×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ateliere interactive de valorificare a meșteșugurilor tradiționale desfășurate în municipiul Ungheni

COMUNICAT DE PRESĂ

 Ateliere interactive de valorificare a meșteșugurilor tradiționale
desfășurate în municipiul Ungheni

 16 decembrie 2022, Ungheni

În această săptămână, Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Cartierul Vasilica a găzduit două ateliere interactive de valorificare a meșteșugurilor tradiționale, organizate în cadrul proiectului „Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism”, implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Primarii pentru Creștere Economică.

Activitățile desfășurate au avut ca scop crearea unui mediu prietenos și util pentru planificare și discuții cu accent pe teorie și abordări practice ale dezvoltării unei activități de antreprenoriat provenind din produse tradiționale, strategii de dezvoltare, probleme și soluții.

La ateliere au participat meșteri populari și persoane care se îndeletnicesc cu meșteșugurile tradiționale, precum cusutul iei, broderie, prelucrare lemn, pictură cu elemente tradiționale, hand-made, din municipiul Ungheni și localitățile învecinate. Participanții au obținut cunoștințe despre planificarea activităților de antreprenoriat pentru revitalizarea tradiţiei populare meşteşugăreşti. Ei au fost familiarizați cu tendințele actuale în acest domeniu, strategii de dezvoltare cu accent pe promovarea produselor tradiționale locale si a serviciilor pe piețele naționale si internaționale.

Atelierele au fost desfășurate într-o manieră interactivă, astfel că la partea practică, participanții au avut posibilitatea să prezinte și să facă cunoștință cu diferite tipuri de activități meșteșugărești individuale cu specific tradițional și produse de artă populară realizate de creatorii și meșterii populari locali care păstrează caracterul autentic și specificul cultural al zonei. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, meșterii și meșterițele au povestit despre meșteșugul pe care îl practică, au brodat, împletit, au pictat pe farfurioare decorative elemente tradiționale, confecţionat păpuşi în port popular, podoabe și jucării tradiţionale.

În cadrul celor 4 ateliere s-a lucrat la elaborarea și definitivarea unui plan comun de acțiune pentru meșteșugarii locali care are ca scop stabilirea și consolidarea parteneriatelor între entități similare care vor împărtăși în continuare experiența, competențele și inovația. Acesta va servi ca instrument pentru a facilita întâlnirea dintre producătorii tradiționali și consumatori, atât din regiunea Ungheni, cât și la nivel național și internațional.

Pentru informații adiționale: Ina OLEARCIUC, Manager comunicare,
inaolerciuc@gmail.com, tel. +373 699 36 631