9 MAI sărbătorit la Ungheni

Written by admin on 10 mai 2017. Posted in Știri

Brațe de flori, îmbrățișări, cuvinte de mulțumire și recunoștință – așa va rămâne ziua de 9 mai 2017 în amintirea celor 5 veterani de război care au participat la mitingul de comemorare a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. La deschiderea oficială a mitingului dedicat Zilei Victoriei, Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni a adus un mesaj de felicitare participanților la eveniment și a exprimat cuvinte de recunoștință eroilor celui de-al II-lea Război Mondial care au luptat pentru restabilirea păcii pe pământ. Totodată, unghenenii au fost felicitați cu Ziua Europei, sărbătorită pe data de 9 mai menționându-se că ambele sărbători au o semnificație deosebită, deoarece astăzi nu ar fi posibilă celebrarea Zilei Europei, dacă acum 72 ani în urma nu ar fi fost restabilită pacea. În acest sens, primarul orașului Ungheni a subliniat importanța acestei instituții pentru asigurarea păcii pe continentul european prin promovarea valorilor democratice și cooperarea între popoare.

La mitingul dedicat Zilei Victoriei au mai luat cuvânt Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, Daniela Gușevatîi, voluntară din cadrul Fondului pentru Tineri, Andrei Cucu, veteran de război. La cei peste 90 de ani, Andrei Cucu mai are încă vii amintirile recrutării în rândurile armatei române, apoi a armatei sovietice. Fiind martor a consecințelor devastatoare și a durerii ca urmare a războiului, veteranul a dorit cetățenilor un viitor pașnic și buna înțelegere între popoare.

După mitingul de depunere a florilor, a fost organizată o defilare a militarilor din cadrul Divizionului de Artilerie „Prut”.

Amintim că, în cel de-al doilea Război Mondial au participat circa 600 de mii de moldoveni. Peste 70 de mii de soldați și-au dat viața pe câmpurile de luptă. Astăzi în orașul Ungheni mai sunt în viață doar 9 veterani de război.

Pentru a marca Ziua Europei, 27 de voluntari ai Fondului pentru Tineri Ungheni, Fundației Comunitare și voluntari ProUngheni au organizat pe Piața Independenței un Flashmob cu genericul „Liber în UE”.  Scopul organizării acestui eveniment a fost accentuarea importanței liberei circulații a cetățenilor europeni pentru dezvoltarea personală și profesională. Tinerii au format un lanț uman pentru cooperare și unitate a țărilor membre UE, au diseminat materiale informative cu valorile Uniunii Europene și date interesante despre marea familie europeană.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni