Bune practici din orașul înfrățit Horishni Plavni, Ucraina

Written by admin on 30 noiembrie 2017. Posted in Noutăți

În scurt timp elevii și profesorii din municipiul Ungheni și orașul Horishni Plavni vor avea posibilitatea să participe în cadrul mai multor programe ce au în vizor schimbul de experiențe și bune practici între instituțiile de învățământ preșcolare și preuniversitare. Un prim pas în acest sens a fost făcut în cadrul vizitei delegației din municipiul Ungheni în orașul Horishni Plavni din Ucraina care a avut loc în perioada 25-27 octombrie 2017.

Gradul sporit de atenție care se acordă instituțiilor de învățământ din localitate, dar și dotarea la cel mai înalt nivel a școlilor și grădinițelor sunt doar câteva momente care au atras atenția membrilor delegației din Ungheni.

„Ceea ce am văzut în instituțiile școlare și preșcolare din Horishni Plavni ne-a impresionat enorm. În una din clasele destinate studierii limbii engleze am fost teleportați virtual în Londra, iar într-o altă clasă ne-am regăsit în povestea lui Harry Potter. Elevii școlilor cu profil matematic au parte de studiouri cu table interactive, clase de robotică, cabinete de chimie și fizică dotate cu tot inventarul necesar. Chiar și pe scări sunt înscrise formule matematice. Aproape în toate instituțiile de învățământ vizitate am observat că elevii pot beneficia de consultanța specialiștilor calificați: psiholog, logoped, stomatolog, asistent medical, etc. O atenție deosebită se acordă educației sportive. La Școala Sportivă din Horishni Plavni am avut ocazia să găsim cele mai bune condiții pentru o dezvoltare fizică armonioasă a copiilor. Aici se află unul dintre cele mai moderne bazine de înot din țară unde se pregătesc sportivi olimpici” ne-a relatat Maria Buruiană, consilier municipal și director educativ la L.T.„Gh. Asachi”, membră a delegației din Ungheni.

Potrivit oficialilor ucraineni, nivelul înalt de dotare a instituțiilor de învățământ se datorează implicării active a sponsorilor locali și anume, a unei companii de extragere a minereului de fier. În prezent, în Horishni Plavni se preconizează implementarea reformei de trecere la ciclul liceal și autofinanțare a instituțiilor de învățământ.

În anul 2018 elevii din Ungheni au fost invitați să participe la tabăra de vară pentru copii „Orizont”. Mai mult, Nadejda Ugniceva, viceprimarul orașului Horishni Plavni a oferit un calendar cu evenimente pentru anul 2018, la care sunt invitate să participe și instituțiile publice din municipiul Ungheni – vezi aici calendarul evenimentelor.

„Primele rezultate ale discuției – panel cu genericul „555 de oportunități de cooperare internațională pentru municipiului Ungheni” care s-a desfășurat în cadrul Zilelor orașului cu participarea delegațiilor din orașele înfrățite nu s-au lăsat mult așteptate. În acest context, exprimăm aprecierea pentru deschiderea și receptivitatea partenerilor din Horishni Plavni care au venit cu această frumoasă invitație pentru elevii și tinerii din Ungheni de a participa în cadrul forumului internațional „Parteneri uniți prin muzică”. Primăria municipiului Ungheni încurajează instituțiile publice să participe la activitățile planificate pentru anul 2018 de orașul înfrățit Horishni Plavni, întrucât bunele practici pot contribui considerabil la dezvoltarea municipiului nostru” a menționat Liliana Tincu, specialist în cadrul Primăriei municipiului Ungheni.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni