×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

2016

Realizările anului 2016. Perspective pentru 2017

Interviu cu Alexandru Ambros, primarul municipiuluI Ungheni

Care sînt cele mai mari proiecte realizate în 2016?

Cu toate că 2016 a fost un an dificil, am realizat multe proiecte importante. Vom evidenția doar cele mai mari proiecte realizate pe parcursul anului.

Au fost efectuate lucrări de consolidare a malurilor Prutului și construcția sistemului de evacuare a apelor pluviale. Un proiect de dimensiuni mari, care poate nu este la văzul tuturor, dar de mai mult timp își aștepta realizarea. Puțină lume cunoaște că exista probabilitatea prăbușirii străzii Romană și deteriorării sistemului de evacuare a canalizării pentru casele din zonă. Acum putem spune că, pericolul e în spate și pe termen de cel puțin 50 de ani orașul nu va avea probleme cu evacuarea apelor pluviale în râul Prut. Lucrările acestui proiect au fost în sumă de aproximativ 5,3 mln lei.

Un alt proiect realizat în 2016 este reparația străzii Alexandru Cel Bun. În acest an au fost finisate lucrările de construcție a sistemului de canalizare pe această stradă. De menționat, că nu a existat niciodată sistem de canalizare pe strada Alexandru cel Bun. Au fost amenajate și trotuarele pe ambele părți ale străzii. În primăvara anului 2017 vom începe lucrările de asfaltare a carosabilului.

Cartierul Dănuțeni acum dispune de parc frumos amenajat – un alt proiect pe care dorim să-l evidențiem. La inițiativa locuitorilor a fost identificat un teren de aproximativ 0,8 ha în apropierea grădiniței „Tereza Sobolevski” și a Liceului „Ion Creangă”. Au fost efectuate lucrări de pavare a aleilor, amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a unui teren de sport multifuncțional. Au fost plantați arbori și arbuști. Este o lucrare reușită, zic eu, și sperăm ca acest sector va fi la fel de îndrăgit ca și scuarul „Gr. Vieru”.

În acest an am realizat lucrări de reabilitare a străzilor Veronica Micle și Barbu Lăutaru. Dorim să menționăm că am avut o bună conlucrare cu Consiliul Raional Ungheni care a oferit o finanțare în sumă de 1,8 mln lei.

Un alt proiect este construcție tribunelor pe stadionul central din orașul Ungheni. Consiliul Orășenesc Ungheni a semnat un acord cu Consiliul Raional Ungheni, în care ne-am propus ca să contribuim în proporție  de 50 la sută pentru fiecare parte la reabilitarea stadionului Central.

Pe porțiunile de străzi Romană, N.Bălcescu, M.Eminescu, D. Cantemir, Livezilor, Prutului, cu prelungire pe Ștefan cel Mare până la ieșire din oraș spre Nisporeni au fost reabilitate rețelele de iluminat stradal.

Grădinița „Andrieș” este prima în care funcționează din 2016 o centrală termică autonomă. Prin aceasta ne propunem să reducem cheltuielile pentru agentul termic de la 600 mii lei per sezon, până la 300 mii lei. Același lucru preconizăm sa facem și la celelalte grădinițe, iar banii economisiți vor fi investiți în modernizarea grădinițelor.

Care sunt partenerii principali ai Primăriei or Ungheni și cum se desfășoară colaborarea cu aceștia?

Printre partenerii principali cu care colaborăm de mai mulți ani vom menționa Fondul Ecologic Național, Fondul de Eficiență Energetică. De asemenea, am lucrat productiv în acest an cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Ministerul de externe al Poloniei. Datorită susținerii Fondului Solidarității am reușit să realizăm proiectul de amenajare a parcului din Cartierul Dănuțeni. O foarte bună cooperare o avem cu Consiliul Raional Ungheni.

În mod deosebit, dorim să menționăm importanța colaborării cu Alianța ONG-urilor active „Pro Al 21 Ungheni”, și în special cu Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă și Fundația Comunitară Ungheni.

În 2016 au fost stabilite noi relații de înfrățire cu orașe din afara țării. Ce perspectivă oferă colaborare cu acestea în noul an?

Da, într-adevăr două acorduri foarte importante au fost semnate cu municipiul  Cluj Napoca și orașul Iași din România. În urma discuțiilor cu primarii acestor orașe am primit asigurări de susținere în proiectele de viitor.

Și primarii din orașele înfrățite Reghin și Dorohoi, România au manifestat interes față de proiectele de amenajare a zonelor de odihnă în Cartierele Ungheni Deal și Ungheni Vale.

Care proiecte mai sunt preconizate pentru 2017?

În primăvara anului 2017 vom începe să reabilităm aleea principală din Parcul Central, din partea străzii Grigore Ureche.

Preconizăm demararea lucrărilor de reparație capitală a străzii Musatov și Vlad Țepeș din regiunea Pieței Centrale. Pentru anul 2017 ne propunem construcția cel puțin în variantă albă a tuturor străzilor din oraș.

De asemenea, vom continua lucrările de reabilitare a accesului în curțile blocurilor locative. Este un proiect început în 2016, fiind realizate lucrări în curțile blocurilor de pe strada Alexandru cel Bun 32, Boico 5 și 7.

Un proiect de perspectivă ar fi construcția unei stații noi de epurare în orașul Ungheni. Stația actuală de epurare a apelor uzate este într-o stare deplorabilă. O posibilă deversare a apelor uzate în râul Prut ar pune în mare pericol sănătatea oamenilor din localitățile aflate pe ambele maluri ale râului Prut. Acest proiect ar costa 7.5 mln Euro.

Cu siguranță vom realiza multe proiecte în 2017. În acest sens, contăm pe susținerea și implicarea tuturor unghenenilor. Doar prin eforturi comune vom reuși să modernizăm orașul Ungheni. Împreună pentru un oraș european!