„Arta ca viața” – Tabăra interculturală la Reghin (România)

Written by admin on 8 septembrie 2017. Posted in Știri

Viața este o artă pe care trebuie să învățăm să o trăim frumos și sănătos. Acest subiect, dar și rolul credinței creștine, a valorilor culturale și tradițiilor neamului în formarea stilului de viață a omului contemporan au fost abordate în cadrul Taberei Interculturale „Arta ca viață” care s-a desfășurată în perioada 10-13 august 2017  în municipiul Reghin din România oraș înfrățit cu municipiul Ungheni din anul 2006.

Pe durata a trei zile Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a găzduit 32 de participanți din diferite regiuni ale spațiului românesc – Ungheni/Moldova, Cernăuți/ Ucraina și Reghin/România care au avut posibilitatea să participe la un dialog intercultural prin prezentarea specificului tradițiilor și obiceiurilor zonelor din care provin. Fiecare zi de tabără avea o anumită tematică. Accentul a fost pus pe  educția spirituală, culinară și artistică.

Chiar în prima zi, trainerii cu excelentă pregătire în materie de  psihologie și nutriție au adus argumente convingătoare că un mod de viață echilibrat are strânsă legătură cu credința creștină, păzită cu atâta strictețe de străbunii noștri, gândirea pozitivă, dragostea și iertarea dăruite necondiționat, bineînțeles și cu o alimentație sănătoasă, moderată, bazată pe produse naturale. În aceeiași zi, în cadrul unui atelier practic, participanții la Tabăra Interculturală „Arta ca viață” au avut posibilitatea să împărtășească din experiențele și tradițiile culinare ale zonelor din care provin luând parte la concursul de gătit  „Gustul din copilărie”. Împărțiți în trei grupuri, cu multă dedicație și entuziasm, ei au realizat bucate după diverse rețete tradiționale: tartă cu fructe/ mâncare cu specific ucrainian, sărmăluțe/ mâncare cu specific moldovenesc și gulaș/ mâncare cu specific românesc- unguresc. Fără îndoială, sărmăluțele de la Ungheni au fost foarte gustoase, apreciate și tare solicitate.

În dimineața celei de-a doua zi de tabără a fost prezentat un program cultural – artistic ornamentat  cu obiceiuri și tradiții specifice locale. Câțiva tineri cu dascălul lor veniți din nordul Bucovinei, de la Cernăuți,  înzestrați cu calități vocale deosebite, au încântat publicul cu melodii și cântece populare cunoscute și dragi inimilor, printre care s-a  numărat și „ Cântâ cucul, bată-l vina”. Un grup de doamne talentate din Reghin au teatralizat cu multă creativitate obiceiul paparudelor și l-au prezentat într-o manieră spectaculoasă. Unghenenii au dat lovitura prin paradă  iilor, i-au adus pe Păcală și Tândală la târgul ardelenilor ca să promoveze produsele autohtone, covorasul, ceramica și vinul de Ungheni au meritat toate aplauzele celor prezenți. Apoi toți împreună au cântat și  dansat „Hora Unirii”, simbol al solidarității și unității neamului românesc. După prânz, participanții la Taberă Interculturală și-au demonstrat aptitudinile artistice și creativitatea prin arta desenului pe pânză. Sub îndrumarea unui artist plastic, ei au realizat picturi în acuarelă la tema „Satul meu” care urmau să fie obiectul unei expoziții temporare la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Punctul culminant al programului Taberei Interculturale „Arta ca viața”  l-a constituit excursia de neuitat la Cetatea Albă, Castelul Huniazilor, Rezervația naturala de zimbri Hațeg și municipiul Sibiu, capitala culturală a României.

În cuvântul de încheiere a acestui proiect cultural, susținut financuiar de Consiliul Județean Târgu Mureș, Roxana Man, directoarea Muzeului Etnografic „Anton Badea”, și-a exprimat marea satisfacție și bucurie pentru crearea legăturilor strânse de prietenie ca rezultat al comunicării interpersonale și interculturale care s-au produs într-un termen atât de strâns.  În completare, Svetlana Ciobanu, directoarea Centrului de Resurse  pentru Dezvoltare Durabilă Locală și Regională, coordonatoarea grupului din Ungheni, a adus mulțumiri inițiatorilor acestui proiect pentru căldura sufletească cu care au fost tratați toți participanții: „Apreciem efortul și dedicația echipei de implementare a proiectului și ne exprimăm speranța ca pe viitor să identificăm noi idei de proiecte și colaborarea între orașele înfrățite să continue pe multiple planuri. Iată, deja unul din aceste planuri – cel cultural- a prins contur, urmează  doar să-l dezvoltăm. În acest sens, experiența Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin poate fi replicată în municipiul Ungheni prin realizarea unui alt proiect comun”.

Trackback from your site.

Pagina oficiala a Republicii Moldova Pagina oficiala a Presedintelui Republicii Moldova Pagina oficiala a Parlamentului Republicii Moldova Pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova Consiliul raional Ungheni