Ce înseamnă taxa de salubrizare și la ce sunt folosiți banii acumulați
2 lei lunar pentru fiecare locuitor al municipiului Ungheni – atât reprezintă taxa pentru salubrizare, aprobată prin decizia nr. 10/1 din 20 decembrie 2019 a Consiliului Municipal Ungheni.
Este o taxă locală din cele 12 stabilite și aprobate în conformitate cu prevederile Codului Fiscal al Republicii Moldova.
Potrivit art. 288 al Codului Fiscal, taxa locală este plata obligatorie efectuată la bugetul unității administrativ-teritoriale. Tot Codul Fiscal explică cine trebuie să plătească taxa pentru salubrizare – persoanele fizice înscrise la adresa declarată ca domiciliu (art. 289). Cota taxelor locale se stabilește de către autoritatea administrației publice locale (art. 292) – în cazul nostru, de către Consiliul Municipal Ungheni.
Din Decizia nr. 10/1 din 20 decembrie 2019 a Consiliului Municipal Ungheni
”Se stabilesc următоаrеlе taxe locale pentru anul 2020 ре teritoriul municipiului Ungheni: a) taxa реntru amenajаrеа teritoriului; b) taxa de organizare а licitațiilor și loteriilor ре teritoriul municipiului; c) taxa de аmрlаsаrе а publicității; d) taxa de aplicare а simbolicii locale; e) taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii; f) taxa de рiаță; g) taxa реntru cazare; h) taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de сălători ре teritoriul municipiului; i) taxa pentru parcare; j) taxa pentru parcaj; k) taxa реntru salubrizare; l) taxa pentru dispozitivele publicitare”.
Decizia integrală privind taxele locale o puteți consulta aici: http://ungheni.md/wp-content/uploads/2020/03/TAXE-LOCALE-2020-1.pdf
Dintre toate taxele menționate, cea mai mică e pentru salubrizare – 2 lei lunar pentru fiecare persoană înscrisă la adresa respectivă. Astfel, anual, fiecare unghenean trebuie să plătească 24 de lei pentru salubrizare, ceea ce înseamnă: efectuarea lucrărilor de amenajare şi salubrizare a teritoriului; iluminarea stradală și a curților blocurilor locative; efectuarea curăţirii carosabilului şi străzilor, trotuarelor şi teritoriilor din curţi; curăţirea, inclusiv măturatul, teritoriului parcurilor, scuarurilor, străzilor, stradelelor, aleilor, gazoanelor, rondurilor de flori și havuzurilor; plantarea arborilor, arbuştilor, amenajarea şi întreţinerea gazoanelor şi rondurilor de flori; amenajarea şi întreţinerea spaţiilor, locurilor de odihnă şi agrement; curăţirea zonei de odihnă a râului Prut şi lacului Delia; curăţirea (defrișarea) arborilor (crengilor) şi evacuarea lor; întreținerea drumurilor locale (marcaj pietonal, instalarea și întreținerea indicatoarelor rutiere şi semafoarelor); curăţirea şi îndepărtarea frunzelor căzute – toamna; aprovizionarea și presărarea cu material antiderapant a străzilor și trotuarelor – iarna etc. Toate acestea, dar și altele, sunt în sarcina Sectorului de amenajare a Primăriei municipiului Ungheni.
Regulamentului cu privire la activitatea Sectorului de amenajare îl puteți găsi pe pagina web a Primăriei – ungheni.md.
Per total, anual se cheltuiesc, pentru serviciul de salubrizare, peste 4 milioane de lei. Suma acumulată în buget din taxa pentru salubrizare este de aproximativ 625 mii de lei anual. Un simplu calcul arată că acești bani, acumulați din taxa pentru salubrizare, ajung doar pentru două luni de activitate a serviciului de salubrizare.
La momentul de față, cei 58 de muncitori ai Sectorului de amenajare sunt antrenați la cosirea ierbii și buruianului din spațiile publice ale municipiului Ungheni, la curățarea trotuarelor și părții carosabile a drumurilor, la îngrijirea gazoanelor și rondurilor de flori. Tot ei mătură și adună gunoiul lăsat de unii ungheneni iresponsabili în parcuri, scuaruri și chiar pe drum.
Pentru cosirea ierbii sunt utilizate zilnic 11 moto-coase și un minitractor. Muncitorii lucrează de la ora 7 dimineața până la 16.00.
Este un volum de muncă foarte și foarte mare, dacă ținem cont că suprafața totală a municipiului Ungheni este de peste 1600 de hectare, iar numărul muncitorilor – relativ mic. De aceea este important ca să se implice și fiecare unghenean, prin curățirea și amenajarea terenului de lângă gardul gospodăriei sale sau din curțile blocurilor de locuit.
Doar împreună putem avea un oraș îngrijit și curat, cu care să ne mândrim!
Taxa de salubrizare în alte primării din Republica Moldova (pentru o persoană pe lună)
Cimișlia – 11 lei: Vulcănești – 9 lei; Ialoveni – 500 lei anual pentru fiecare gospodărie; Hîncești – 3 lei; Călărași – 2 lei; Nisporeni – 2 lei.