2018
Realizările anului 2018. Perspective pentru 2019
Interviu cu Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros
Stimate domnule primar cum a fost anul 2018 pentru municipiul Ungheni?
Pentru municipiul Ungheni, anul 2018 a fost unul plin de realizări frumoase și noi proiecte implementate. A fost un an în care s-a muncit intens, iar rezultatele de care ne putem bucura acum se datorează eforturilor comune ale angajaților Primăriei municipiului Ungheni, consilierilor Consiliului Municipal, dar și a partenerilor de încredere din țară și de peste hotare, cărora vreau să le mulțumesc pentru implicare activă și contribuție la dezvoltarea localității noastre.
Care sunt cele mai mari proiecte realizate în 2018?
În anul care pleacă am implementat un număr record de proiecte, din care cauză voi menționa doar cele mai mari. În 2018 am continuat lucrările de reparație, modernizare și întreținere a mai multor străzi din oraș, reabilitarea infrastructurii drumurilor fiind una din prioritățile primăriei municipiului Ungheni. Au fost reparate capital străzile Musatov, V. Țepeș, C. Porumbescu, M. Costin, Gr. Ureche. Strada Decebal a fost reparată pe tronsonul cuprins între strada Romană și strada Națională și au fost pavate trotuarele pe ambele părți ale străzii. Acum locuitorii acestor străzi se pot bucura și de accese renovate a intrărilor în curți. Au fost executate lucrări de reparație a îmbrăcămintei asfaltice a străzii Ștefan cel Mare, pe o porțiune de circa 3 km, aceasta fiind una dintre principalele artere rutiere din municipiul Ungheni. În anul 2019 planificăm să reabilităm această stradă în întregime.
În acest an au continuat și lucrările de construcție a canalelor de scurgere pluvială de pe strada Decebal. Ca rezultat al acestor lucrări, dar și urmare a reparației capitale a străzii se vor reduce efectele ploilor și inundațiilor prin îmbunătățirea rețelelor de colectare și redirecționare a apelor pluviale în bazinele naturale.
Tot în vara acestui an au fost reabilitate curțile blocurilor de locuit de pe strada B.P. Hajdeu 8, 8A, 10, 12, accesul spre grădinița nr. 47 din direcția străzii Boico și Decebal. Tot aici au fost amenajate câteva spații pentru parcarea automobilelor. La fel am intervenit la reparația curților blocurilor de pe străzile V. Lupu 1, M. Eminescu 28, Națională 10, 12.
În Cartierul Dănuțeni a fost renovat accesul spre Centrul Medicilor de Familie din cartier. Tot aici a fost amenajată o parcare pentru automobile.
În anul 2018 am inițiat realizărea unei idei mai vechi și anume crearea unei curți model a blocurilor de locuit. Datorită unui grant obținut din partea Facilității Globale de Mediu și a programului Polonez de cooperare pentru dezvoltare prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei au fost implementate proiectele „Implicarea civică pentru un mediu sănătos în municipiul Ungheni” și „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni”. Au fost efectuate lucrări de reconstrucție și modernizare a curților blocurilor de locuit de pe strada Porumbescu 3, 5 ,7 și Alexandru cel Bun 32. Aici au fost pavate trotuare, s-a îmbunătățit accesul în curtea blocurilor, au fost instalate elementele de fitness și amenajat un teren de joacă, au fost construite practic de la zero trei parcări auto. Mai mult ca atât, în cadrul proiectului a fost consituită Asociația de Locatari „Casa Modernă” , care va avea drept scop asigurarea administrării blocurilor de locuit și îmbunătățirea stării de confort a locatarilor. În anul 2019 vom continua reabilitarea acestei curți. Personal consider aceasta o realizare foarte importantă, care va permite locatarilor să identifice cele mai bune soluții pentru problemele comune și sper să fie un exemplu de urmat și pentru alte blocuri multietajate din oraș.
Anul 2018 va rămâne unul deosebit în istoria localității noastre prin faptul că au fost inaugurate mai multe obiective importante create cu suportul partenerilor noștri de dezvoltare. Pe data de 1 iunie 2018, de Ziua Internațională a copiilor, în Parcul Central din Ungheni a fost inaugurat Orășelul Copiilor „Micul – Cluj” care a devenit unul din cele mai îndrăgite locuri de joacă pentru micii ungheneni. Cu acest prilej exprim sincere mulțumiri Primăriei municipiului Cluj-Napoca care a asigurat finanțarea acestui proiect.
Un alt obiectv inaugurat în vara acestui an este parcarea de pe strada Mihai Emineascu, în preajma magazinului „Fourchette”. Aici a fost amenajat un spațiu pentru 28 de locuri de parcare, a fost îmbunătățită calea de acces de pe această stradă, asigurat iluminatul public pe bază de LED și amenajată o platformă pentru colectarea deșeurilor. Problema noroiului și a apelor acumulate pe timp de ploaie a fost soluționată prin reconstrucția sistemului de canalizare pluvială. Acest lucru a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de PNUD Moldova prin intermediul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală și contribuția agenților economici. Pentru noi, implementarea acestui proiect este importantă, mai ales prin faptul ca am reuști să implicăm mai mulți actori, printre care și agenții economici din zonă, care au înțeles că rezultatele frumoase pot fi obținute doar împreună prin cooperare și implicare activă a fiecăruia.
Cu multă bucurie vreau să menționez realizarea unui minunat proiect, și anume crearea Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din cartierele Berești și Vasilica. Urmare a lucrărilor de reconstrucție, clădirea Clubului din Cartierul Berești a fost practic reconstruită, suprafața acesteia a fost extinsă de la 120 metri pătrați până la 600 metri pătrați. Acum unghenenii de toate vârstele din Cartierele Berești și Vasilica beneficiază de servicii socio-culturale moderne. În clădirea noului centru sunt amenajate o bibliotecă, o sală multifuncțională, un spațiu pentru expoziții, o sală sportivă și una de calculatoare. În cadrul centrului au fost amenajate biroul polițistului de sector, oficiul poștal, dar și un centru de asistență medicală. Astfel, locuitorii din zonă vor avea acces la cele mai importante servicii. Construcția Centrului „Regina Maria” a fost posibilă datorită contribuției financiare a Consiliului Raional Ungheni, Primăriei Sectorului 5 București și a Fondului de Solidaritate al Poloniei cărora le exprimăm toată recunoștința și gratitudinea pentru deschidere și suportul oferit.
Un alt proiect implementat de primăria Ungheni ține de modernizarea infrastructurii sportive a municipiului Ungheni. În această toamnă au demarat lucrările de amenajare a două terenuri de sport în spațiul adiacent stadionului municipal: unul multifuncțional, de tenis, volei și baschet, iar celălalt de minifotbal. Menționez că proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Odată cu îmbunătățirea condițiilor meteo va fi instalat învelișul din iarbă artificială pentru terenul de minifotbal și învelișul cauciucat pentru terenul multifuncțional. Noile terenuri sportive vor fi iluminate și dotate cu toate accesoriile necesare și vor fi accesibile tuturor amatorilor de sport.
În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, Primăria municipiului Ungheni a organizat și desfășurat Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră „Istorie, cultură și civilizație românească”. Acest eveniment inedit, cu semnificație istorică și culturală a dat mai multă culoare anului 2018, iar sculpturile create în cadrul taberei înfrumusețează acum aleile Parcului Central, constituind o adevărată carte de vizită a municipiului Ungheni.
