2 53 09; 236 2 36 68IMG_4121IMG_4070IMG_4037IMG_3991IMG_3989IMG_3981IMG_3972counicat

 

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni