Centenarul marcat la Ungheni

Written by admin on 5 decembrie 2018. Posted in Noutăți

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2018 în municipiul Ungheni s-au desfășurat un șir de evenimente culturale care au avut drept scop marcarea a 100 de ani de la evenimentul Marii Uniri a Țărilor Române.

Astfel, pe data de 29 decembrie 2018 în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni a fost organizată Expoziția –Simpozion „Prin jertfă spre Marea Unire”. În cadrul expoziției au fost prezentate obiecte care datează din perioada celui de-al doilea război: piese vestimentare, icoane, troițe militare, armament de epocă, hărți, publicații dedicate evenimentului istoric care a avut loc acum 100 de ani la Alba-Iulia, etc. „Prin această expoziției ne-am propus să comemorăm amintirea înaintașilor noștri, inclusiv a unghenenilor care au participat la săvârșirea actului Marii Uniri și să creăm acea atmosferă de epocă care relevă apartenența noastră culturală, istorică și spirituală la neamul românesc. Totodată expoziția are și un scop educativ, or e bine ca tânăra generație să cunoască istoria și cultura neamului” a declarat Vasile Iucal, directorul muzeului. Cei care nu au avut posibilitatea să vadă această expoziției, o pot face vizitând Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni.

Și Școala de Arte Plastice a prezentat o expoziție de picturi dedicată Centenarului Marii Uniri. Elevii au exprimat prin artă cum au înțeles și simțit acest eveniment de mare importanță pentru românii de pretutindeni. Expoziția a fost prezentată spre admirația publicului în cadrul spectacolului de muzică și dans „Hai la joc voi neamuri toate” care a avut loc pe data de 1 decembrie 2018, în incinta Palatului de Cultură din Ungheni.

„Pentru noi, unghenenii Anul Centenarului a devenit un simbol al prieteniei, al unității și solidarității. Anume în acest an s-a extins familia orașelor înfrățite din România cu Ungheniul. Am semnat Acordul de Cooperare cu Sectorul 5 al Municipiului București și am reușit în scurt timp să dezvoltăm un parteneriat de succes cu bucureștenii. Mai avem încă 4 orașe din România cu care avem relații de cooperare și prietenie foarte frumoase: Primăria municipiului Cluj-Napoca, Dorohoi, Reghin și Iași ” a declarat Alexandru Ambros, primarul Municipiului Ungheni în cadrul spectacolului aniversar organizat simultan la Ungheni și Scetor 5 București, la inițiativa domnului Daniel Florea, primarul Sectorului 5 București.

Prezent la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri, Excelența Sa, Petru Lițiu, Șeful Biroul Consular la Ungheni a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor, remarcând relațiile speciale de prietenii și colaborare dintre municipiul Ungheni și orașele înfrățite din România.

La spectacol au evoluat artiști din Republica Moldova și România. Cu frumoase melodii populare și patriotice au încântat publicul Veaceslav Bînzari (Iași), Emanuel Băinceanu (Pașcani), Veta Ghimpu Munteanu, Vasile Olaru, Valeria Marcu, Bogdan Zaeț și Alcaz Constantin. Pe scena de sărbătoare au mai evoluat Orchestra de muzică ușoară „Bravissimo”, Studioul de muzică și dans „Minisong” și Ansamblul de dansuri populare „Struguraș”. Evenimentul a fost prezentat de Silvia Zagoreanu, Directorul Palatului de Cultură din Ungheni, care la finele spectacolului a interpretat melodia „Hai la joc voi, neamuri toate”.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni