Ce facem cu frunzele uscate?
An de an, toamna, se observă același tablou în municipiul Ungheni: peste tot apar grămezi de frunze, aruncate de unii „gospodari” la marginea drumului. Cetățenii, însă, ar trebui să știe că aruncatul frunzelor din gospodăriile lor în drum contravine legislației.
Unii mai ard frunzele, ceea ce de asemenea contravine legislației.
Dacă ne dorim cu adevărat un oraș curat, unghenenii sunt rugați să apeleze la ÎM „AVE Ungheni”, care poate oferi containere pentru stocarea frunzelor. Ulterior, acestea vor fi evacuate. Telefon: 0236 23325.
De asemenea, există și alte metode pentru a rezolva problema. Frunzele uscate sunt, în fond, un îngrăşământ important, ce conţine de 2 ori mai multe substanţe minerale decât gunoiul de grajd.
1. Specialiștii recomandă mărunțirea frunzelor ce au căzut și punerea lor peste gazon. Împreună, frunzele şi iarba tăiată, adaugă carbon (frunzele) şi azot (iarba) în sol, reducând necesitatea de a adăuga ulterior fertilizatori comerciali.
2. Frunzele mărunțite pot fi puse pe sol, acolo unde urmează să fie plantate legume. Peste iarnă, se vor descompune și vor servi ca un îngrășământ foarte prețios. Atenție, frunzele întregi se descompun mai greu.
3. Prepararea compostului, care se pregăteşte relativ uşor. Se face o groapă, unde se pune un strat de 20-30 cm înălțime de frunze, apoi se aşterne un strat de pământ de 20 cm. Procedeul se repetă până la înălţimea de 1-1,5 m. Se bate bine. Ultimul strat trebuie să fie de pământ. Pentru a stimula fermentarea, se poate adăuga bălegar. Îngrăşământul se lasă pentru fermentare până în martie-aprilie. E bine să fie acoperit cu un strat impermiabil, ce ar menţine umiditatea. De obicei, în câteva luni frunzele sunt descompuse.
Compostul poate fi administrat la orice cultură pentru fertilizare: se împrăştie pe teren cu 1-2 săptămâni înainte de cultivare.