×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

135 de ani de la moartea prințului Constantin D. Moruzi, cel ce a lăsat urme frumoase la Ungheni

Pe 26 februarie, se împlinesc 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a prințului Constantin Moruzi, cunoscut și sub numele de Costache Moruz Pecheanu, fost proprietar al moșiei Dănuțeni, ctitor al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din sectorul Dănuțeni al municipiului Ungheni.
Constantin Moruzi a aparținut familiei Mourousis, care a făcut parte dintr-un val de imigranți greci în Moldova. Străbunicul său, Constantin Moruzi, a fost domnitor al Moldovei în perioada 1777-1782. A fost în câteva rânduri (pe perioade scurte de timp) domnitor al Moldovei, apoi al Țării Românești și unchiul său, Alexandru.
Nu se cunoaște data exactă la care s-a născut Constantin Moruzi, care avea să-și petreacă o parte din viață la Dănuțeni. Cel mai probabil, s-a născut în anul 1816 (unele surse menționează anul 1819). Se spune că era un bărbat foarte frumos, dar și mare aventurier. A participat la Revoluția din 1848, apoi la Mișcarea separatistă de la Iași din 3 aprilie 1866, după care a fost nevoit să se refugieze în Basarabia. Aici, pe lângă alte moșii, avea în proprietate și moșia Dănuțeni, pe care a cumpărat-o în 1858 de la hatmanul Iordache Balș.
La Dănuțeni și-a petrecut o parte din copilărie nepoata sa, rămasă orfană, care avea să devină viitoarea regină a Serbiei – Natalia Obrenovici. Dănuțeniul i-a fost aproape și feciorului său – scriitorul Dumitru C. Moruzi, care a lăsat pentru posteritate, în opera sa literară, imagini impresionante ale Dănuțeniului și Ungheniului de altă dată, cu oamenii, tradițiile și obiceiurile sale.
Constantin Moruzi s-a stins din viață pe 26 februarie 1886, la Odesa, fiind înmormântat la Ungheni, în biserica pe care a ctitorit-o.
La momentul de față, o stradă din Ungheni îi poartă numele, iar biblioteca publică din sectorul Dănuțeni poartă numele fiului său, Dumitru C. Moruzi.