Atenție la bolile diareice acute!
Odată cu creșterea temperaturii, crește și pericolul diverselor infecții, în mod special a bolilor diareice acute (BDA). Centrul national de Sănătate publică informează:
Ce reprezintă BDA?
În grupul bolilor diareice acute sunt incluse patologiile cu mecanismul de transmitere fecal-oral, ca exemplu: holera, febra tifoidă, dizenteria, infecția rotavirală, salmoneloza etc.
Cum te poți infecta?
De obicei, prin 3 căi: alimentară, hidrică, habituală. Factorii de transmitere sunt: produsele alimentare și apa contaminate, mâinile murdare, obiectele mediului ambiant.
Cine este sursa de infecție?
Atât omul (cu sau fără semne clinice: bolnav, purtător, reconvalescent), cât și animalele, păsările (bolnave sau în stare de portaj), peștii, muștele, rozătoarele.
Care sunt semnale clinice în BDA?
Cel mai des întîlnite simptome sunt: slăbiciuni generale, cefalee, dureri în abdomen, febră până la 40 grade, grețuri, vomă, scaun lichid cu frecvența de până la 20-30 ori pe zi etc.
În unele cazuri se poate dezvolta septicemia, deshidratarea organismului, șocul toxico-infecțios, chiar și decesul.
La copii, mai ales până la 1 an, semnele clinice se dezvoltă mai rapid și, respectiv, boala evoluează în forme mai grave.
Ce trebuie să cunoaștem în caz de apariție a semnelor clinice de BDA?
Nu se permite autotratamentul, mai ales la copii. Este necesar de adresat la medical de familie sau la serviciul de asistență medicală urgentă. Numai medicul poate recomanda un medicament eficient.