Realizări importante au fost înregistrate și la capitolul managmentul deșeurilor. „Campania de colectare a deșeurilor electrice din municipiul Ungheni” desfășurată de Primăria orașului se regăsește în Top 10 cele mai bune politici locale și regionale din Moldova în anul 2018. Acțiunile orientate spre îmbunătățirea sistemului de managment al deșeurilor electrice nu se opresc aici. Datorită participării Primăriei municipiului Ungheni în calitate de partener a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ”Bazinul Mării Negre 2014-2020” și implementat de Primăria municipiului Kutaisi (Georgia) în următorii doi ani vor fi desfășurate mai multe activități privind dezvoltarea capacităților de colectare a deșeurilor electrice în municipiul Ungheni și localitățile rurale învecinate.
Care proiecte mai sunt preconizate pentru 2019?
În anul 2019 vom continua reabilitarea infrastructurii drumurilor în cadrul programului guvernamental „Drumuri bune pentru Moldova”. Vor fi reparate străzile Romană și Creangă. Anul 2019 vrem sa-l dedicam mai ales reparației curților blocurilor de locuit.
În anul 2019 vom continua implementarea proiectului „ Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Ungheni”, precum și a proiectului de eficiență energetică în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, finanțat de Uniunea Europeană. Primul proiect prevede reabilitarea a circa 12 km de apeduct, precum și extinderea a 5,4 km de rețea de apeduct și 5,6 km rețea de canalizare. Adițional, circa 700 cetățeni vor fi conectați la sistemul de apă și 1500 la sistemul de canalizare.
În 2018 am semnat un Memorandum de Cooperare cu Programul „Comunitatea Mea”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și care va fi implementat pe parcursul următorilor 5 ani. Asistența oferită de program va include suport pentru adoptarea instrumentelor inovative menite să eficientizeze activitatea primăriei. În cadrul programului vom beneficia de un suport financiar pentru implementarea unui proiect de infrastructură, care va duce la îmbunătățirea vieții cetățenilor.
Este de menționat faptul ca Delegația Uniunii Europene cu sediul la Chișinău a selectat municipiul Ungheni ca pol de creștere economică și va oferi asistenta financiara pentru dezvoltarea infrastructurii orașului și a localităților învecinate.
Care sunt partenerii principali ai Primăriei municipiului Ungheni și cum se desfășoară colaborarea cu aceștia?
Principalul partener de dezvoltare al nostru este Consiliul Raional Ungheni si pe aceasta cale exprim cele mai sincere mulțumiri doamnei Ludmila Guzun, Președintele raionului Ungheni pentru suportul oferit în implementarea proiectelor comunitare. Un partener de nădejde, deja tradițional, este Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Durabilă Locală și Regională a cărei Director executiv este doamna Svetlana Ciobanu. Proiecte importante au fost implementate cu suportul PNUD Moldova, Agenției Elvețiane pentru Cooperare și Dezvoltare, Fondului de Solidaritate al Poloniei, Agenției Internaționale de Cooperare a Germaniei, USAID, etc. Partenerii importanți locali cu care colaborăm de mai mulți ani sunt Fondul Ecologic Național, Fondul de Eficiență Energetică, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
În 2018 au fost stabilite noi relații de înfrățire cu orașe din afara țării. Ce perspectivă oferă colaborare cu acestea în noul an?
Orașele înfrățite au un loc aparte în relațiile noastre de cooperare. În 2018 am stabilit încă două înfrățiri. Este vorba de Primăria Sectorului 5 București și orașul chinez Nanchang.
O frumoasă și strânsă colaborare am reușit să stabilim cu Municipiul Cluj-Napoca cu care continuăm reabilitarea Parcului Central. Planificam pentru 1 iunie 2019 sa inauguram intrarea principală a parcului din direcția străzii Decebal.
Suntem în perioada frumoaselor sărbători de iarnă. Ce mesaj le transmiteți unghenenilor?
Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului și a Anului Nou vreau să adresez unghenenilor cele mai calde urări de sănătate, pace și prosperitate. Împreună să pășim în Noul An cu mai multă încredere și entuziasm, iar toate gândurile bune să se împlinească. Minunatele sărbători de iarnă să vă găsească în sânul familiei, mai fericiți și mai plini de speranță.
Crăciun Fericit și Un An Nou plin de bucurii !