Andrézieux Bouthéon în vizită la Ungheni

Written by admin on 6 iunie 2017. Posted in Știri

Pe data de 25 mai 2017, un grup de reprezentanți ai orașului francez Andrézieux Bouthéon au vizitat municipiul Ungheni. Pentru a patra oară, Martine Crawford, ex-viceprimar al orașului Andrézieux Bouthéon, oraș înfrățit cu municipiul Ungheni vizitează Republica Moldova. Și în acest an, Martine Crawford și-a propus să organizeze o excursie pe meleagurile Moldovei pentru 20 de persoane în etate din același oraș.

În prima jumătate a zilei, a avut loc o întâlnire a oaspeților din Franța cu Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni. În cadrul acestei întâlniri primarul de Ungheni și-a exprimat bucuria de a-i avea ca oaspeți pe reprezentanții orașului înfrățit Andrézieux Bouthéon și a menționat că sunt bineveniți oricând la Ungheni. De asemenea, Alexandru Ambros a făcut o prezentare a localității noastre, oferindu-i doamnei Martine Crawford un medalion jubiliar cu ocazia celor 555 de ani pe care îi marchează orașul Ungheni în acest an.

Apoi a urmat o vizită a oaspeților din Franța la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Reprezentanții orașului Andrézieux Bouthéon, printre care și profesori au avut posibilitatea să interacționeze cu elevii claselor bilingve și să prezinte oportunitățile de cooperare dintre cele două orașe înfrățite în domeniul educației. Elevii, la rândul lor, au adresat o serie de întrebări despre sistemul de învățămînt francez, posibilitatea de a-și face studiile și chiar de a găsi un loc de muncă în Franța după finisarea studiilor. În cadrul întâlnirii a fost lansată ideea de cooperare în domeniul schimbului de elevi din orașele înfrățite pe parcursul anului de studiu, cât și în perioada vacanței.

În aceeași zi, oaspeții francezi au vizitat mai multe locuri de importanță pentru Ungheni. La Centrul de zi pentru copii și tineret „Casa pentru Toți” ei au făcut cunoștință cu condițiile în care activează copii și tinerii cu dizabilități și au împărtășit din experiența franceză în ceea ce privește sistemul de securitate socială. În dar au primit simboluri din ceramică cu stema orașului Ungheni realizate chiar de beneficiarii centrului. Delegația din Franța a mai vizitat Fabrica de Ceramică din Ungheni, Podul Eiffel, construit de renumitul arhitect francez Gustave Eiffel în 1877, Gara Internațională, Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandr Nevski”.

Chiar dacă în acest an în agendă nu a fost inclusă prezentarea unui program de  dansuri populare, la rugămintea doamnei Martine Crawford, au fost invitați dansatorii ansamblului de dans popular „Struguraș”. În acest sens, ținem să aducem mulțumiri dansatorilor și coregrafei Nina Prikladova, care au încântat oaspeții cu o prestație superbă. Surpriza serii a fost invitația făcută în premieră de către Martine Crawford pentru dansatorii din „Struguraș”. Aceasta a menționat că va asigura cheltuielile de primire și cazare a unghenenilor în Franța.

La finalul vizitei oaspeții francezi au rămas impresionați de căldura și ospitalitatea unghenenilor și de locurilor nespus de frumoase ale Moldovei.

Amintim că, orașul francez Andreziuex Boutheon, situat în sud-estul Franței s-a înfrățit cu municipiul Ungheni pe data de 28 august 2016 în vederea stabilirii relațiilor de cooperare, dialog și schimb de experiență în domeniile social, economic, educațional și de mediu. Până în prezent, în cadrul relațiilor de înfrățire cu orașul Andreziuex Boutheon, tinerii din municipiul Ungheni participă pentru al 3-lea an consecutiv la Concursul de Povestiri în limba franceză.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni