Comemorarea victimelor deportărilor staliniste la Ungheni

Written by admin on 6 iulie 2018. Posted in Noutăți

Astăzi, 6 iulie 2018, la Ungheni a fost desfășurat mitingul de comemorare a victimelor celui de al doilea val de deportări din Basarabia.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale și raionale, a instituțiilor publice, rudele și victimele deportărilor staliniste din anul 1949, dar și simpli cetățeni. Un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire a celor care au decedat în timpul acestui eveniment istoric.

„ Ziua de 6 iulie 1949 a înscris în istoria țării noastre o pagină neagră și plină de lacrimi  Suntem un popor care a rezistat multor nedreptăți, multor evenimente care au curmat vieți. Cu acest prilej vreau să mulțumesc tuturor celor care cu demnitate au suportat aceste chinuri, care au găsit puterea de a se reîntoarce pe pământul basarabean. Vă doresc sănătate, putere de viață, bucurii și prosperitate. Sacrificiile, curajul, demnitatea, patriotismul și voința Dumneavoastră constituie pentru noi un exemplu demn de urmat” a declarat Eduard Balan, viceprimarul, municipiului Ungheni.

Operațiunea IUG din 1949 a fost catalogată drept „cea mai mare deportare a populației basarabene care a curmat viitorul și fericirea a 11 293 de familii din Moldova”.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni